Zilele trecute, coalitia de guvernare a cerut Ministerului de Finante sa analizeze cum va arata bugetul daca va fi reintrodus impozituld e 3% pe venitul microintreprinderilor. In paralel guvernanti, care au promis scoaterea impozitului forfetar, incearca inlocuirea celi miinim cu forfetarul. Astazi, ar trebui ca rezultatele acestor calcule sa fie pe masa minsitrului, pentru a vedea daca reprezinta solutii viabile, pentru a mai aduce alti bani la buget.
Peste 90% din IMM-uri sunt microintreprinderi. In aceasta categorie intra companiile cu cel mult noua salariaţi şi o cifra de afaceri de pana la 100.000 de euro. Pana la sfarsitul lui 2009, ele aveau posibilitatea de a alege fie sa fie impozitate cu 3% pe cifra de afaceri sau cu 16% pe profit.
Forfetarul, care va inlocui impozitul minim ar urma sa fie aplicat asupra a 28 de domenii de activitate, printre care restaurantele, spalatoriile auto si agenţiile de turism – domenii unde Fiscul considera ca se face cea mai mare evaziune. „E foarte greu de implementat un astfel de impozit. Nu poti avea acelaşi nivel de impozitare la un restaurant din buricul Capitalei şi la unul de la periferia Bucurestiului”, au precizat oficialii din Coaltie. Emil Boc aşteapta de la Finante o formula prin care forfetarul sa poata fi totusi aplicat.
Inca o data se demonstreaza ca nimic din ceea ce promite premierul nu se duce la bun sfarsit, cand e vorba sa reduca fiscalitatea.