Take a fresh look at your lifestyle.

Fetita cu autism agresata de directorul Scolii Speciale Valenii de Munte

Sute de elevi din Ploiesti s-au umplut de paduchi. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au făcut controale in scoli, iar cei gasiti cu paduchi au fost trimisi acasa. Potrivit unui raport intocmit de catre DSP Prahova, in colaborare cu ISJ Prahova, in urma controalelor efectuate in perioada 11 – 25 martie, 421 de elevi din mediul urban au fost depistati cu paduchi, au existat doua cazuri de pediculoza la gradinita, 261 la gimnaziu şi 156 de cazuri la licee, iar alte două în şcoli speciale. Nici in mediul rural lucrurile nu au stat foarte bine, numarul cazurilor de elevi diagnosticati cu paduchi a fost de 171, respectiv 18 în gradinite, 147 in scoli primare si sase la liceu. La un control ulterior, demarat dupa perioada de carantina a elevilor,  in scoli au fost depistate 34 de cazuri de paduchi in mediul urban si 37 in mediul rural. Aceasta epidemie de pediculoza declansata la nivelul judetului nostru a creat insa o isterie atat in randul parintilor, cat si al cadrelor didactice care au monitorizat aceasta problema. Cei din urma, insa, si-au luat rolul cam prea in serios, mergandu-se pana la agresarea si umiliarea copiilor. Cand este vorba despre copiii cu probleme grave de sanatate si institutionalizati in cadrul unor scoli speciale problema devine intr-adevar serioasa. Un astfel de caz ne-a fost semnalat de parintii unei fetite, Nila Ana-Maria Denisa, in varsta de 4 ani,  diagnosticata cu autism, si care merge la Scoala Speciala din Valenii de Munte. „ Am inteles ca doamna director a primit instiintare de la Inspectoratul Scolar pentru organizarea unui triaj epidemiologic in vederea depistarii pediculozei in randul copiilor. Din cate stiu eu, un astfel de control trebuie facut de catre un cadru medical, asistent, medic. Nu am inteles de cand doamna director Floarea Stanica, trebuie sa se ocupe de astfel de probleme. In fine, la sfarsitul programului am mers sa imi iau nepotica care, neputandu-se exprima imi tot indica ca are ceva pe cap, ca o deranjeaza ceva. Cand m-am uitat avea pe scalp numai rani. Din cate am inteles, controlul fusese efectuat de doamna Stanica sub supravegherea asistentului medical, iar copiii fusesera pieptanati cu un pieptene de fier care le-a cauzat rani. Dupa cateva minute, directoarea a venit si mi-a spus ca nepoata mea are paduchi si sa nu o mai aduc la scoala. Am mers imediat la medicul de familie al micutei care mi-a dat o hartie in care stipula ca nu este vorba despre paduchi, dar a si constatat faptul ca fetita suferise leziuni la nivelul scalpului, in urma controlului. Cand am mers inapoi sa discut cu educatoarea, care este si director, mi-a spus ca pe ea nu o intereseaza ce mi-a dat alt medic. Nu o mai primeste si gata. O saptamana sa stea acasa”, ne-a declarat Nila Liliana, bunica fetitei.

In incercarea de a afla ce s-a intamplat am stat si noi de vorba cu doamna director Floarea Stanica care ne-a declarat urmatoarele: „ Nu am de ce sa va dau explicatii. Avea paduchi si gata ce atatea comentarii. Chiar eu i-am vazut. Parintii au ce au cu mine. Da am pieptanat-o si eu, m-am uitat in parul ei…care e problema? Am destule controale din partea Inspectoratului, de cand a devenit presa organ de control. Nu va dau explicatii dumneavoastra”. Tot la initiativa noastra, domnul inspector general din cadrul ISJ Prahova, Horia Toma, a dispus inceperea unei anchete in cadrul Scolii Speciale Valenii de Munte. ”Doamna Nila, alaturi de parintii copilului au venit si la mine si au depus o reclamatie. Parerea mea este ca  avem aici cuvantul parintilor impotriva cuvantului cadrului didactic. De ambele parti, problema legata de pediculoza este interpretata aiurea. Pediculoza nu este boala venerica. Copiii sunt izolati  timp de patru zile, sunt tratati corespunzator si se pot intoarce linistiti la scoala. Legat de aceasta fetita este clar ca asistentul medical trebuia sa faca controlul sub supravegherea cadrului didactic si nu invers. Este vorba despre o serie de discrepante, insa, este bine ca, pe viitor, parintii sa colaboreze cu educatorii, invatatorii, profesorii si invers, ca sa nu ne mai confruntam cu astfel de situatii neplacute”, ne-a declarat Horia Toma.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy