Emilian Stefan Tudose este directorul interimar, de peste doi ani, la Administratia Judeteana de Inspectie Fiscala Prahova. Unii stiti, altii nu, dar Uniunea Asociatiilor de Proprioetari Prahova, al carei presedinte sunt, a fost hartuita de institutia condusa de Tudose pe tot parcursul acestui an de doua ori. Practic, totul a pornit de la sesizarea angajatului UAP- Daniel Surlaru, din 16 ianuarie 2019, in care a semnalat ceea ce el a inteles ca sunt nereguli. Despre acest lucru voi vorbi pe larg intr-un articol viitor, atat in ziarul tiparit cat si in online, daca Daniel Surlaru nu imi va da o scrisoare deschisa despre cine a fost in spatele actiunilor lui ostile UAP, pas cu pas, asa cum i-am spus.
Primul control ANAF a avut loc in februarie 2019 si a avut statutul de control inopinat. A fost controlata UAP Prahova pe perioada de cand sunt presedinte pentru serviciile oferite catre membri nostri, pe care Daniel Surlaru le-a considerat a fi cu TVA. Iar noi, membri consiliului director, dupa o discutie cu reprezentantul firmei care tine contabilitatea, d-ul Constiantin Popa, am ajuns la conlcuzia ca nu sunt cu TVA. Argumentul? Art. 292 lit. k din Codul Fiscal, dar acest lucru il vom argumenta in instanta, asa ca acum sa ne intoarcem la Emilian Tudose, acest director interimar de mai bine de doi ani, desi legea 188/199,cu privire la statutul functionarilor publici, acum abrogata, dar cand a fost pus el in functie …interimara, fara examen pe post. Ce spune art. 92, care sta la baza afirmatiilor noastre? Iata:
SECŢIUNEA 1
Modificarea raportului de serviciu
Art. 92
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are o sancţiune disciplinară aplicată, care nu a fost radiată, în condiţiile prezentei legi.
(11) În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statut special care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, în condiţiile în care, din motive obiective, funcţia publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate.
(2) Dacă funcţia publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.
(3) În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs de recrutare sau promovare şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii.
Cautand in istoria recenta a acestui personaj, unul dintre copiii de suflet ai baronului local Mircea Cosma, ca si sora sa Laura Moagher, am aflat multe lucruri interesante. E amuzant ca un astfel de personaj sa fie sef la ANAF Prahova, pus in functie prin ordin scris si nu prin examen pentru functie, asa cum procedeaza un om cu coloana vertebrala si pregatit profesional. Practic, Tudose, care a avut o lunga cariera de sofer in cadrul Fiscului, timp in care a facut facultatea de Drept din cadrul Universitatii George Baritiu din Brasov, a incalcat art. 92 mentionat mai sus. Atat el cat si cel sau cei care a/au semnat ordinul pentru ca el sa ocupe o functie de conducere. Apropo, in 2018, Univeristatea George Baritiu a fost desfiintata oficial in decembrie 2018. Vezi AICI
Ar fi interesant de aflat, dar ramane un subiect deschis, daca Tudose avea calificarea si vechimea necesare cerute de legea 188, pentru ocuparea functiilor de conducere. Acesta a ocupat interimar, bineinteles, functia de director al DGRFP Prahova pentru scurt timp, cum ii sta bine acestui om nascut interimar, pana in iunie 2016. Cum a ajuns interimar pana atunci? Pai, simplu. Fostul director, Daniel Petre, alt copil de suflet al lui Mircea Cosma, care a fost parte in dosarul devalizarii TVA prin firme suveica care l-au facut celebru pe baronul local si neamului lui cel romanesc. Nu-i asa ca e fain sa vezi ca unii care protejeaza coruptii care devalizeaza statul iti baga mana in buzunar, la comanda?
Am dat peste un articol interesant intr-o publicatie online din Teleorman, unde se despre Liviu Dragnea si slugile lui. Nu articolul mi-a atras atentia ci comentariul pe care il vedeti in foto, in care cneva spune lucruri pe care le stiu mai multi, despre activitatea lui Emilian Tudose.
Citeste: Șosetele murdare ale baronului…, scris de Carmen Dumitrescu
Sa revenim la oaia noastra. Emilian Tudose, plictisit de atata soferie, dar deja invatat cu sferele inalte ale fiscului prahovean cu combinatiile lui sistemice, a cazut precum pisica tot in picioare. Astfel, din director de regiune, interimar, bineinteles, iertata sa ne fie repetitia, a devenit teritorial, adica director la Administratia Judeteana a Finantelor Publice Prahova. De-atunci si pana in prezent tot acolo este si pus prin ordin scris si nu printr-un examen pe care, cu siguranta l-ar pica.
Nu spun ca e prost, departe de mine acest gand. Spun doar ca un absolvent de drept, fara studii economice, iar tematica un concurs pe functie de conducere are specific financiar-economic. E aproape imposibil ca sa poti sa invingi economisti pregatiti, daca tu ai studii de drept si alea la o universitatea care a murit intre timp. Adica ce vreau sa spun este ca ne dam seama cat de “intens” a studiat Emilian Tudose in cadrul acestei facultati si cate concursuri pe post ar fi luat daca nu era Mircea Cosma, manca-i-ar coada, pe care l-a ocolit cu controalele, ca si pe copiii lui de altfel. Ca sa nu mai vorbim despre alti smecheri din anturajul lor.
Pentru astazi ne rezumam sa discutam despre pregatirea mirobolanta a personajul numit Emilian Stefan Tudose, pregatire care i-a asigurat functii de conducere in functiile de conducere din cadrul institutiilor fiscale. Despre suspiciunile legate de averea sa si cum va fi controlat de Curtea de Apel, condusa de sotia prietenului sau Sorin George Botez, dupa ce vom cere oficial acest lucru conform Legii 115/1996, cu privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere, vom discuta cu alt prilej.
Acum ne ocupam de abuzul legat de detinerea functiei de director interimar peste termenul prevazut de lege la momentul cand legea era in vigoare, dar si de concursul pe care urmeaza sa il sustina, dupa cum poti vedea in foto. La care nui uram bafta, pentru ca sigur vor fi candidati bine pregatiti care ii vor pune covrigul in mana si il vor trimite la meseria lui de baza. Daca va mai fi director, inseamna ca s-a intors lumea cu fundul in sus.
Dupa cum vedeti in facsimile, pe data de 18 noiembrie, la orele 11.00, la sediul ANAF din Bucuresti, str. Apolodor, nr. 17 Emilian Tudose va trebui sa sustina examen pentru unul din cele 58 de posturi scoase la concurs. Din conditiile pentru participarea la concurs am retinut-o pe cea mai importanta: sa indeplineasca conditiile de studii, precum si conditiile necesare ocuparii functiei publice. Ce ziceti, ia examenul?
Nu putem sa comentam in ceea ce riveste cerinta legata de master, pentru ca stim ca l-a facut la Biotera, despre care am auzit ca ar fi in stranse legaturi cu SRI. Afevarul e ca nici SRI nu mai e ce era o data, cand alegea oameni pentru a-i pune in functii.
S-avem bahtalo, Laura Moagher. Pardon, Emilian Tudose…
Va urma