Take a fresh look at your lifestyle.

Din culise// Politistii de caz vorbesc despre ancheta “Azilul Groazei”. Intre spiritul Craciunului si infractiuni de crima organizata

De trei zile ma gandesc daca sa mai scriu ceea ce veti citi mai jos sau nu. Este o datorie de onoare pe care vreau sa mi-o respect, dar mi-e teama sa nu fac mai mult rau decat bine. Asa cum spuneam, cei care au instrumentat cazul “Azilul Groazei” sunt Emanuel Saghel, din cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate Prahova si Dan Burghelea, comisar  Serviciului de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Prahova. In locul comisarului Dan Burghelea, am purtat o discutie interesanta cu comisarul sef Nicolae Zecheru, seful Serviciului Investigatii Criminale, care a coordonat ancheta. Dupa Sarbatori vom reveni si cu un punct de vedere al lui Dan Burghelea care, dupa cum ne-a anuntat, a fost prins cu aceasta problema, pentru ca nu a dorit sa lase batranii pe drumuri si s-a implicat direct. Am revenit cu aceasta precizare, dupa ce initial am crezut ca Dan Burghelea a batut in retragere. Ne cerem scuze fata de domnia sa si asteptam sa ne spuna din culisele acestui caz.

Spiritul Craciunului a cantarit foarte greu pentru finalizarea cauzei

Am decis ca e mai important sa ii las pe interlocutorii mei sa vorbeasca decat sa suntez eu firul discutiei, cu flloricele jurnalistice. Activitatea lor trebuie scoasa in evidenta, modul in care au instrumentat acest caz.

“ De cand am luat la cunostinta despre filmarea respectiva, a fost un subiect care ne-a sensibilizat nu numai profesional ci si uman. Ca sa vezi in ce situatie se aflau acei oameni, cum aratau, cum dormeau cate trei in pat, cum pisica manca cu ei din farfurie n-a putut sa ne lase p[e niciunul insensibili, mai ales ca veneau sarbatorile. In spiritul Sarbatorilor am considerat ce ar fi oamenii aceia nu trebuie sa ramana asa de sarbatori.  Am discutat cu procurorul de caz. Am gasit intelegere la judecatorie de unde ne-au eliberat autorizatiile de perchezitie. Am verificat foparte atent persoanele care erau inregistrate acolo, inclusiv situatia societatii. Era vorba de o firma cu un anumit profil de activitate. Noi am constatat ca activitatea societatii era suspendata dar, chiar daca era suspendata, nu exista nicio sanctiune din punct de vedere juridic. Ea se prevala de niste ratiuni de ordin umanitar, ca vezi Doamne o parte dintre ei eraupe strada, n-aveau adapost. In momentul in care am intrat in locatia respectiva, atat eu cat si cei doi procurori si colegii mei, va spun cu mana pe inima, ca dupa 25 de ani de meserie, in care am vazut fel si fel de cazuri, care mai de care mai complexe,  privelistea de-acolo ne-a creat o stare de multumire ca, intradevar, am intervenit la timp si nu am mai lasat macar o zi sa mai ramana aceasta situatie de fapt. La etaj era un miros pestilential. Cred ca la cel complicat caz de omor cred ca rezistam mai bine decat acolo.  Am solicitat DSP sa faca determinari asupra dozei de amoniac prezenta in aer, pentru ca traind intr-un mediu toxic, iti afecta starea de sanatate. Din fericire si Ambulanta s-a miscat foarte repede. A fost o actiune cum mai rar se intampla. Toti colegii de institutii au lucrat ca la carte”, ne-a spus Nicolae Zecheru, vizibil emotionat de ceea ce vazuse la fata locului.

Am ajuns la momentul discutiei, cand Nicolae Zecheru a exprimat un punct de vedere despre ancheta jurnalistica pe care Incomodph.ro a efectuat-o.  Avand in vedere ca era vorba despre noi, vanitosi cum suntem nu putem sa nu va relatam ceea ce comsiarul sef Zecheru a avut de transmis. “Eu personal am apreciat ca un jurnalist a pus mai presus decat un subiect bomba intersele anchetei politiei. Asa ar trebui sa se intample, nu daca ciugulim o informatie s-o aruncam imediat in presa  pentru ca de multe ori, jurnalistul isi reazlizeaza satisfactia ca ai facut ceva, ca ai iesit cu ceva, dar in spate niste oameni care au muncit si au pierdut noptile pentru a rezolva un caz. Asadar, ca sa vina cineva si sa puna pe tava celor care sunt de partea cealalta a baricadei totul pe tava si sa-ti incurce totul este foarte usor. Vreau sa va spun ca, pentru prima data, dupa multi ani am intalnit un ziarist care a pus mai presus de interesele publicatiei si a subiectului bomba, interesul cazului respectiv, motiv pentru care eu va multumesc”. Si noi va multumim domnule Zecheru ca ati dus la bun sfarsit aceasta ancheta, intr-un timp relativ scurt.( bine ca stiu ca ai mei colegi nu citesc Incomodph.ro, pentru ca m-as fi simtit un pic jenat).

In acest moment este arestata adminsitratora firmei respective si o angajata care asculta ordinele ei, printre care si acelea de legare a batranilor, vezi Doamne, din ratiuni de protectie a lor. “Din punct de vedere medical, poate se justifica, dar din punct de vedere uman cred ca trebuie sa aplici alte metode. Din cate stiu, administratora firmei nu avea calitate medicala, dar era un medic de familie care supraveghea asistatii respectivi. O parte dintre cei asistati aveau anumite afectiuni, destul de grave, neurologice, locomotorii. Practic erau persoane care sunt dependente de ajutor si ingrijire permanenta.. probabil ca membri de familie, care au problemele lor, platind o suma d ebani, aveau garantia ca acolo li se asigura acel ajutor, dar multi dintre ei nu s-au gandit ca, inainte sa institutionalizeze persoana respectiva, trebuia sa faca niste verificari. Sa se incheie un contract in care sa se prevada niste clauze privitoare la drepturile bolnavului, tratament aplicat, medicamentatie s.a.m.d.”, ne-a mai declarat Nicolae Zecheru.

Administratorul firmei, Cornelia Zidaru si ingrijitoarea au fost retinute pentru lipsire de libertate in mod ilegal. Practic, administratora dispunea si ingrijitoarea se conforma la legarea cu tifon a a doua persoane, atat pe timpul noptii, cat si pe timpul zilei. Acest lucru a durat din iunie pana in decembrie, ne-a lamurit seful Serviciului Investigatii Criminale.

Un ultim aspect din discutia cu Nicolae Zecheru a fost legat de persoanele care au decedat in Azilul Groazei. “Noi am scos situatia mai multor persoane care erau cu resedinta acolo( ca sa le justifice prezenta acolo le-a facut si resedinta). Urmeaza sa analizam toate actele medicale care s-au emis si, in functie de diagnostic probabil ca vom demara si alte verificari. Deocamdata este prematur, avem foarte multe de verificat, volumul de date al anchetei este foarte mare. Asteptam expertizele medico-legale de la INML Prahova. Trebuie sa coroboram toate datele si sa finalizam probatoriul. De asemenea, am solicitat la starea civila documente care atesta ca au decedat si cazuele mortii. Vom cvompara si, daca va fi cazul, probabil ca vom face si alta incadrare juridica”

Patroana Azilului Groazei supravegheata de cateva luni de BCCO

Daca Agentia Judeteana pentru Inspectie Sociala nu are prea multa treaba in a stopa activitatile infractionale ale unor persoane ca “distinsa” doamna Cornelia Zidaru, iata ca BCCO o monitoriza de ceva timp. “Aceste persoane erau supraveghetate de cateva luni de zile, pentru infractiuni de competenta crimei organizate. Din verificarile facute de noi pana acum a rezultat existenta acestui azil ilegal, drept pentru care am apelat la colegii de la Serviciul de Investigatii Criminale, impreuna cu care s-a organizat actiunea. Ei au obtinut autorizatiile de perchezitie, noi i-am sprijinit cu forte proprii in fiecare echipa, care au cautat, practic, probele pentru faptele de competenta noastra. Am si gasit cateva chestii interesante. Acum, speram sa probam activitatea  infractionala a tuturor membrilor, pentru ca ei sunt mai multi. La noi se intampla sa stai si un an pe o ancheta. Aici am fortat un pic nota, pentru ca nu mai puteam astepta. Se intamplau lucruri grave cu acei batrani si nu puteam permite, ca intre timp, sa moara persoane. Oricum mi s-a parut ciudat ca, desi a fost mediatizat cazul, rudele nu au venit dupa batrani. Doar doua persoane s-au interesat din aproape 40. Ideea de baza este ca s-a colaborat foarte bine cu IJP Prahova”, ne-a declarat Emanuel Saghel.

Agentul principal Natalia Vladan, din cadrul BCCO ne-a spus cateva amanunte intersante din culisele anchetei. O sa redam doar cateva, pentru a nu obstructiona ancheta care este, inca, in desfasurare.” Doamna Zidaru este in atentia noastra, dar si alti membri  ai familiei dumneaei. Putem spune ca vorbim de un grup de crima organizata. A fost o munca grea, pentru ca la noi sunt anumiti pasi care trebuie urmati, pentru ca lucrurile sa decurga bine si normal. Sa speram ca pana la final or sa apara si alte informatii utile solutionarii cauzei. Mai este de munca si ne straduim ca pe baza probelor pe care le avem la ora actuala sa finalizam cauza”, ne-a spus Natalia Vladan.

Din motive lesne de inteles, nu vom posta vreo poza cu vreunul dintre cei doi politisti, pentru a nu-i expune in fata viitorilor posibili infractori.

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy