Academia de Advocacy, organizație neguvernamentală dedicată promovării dialogului civic și social, consideră că dezbaterea privind reforma în domeniul sănătății trebuie să continue, indiferent de incidentele de pe parcursul adoptării sale.
„Dezbaterea publică ar trebui să fie punctul de plecare al elaborării oricărei reforme de substanță. Ce fel de model de asistență medicală ne dorim? Ce raport public/privat ne avantajează, la nivelul societății? Ce resurse avem? Ce ne mai trebuie? Cum ne păstrăm medicii în țară? Acestea sunt câteva întrebări la care ar trebui să se răspundă prin consultare publică. Textul unei legi este întruparea unui model agreat social, bazată pe dialog eficient, orientat spre rezultat, fără constrângeri de timp, dar cu termen rezonabil și nu pe dezbateri formale, care oricum nu produc valoare adaugată și nu mulțumesc nici una din părți”, a declarat Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy.
„A întrerupe acum un proces amplu de reformă în sănătate, supus dezbaterii publice, înseamnă să risipim resursele investite deja de toți cei care s-au implicat, timp de luni de zile, în studii, în trasarea de soluții preliminare, în analize, fără măcar să putem aduce contribuții pornind de la această variantă propusă”, mai spune Radu Nicosevici.
Academia de Advocacy solicită factorilor politici responsabili să continue dezbaterea publică pe această temă, facilitând procesul, oferind informațiile necesare și asigurând transparența consultării. La rândul lor, partenerii sociali, societatea civilă trebuie să își asume rolul de reprezentanți ai grupurilor legitime de interese și să participe, de bună credință și în manieră profesionistă, la o atare dezbatere.
Academia de Advocacy își exprimă disponibilitatea de a facilita discuțiile prin intermediul dezbaterilor publice structurate sau a audierilor publice la nivel național, cu sprijinul absolvenților programului „Partener Activ și Implicat” , specializați în organizarea consultărilor publice orientate spre rezultat.