Take a fresh look at your lifestyle.

Deputaţii sprijină noile sancţiuni împotriva Iranului şi avertizează împotriva unei noi escaladări

Membrii PE susţin noile sancţiunile dure impuse de UE împotriva Iranului, în efortul de a aduce Iranul la masa negocierilor, cerând în acelaşi timp ca aceste sancţiuni să aibă cât mai puţine repercusiuni asupra populaţiei civile, într-o rezoluţie adoptată joi. Parlamentul vrea ca Iranul sa oprească programul nuclear clandestin şi condamnă ameninţarea Iranului de a închide Strâmtoarea Hormuz.

Parlamentul ia notă de faptul că noile sancţiuni, care includ interdicţia în etape a importurilor de petrol iranian către UE, ar putea conduce la respectarea de către guvernul iranian a rezoluţiilor ONU, prin evitarea escaladării. Deputaţii vor să se asigure însă că sancţiunile vizează doar elitele responsabile şi că oamenii de rând, în special cei mai vulnerabili, nu vor fi afectaţi. Totodată Parlamentul este preocupat de impactul embargoului de petrol asupra statelor membre ale UE şi solicită Consiliului să adopte măsuri care să compenseze acest lucru.

Deputaţii consideră că blocarea strâmtorii Hormuz ar putea duce la un conflict regional precum şi la reacţii de răspuns din partea comunităţii internaţionale şi îndeamnă autorităţile iraniene să revizuiască această decizie.

Importanţa unei soluţii diplomatice

Parlamentul sprijină angajamentul Consiliului de a găsi o soluţie diplomatică la problema nucleară iraniană precum şi obiectivul UE de a conveni asupra unei înţelegeri pe termen lung. Deputaţii menţionează faptul că dialogul şi cooperarea cu Turcia pot avea un rol important pentru a ajunge la o rezolvare. Se menţionează că problemele nerezolvate în relaţiile cu Iranul în ceea ce priveşte programul său nuclear trebuie rezolvate pe cale paşnică, fiind imposibilă soluţionarea acestui conflict pe cale militară.

Deputaţii regretă refuzul Chinei şi Rusiei de a sprijini sancţiuni împotriva Iranului în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi cer Rusiei să înceteze furnizarea de asistenţă pentru dezvoltarea nucleară a Iranului până la îndeplinirea în totalitate de către Iran a obligaţiilor ONU.

Informaţii suplimentare

Miniştrii de externe UE au convenit cu privire la măsurile restrictive suplimentare împotriva Iranului la 23 ianuarie, inclusiv interzicerea în etape a importului de petrol iranian în UE de la 1 iulie. Uniunea achiziţionează în prezent aproximativ 20% din exporturile de petrol ale Iranului.

Grecia este statul cel mai dependent de Iran, de la care cumpără aproximativ o treime din petrolul său. Italia şi Spania, fiecare achiziţionează aproximativ 10% din petrolul lor din Iran.

Joint motion for resolution

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+MOTION+P7-RC-2012-0017+0+DOC+XML+V0//EN

Mai multe informaţii

Textele adoptate vor fi disponibile aici (selectaţi 2 februarie 2012)

Înregistrarea dezbaterii (selectaţi 1 februarie 2012)


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy