Take a fresh look at your lifestyle.

CPECA a prezentat strategia Antidrog pentru perioada 2014-2020. Printre cuvinte frumoase a razbatut dorinta de a face ceva mult mai aplicat

Astazi, a avut loc conferita de presa organizata de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Prahova cu ocazia Zilei Internationale Antidrog. La conferinta a participat si Emil Draganescu, subprefectul judetului Prahova. Cu acest prilej, Cosmin Neagu, coordonatorul CPECA  a prezentat strategia Strategia Judeteana Antidrog si Planul de Actiune aprobate prin Hotarare a Consiliului Judetean. Am putut afla ca incepand din acest an actiunile pot fi mai directe, aprobarea HG 784/2013 lasand spatiu de actiune CPECA in urmatorii doi ani.

Obiectivele generale ale Strategiei in perioada 2014-2020 sunt:

Reducerea cererii de droguri- prin consolidarea sistemului national integrat de prevenire si asistenta

Reducerea ofertei de droguri- prin identificarea si destrucutrarea retelelor de trafic de droguri

Coordonare – prin asigurarea unui concept unitar de actiune in domeniul problematicii drogurilor

Informare si evaluare- prin imbunatatirea nivelului de cunoastere a problematicii dorgurilor la nivel local, pornind de la evidentele stiintifice

Sa speram ce cele de mai sus, nu sunt simple vorbe puse pe hartie si strategia va fi pusa in aplicare 100%. In speach-ul sau de inceput, subprefectul Emil Draganescu s-a aratat neplacut impresionat de faptul ca CPECA isi desfasoare activitatea in conditii anormale pentru o astfel de activitate. Domnia sa a dat ca sigura rezolvarea problemei sediului viitor si, pana la proba contrarie il putem da credit. Nu ne-a anuntat cat timp va dura, din pacate, petru ca, poate subrefectul nu facea altceva decat sa impresioneze la impresia artistica.

In urma cu patru ani, la o emisiune la care Cosmin Neagu a fost invitat discutam despre existenta unui registru de evidenta cu consumatorii de droguri despre care am aflat ca nici acum nu exista. Motivul este confidentialitatea persoanelor consumatoare. Ce nu se intelege este ca aceasta evidenta ar simplifica  mult activitatesa CPECA, care ar putea sa solicite un buget mai clar, sa obtina finantari pe date concrete si sa gestioneze mai usor acest fenomen. Poate se va intelege ca acea confidentialitatea invocata este doar o marota, pentru registrul ar avea regim strict secret.

Din fericire, am aflat si un lucru important pentru comunitatea consumatorilor si anume acela ca s-a obtinut o finatare de cateva milioane de euro la Agentia Nationala Antidrog, prin care in judetul Prahova se va construi un Centru de prevenire si asistenta care va oferi servicii multiple, poate si de cazare a celor care au cazut in acest pacat. Felicitari, pentru acest lucru!

Ca date statistice va putem spune ca incepand cu 1 ianuarie 2013 si pana in prezent au fost intocmite 321 de dosare, din care 95 au fost pentru traficul de droguri. De asemenea, anul trecut, un numar de 242 de persoane au fost internate in Spitalele de Urgenta din Prahova, pentru consum de droguri. Cele mai des „frecventate” sunt, dupa cum declara Cosmin Neagu, cannabis-ul, cocaina si LSD, iar varstele consumatorilor sunt intre 18-25, printre acestia regasindu-se chiar si un copil de noua ani care a fost depistat consumand solventi chimici(autorlac). S-a inregistrat o crestere a ponderii cultivarii cannabis-ului in incinte personale, fapt ingrijorator.

Imbucurator este faptul ca se continua cu actiunile de preventie in licee si chiar la UPG. „Nu cred ca exista liceu din Prahova care sa nu aiba consumatori, nu in licee ci in afara lor”, a spus Cosmin Neagu.

Trist adevar, nu?


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy