Continuăm Saga ce îl are ca protagonist pe deja celebrul, având în vedere câte citiri a avut articolul precedent, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv d-ul Vasile Alin Ene. E mai ceva ca în filmul STĂPÂNUL INELELOR, mai ales pentru că aduce mai mult cu LA PIOVRA, iar d-ul Ene nu pare a fi Corrado Cattani ci, mai degrabă Tano Cariddi. Dacă nu știți personajele căutați-le pe Google, sunt de referință pentru orice sistem corupt, pe care cel care pare a fi capo di tutti i capi în ceea ce ține de justiția prahoveană este devoalat în poveștile reale, spuse din interior, pe fondul nemulțumirilor, pe care Intransigent vi le pune la dispoziție.
Scriu aceste povești pentru a-l ajuta pe d-ul judecător Vasile Alin Ene și pe cei care sunt în echipa sa, cu siguranță profesioniști, am mai spus, dar favorizați și, totodată, subjugați de favorile dumnealui prin funcțiile oferite, să conștientizeze că nouă justițiabililor ne creați mari prejudicii. Partea proastă este că astfel de jocuri de culise nu fac altceva decât să împartă judecătorii, vom vedea dacă și procurorii, în două tabere: cei care sunt corecți și muncesc pentru a li se recunoaște valoarea și a urca în profesie corect și cei care au totul pe tavă, cu siguranță profesioniști și ei, dar favorizați de cel pe care îl vom alinta din când în când cu apelativul “Tano Cariddi”.
Cine suferă? În primul rând magistrații onești, în al doilea rând Justiția și apoi noi, justițiabilii, pentru că astfel de jocuri de culise nu fac decât să ridice suspiciuni asupra onestității magistratului versus loialitatea față de cel care face jocurile și generează un mediu nociv de lucru în instanțe, chiar mai stresant chiar decât volumul de muncă.
Dar să începem povestea de astăzi…
Era prin anul 2022 când la nivelul județului Prahova, în speță, la Judecătoria Ploiești și Judecătoria Câmpina erau numiti prin decrete ale președintelului Romaniei, judecători care au susținut examenul de definitivat organizat de Institiutul Național al Magistraturii.
Astfel, la Judecătoria Ploiești sosesc printre alții și trei dintre protagoniștii episodului anterior, respectiv doamnele judecător Bodor Sorina Virginia și Benga Elena, dar și d-ul Kazanci Carlo Eduard, iar la Judecătoria Câmpina, d-na judecător Burlacu Andreea.
Așa a început construcția sistemului patronat de Tano Cariddi al nostru, care și-a atras încet, încet, oameni de partea sa, în detrimentul celor cărora le-a retezat orice șansă de a avansa în funcții corect, așa cum spune Legea nr. 304/2004. Adică, mai exact, numirea în funcțiile de președinte și vicepreședinte la judecătorii, tribunale, tribunale specializate și curți de apel se face prin concurs sau examen organizat de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului Național al Magistraturii.
Vă reamintim că pornim de la faptul că la spre sfârșitul anului 2022, d-ul judecător Vasile Alin Ene, era proaspăt ales membru CSM, cu un mandat care a început pe perioada 2023-2028. Se pare că, ulterior, domnia sa dă semne că preferă delegările din șase în șase luni, ceea ce nu ar fi neapărat o problemă, dacă nu se știe… despre ea.
Revenim la 2022. Cu tot respectul, să-i luăm pe rând pe protagoniștii acestui episod din povestea noastră: judecătorii Bodor Sorina Virginia, Benga Elena și Kazanci Carlo Eduardcare au venit ”la pachet” la Judecătoria Ploiești. Nu trec decât 4 luni de la sosire, iar judecătorul Kazanci Carlo Eduard este numit prin delegare președinte la Secția Penală a Judecătoriei Ploiești, spre nemulțimirea, pe bună dreptate, a judecătorului Mihai Lucian care avea state vechi, fiind numit judecător în vara anului 20 17.
Cere și ți se va da
Ce sa vezi, la numai un an de la ”numirea în aceasta funcțiune” a judecătorului Kazanci Carlo Eduard, acesta este ”uns” cu o fucție nouă, prin detașare pe o perioadă de trei ani în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv septembrie 2023 –septembrie 2026, cu posibilitate de prelungire pentru ”merite deosebite”. Acest lucru a fost posibil și pentru ca din ianuarie 2023 judecătorul Vasile Alin Ene a început activitatea ca membru CSM și nu putea sta departe de cel care s-a dovedit, destul de repede, a fi un prieten de nădejde și, nu în ultimul rând, competent cu siguranță, pentru a-și îndeplini obligațiile de serviciu la nivel central. Noi avem încredere că, în primul rând, a fost vorba despre competență, nu despre prietenie. Nu de alta, dar pe noi ca justițiabili nu ne intereseaza prieteniile, amantlâcurile, rudeniile ci, pur și simplu ca Justiția să funcționeze corect. Dar dacă suntem nevoiți scriem și despre acestea pentru a trage semnalele de alarmă necesare prin care arătăm că și noi existăm și e corect să existe etică și deontologie în profesia de magistrat și cei mai buni să avanseze pe merit.
În locul d-ului judecător Kazanci Carlo Eduard preia frâiele, începând cu luna septembrie 2023, tot prin delegare pe o perioadă de 6 luni dată de CSM, d-na judecător Benga Elena. Se pare că a fost însă, pentru scurt timp, deoarece, din ce spune gura lumii aceasta nu ”executa” intocmai directivele președintei de instanță Toma Diana, devenită Șologon în anul 2023, prin căsătoria cu judecătorul Șologon Oliviu Corneliu. Acesta, ce să vezi, de altfel și domnia sa foarte bun profesionist, a fost detașat, tot pentru o perioadă de 3 ani la CSM, prin intermediul prietenului său, judecătorul Vasile Alin Ene, aka Tano Cariddi al nostru. Judecătoarea Benga Elena, din informațiile noastre a revoltat-o cu faptul că nu răspundea la comenzi și pe soția d-lui Ene, respectiv d-na judecător Alexandra Andreea Ene, care a deținut și ea, bineînțeles, funcția de președinte secție civilă și ulterior vicepreședinte la Judecătoria Ploiești.
Supărarea nu a fost doar a d-nei judecător Benga Elena, care a fost schimbată din funcție cu cea mai buna prietenă a sa de pe vremea aceea, Bodor Sorina Virginia(vezi foto), ci, așa cum e și firesc, și a celorlați judecători și grefieri care au înțeles că nu te poți pune contra ”curentului Ene”, acest Tzunami care împarte funcțiile celor care execută și ce nu ar trebui, probabil. Au realizat, deși mai bine ar fi fost mai bine să lupte, că nu au nicio șansă să ducă o viață liniștită la serviciu și s-au resemnat, altfel ar fi fost reacții, pentru că nemulțumiți se pare că nu sunt puțini. Spunem acest lucru deoarece, din ”interior” am aflat că o dată cu noua conducere la nivelul Judecătoriei Ploiești, la acele momente, respectiv d-na judecător Toma Șologon Diana în funcția de președinte, judecătoarea Ene Alexandra Andreea, în funcția de președinte Secție Civilă și ulterior vicepreședinte, judecătoarea Bodor Sorina Virginia, în fucția de președinte de Sectie Penală, și judecătorul Sandu Nicolae, au început numeroase șicane asupra grefierilor care îndrazneau să nu ”asculte” directivele noii conduceri, fiind nevoiți să-și dea demisiile. Cea mai recentă demisie din funcția de grefier, din câte se păare, este cea a d-nei grefier Gaiu Elena Georgiana, care a activat pe Secția Civilă și ulterior pe Secția Penală, și care ”i-a picat greu” la stomac noii conducerii prin simplu fapt că nu ”corespundea” din punct de vedere al gradului de ”pupincurism”, al cărei nivel era pe zero.
La nivel de zvon, d-na judecător Benga Elena era mai competentă decat d-na judecător Bodor Sorina Virginia(dar noi nu ascultăm zvonurile, doar le relatăm), care tot la nivel de zvon, evită să ia decizii administrative fară a avea ”binecuvântarea” conducerii și care îngreunează activitatea Secției Penale și creează situații tensionate printre grefieri și nu numai.
Alooo, Câmpina, la voi cum e treaba?
Judecătorul Vasile Alin Ene vrând a fi un dictator în robă și/sau un ”rege pe tabla pe șah a justiției”, cel puțin la nivelul județului Prahova, a făcut cărțile și la Judecătoria Câmpina.
Spunem și acest lucru argumentat, deoarece am înțeles că judecătorul Vasile Alin Ene poziționează ”sefii” la nivelul tuturor judecătoriilor pe de raza Curții de Apel Ploiești. De ce? Răspunsul scurt ar fi: prietenii știu de ce. Cel lung mă duce cu gândul la jocurile de culise care se mai fac din când în când, pentru unii sau alții dintre justițiabili și ele nu pot fi făcute decât cu judecători loiali, care uită de jurământul de care vorbeam în episodul trecut, respectiv:
„Jur să respect Constituția și legile țării, să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”
Așadar, nici Judecătoria Câmpina nu a scăpat de amprenta judecătorului Vasile Alin Ene, acest Tano Carridi de Prahova, care l-a susținut pe judecătorul George-Octavian Nicolae(vezi foto) să ajungă la cârma Judecătoriei Câmpina. Fostul președinte al acestei instanțe, d-na judecător Duță Mirela Andreea, a înțeles că nu face parte din caracatiță și a renunțat la cursa pentru președinție, preferând delegarea din șase în șase luni, dispusă de președintele Curții de Apel Ploiești, d-ul judecător Paul Mihail Frățilescu, la Tribunalul Prahova. D-ul judecător George-Octavian Nicolae a fost delegat vicepresedinte la Judecătoria Câmpina… prin delegare succesivă din șase în șase luni, în septembrie 2020 până în ianuarie 2023 când a câstigat concursul pentru funcția de președinte al Judecătoriei Câmpina, la care a participat singur, pe motiv de renunțare din partea contracandidatei care a luat calea Tribunalului din Ploiești.
Prea mult timp nu a stat d-ul judecător George-Octavian Nicolae la conducerea Judecătoriei Câmpina, deoarece în vara anului 2024 a fost numit judecător militar la Tribunalul Militar București, unde la scurt timp a obținut funcția de vicepreședinte al Tribunalului Militar București, pentru 6 luni, prin Hotărârea CSM nr. 1943/ 27.11.2024 pentru ca, începând cu 31 ianuarie 2025 să ”dețină” funcția de președinte la Tribunalul Militar București, așa cum vedeți în foto, că CSM a decis în Ședința din 30 ianuarie 2025, consemnată pe ordinea de zi(vezi foto). Veți spune: cum așa? Zvonistica spune că foarte simplu, toate aceste avansări au fost făcute prin delegare pe o perioadă de 6 luni dată tot de CSM prin intermediul prietenului său, judecătorul Vasile Alin Ene.
În prezent, la Judecătoria Câmpina deține funcția de președinte d-na judecător Burlacu Andreea, care din iunie 2024 pînă în ianuarie 2025 a fost delegată pe această funcție tot de CSM. Dar, să recunoaștem că a fost ambițioasă și pentru că și-a dorit ca ea să dețină funcția de președinte prin concurs și nu prin delegare, ca să fie ”la mâna” CSM-ului așa cum sunt foștii ei colegi de INM, judecătorii Sandu Nicolae, Bodor Sorina Virginia și Kazanci Carlo.
În mod ciudat ca și practică, d-na judecător Burlacu a fost singura candidată înscrisă în această cursă și, așa cum îi stă bine unui judecător care se repectă, a și câștigat. Întrebarea noastră firească este, oare niciun judecător care activează la Judecătoria Câmpina nu a îndeplinit ”condițiile”pentru ocuparea acestei funcții, mai ales că în prezent judecătoarea Duță Mirela Andreea s-a intors la această instanță, ea fiind anterior delegată aproximativ 2 ani la Tribunalul Prahova. Avem încredere în profesionalismul d-nei judecător Burlacu, dar pe unde apare Tano Cariddi, care înainte de a fi judector a fost polițist, la fel ca și d-ul judecător George Nicolae și tatăl d-nei Andreea Burlacu, activ încă la IJP Prahova, nu putem să nu ne gândim la delicatesuri din caracatiță, la masa de seară.
Preferăm să vedem partea bună a paharului și să credem, cu tărie, că d-na judecător Andrea Burlacu nu a beneficiat de niciun sprijin la concurs și că suntem mândri de reușita domniei sale. Doamne ajută!
Va urma…