În perioada 22 decembrie 2004- 1 ianuarie 2010, Combinatul Petrobrazi a fost stros dee bani de căpușele austriece înființate în perioada 2006- 2007. Două dintre ele și cele mai reprezentative, respectiv Kraftanlagen Romania S.R.L. și SC Kremsmueller Romania SRL au stat în coasta Petrobrazi și Arpechim Pitești de unde s-au îmbuibat umflând prețurile pentru activitățile prestate. Kraftanlagen a asigurat lucrările de mentenanță pentru conducte și echipamente, în timp ce Kremsmueller s-a “ocupat” de lucrările de reparație, montaj și proiectare. Acum sunt pe picior de plecare și au strâns pușculița. Rușii sunt tot mai aproape!
Muncă ioc, bani cu duiumul. Pentru austrieci, normal
Ca să vă dați seama cât de exagerate erau prețurile pentru serviciile oferite, iată două mostre: montarea unui bec- 150 RON, schimbarea unei garnituri la o îmbinare de doi țoli- 500- 700 RON. Toate acestea cu acordul directorului Manole Gheorghe, transferat de la Arpechim în noiiembrie 2006, după ce Antoaneta Manea a fost demisă. Adică se lua banul de tălpași, să mă ierte oamenii care muncesc cu adevărat în sistemul petrolier, și era transferat în buzunarul austriecilor care căpușau cu știința conducerii române. Aceste servicii la care am făcut referire au fost asigurate, în fiecare dintre cele două combinate, de Rafiserv-urile constituite prin externalizarea serviciilor, de către liderii de sindicat, în frunte cu Liviu Luca. Cu acordul acestuia, Rafiserv Brazi și Rafiserv Arpechim au fost puse pe butuci, iar petroliștii au fost trimiși în șomaj. De ce nu au fost lăsate Rafiserv-urile cu oamenii lor și s-au înființat aceste căpușe, poate o să spună Luca, dar nu nouă, ci acolo unde trebuie! Un alt exemplu de mutarea a banilor dintr-un buzunar în altul este prețul montării și chiriei schelelor la un rezervor, să zicem, de 3.000 mc, care costa 1 miliard pe oră, după cum ne-au declarat surse din interiorul Petrobrazi. Vă dați seama ce însemna ca și costuri, dacă o astfel de schelă stătea 3-4 zile pe lângă rezervor? Dacă în vremurile bune un mecanic angajat la Kraftanlagen sau Kremsmueller încasa pe oră 9 euro, iar acum, după ianuarie austriecii au început să se regrupeze și să trimită salariații acasă prin rotație.
Pușca și cureaua lată, ce austriac eram o dată
Dar iată că a venit 1 ianuarie 2010, iar căpușarii au decis să pună fermoar la buzunar și să scadă prețurile, fapt ce accentuează ideea că negocierea cu rușii pentru preluarea Petrom este foarte avansată. Acum montarea unui bec se face prin licitație, iar dacă cineva poate să în pună cu 10 RON, atunci să fie primit, că sigur este și iubit. Dacă până la sfârșitul anului trecut se aduseseră de afară până și piulițe, iar Petrom- Petrobrazi plătea prețuri astronomice pe ele, acum criza este din ce în ce mai acută pentru căpușari. E simplu…Înainte banii veneau de la Petrom și se duceau către OMV, prin aceste firme. Acum s-a strâns robinetul, dar austriecii nu sunt de văitat pentru că și-au facut cașcavalul, cu acordul și complicitatea românilor, bineînțeles. Iar îmi vine să întreb: unde erau Liviu Luca, Olteanu de la Petrobrazi, fost acționar al Rafiserv, Florin bercea și alții, ca să nu îi enumăr pe toți profitorii?
Din câte am aflat, după revizia care v-a avea loc în aprilie, Kraftanlagen Romania S.R.L. și SC Kremsmueller Romania SRL se vor evapora și vor înființa fostele forme de organizare care erau înainte. Adică fiecare sector va avea mecanicul ei, electricianul ei, cu AMC-istul ei. Și uite așa o să vedem becuri montate moca.
Ecologizare să fie, dar să o facem tot noi
La fel de trist ca tot ce am relatat este faptul că alde Manole Constantin, directorul Petrobrazi la ecologizare. Dar o ecologizare numai de Manole înțeleasă, atâta timp cât și trandafirii au fost tăiați și pus pietriș peste ei. Invocând pericolului de incendiu, conducerea isteață a combinatului s-a pus pe tăiat și copacii tuia, care erau pe marginea drumului. Arbori crescuți pe o perioadă de 30 de ani au fost puși la pământ de un director obedient și profitor. Firma care s-a ocupat cu defrișările de unde credeți că era? Bineânțeles din Pitești, de unde este și distinsul domn Manole. Gazonul a fost ras și adus balastru cu sute de camioane, iar suprafețele supuse ecologizării, fie că este vorba de bataluri, fie zonele verzi au fost compactate. Zeci de hectare de teren, care altă dată erau înfloritoare, acum sunt suprafețe sterpe, pline de beton. Oare a murit cineva în vreun incendiu provocat de trandafiri, de tuia?
La toate astea, se aduagă demolarea structurilor subterane/ sistemelor deviației țevilor pe parcelele nr. 68 și 72 Montaj, pe o sufratață totala de 10.000 mc. De asemenea, demolarea Parcului de rezervoare situat pe o suprafață de 2.000 mc.
Domnule Manoleeeeeeeeeeee mai ai ceva de demolat sau ne arunci pe toți în aer? Urmează un material despre incendiul din 5 februarie 2008, care putea fi fatal chiar și pentru Ploiești.