Aproximativ 50 de apicultori prahoveni au protestat mai bine de o ora in fata Palatului Administrativ din Ploiesti. O delegatie compusa din patru oameni in frunte cu Sorin Panait, liderul Sindicatului Apicol National filiala Prahova, a fost primita la discutii de catre prefectul judetului, Marius Sersea. Apicultorii sunt nemultumiti de faptul ca, potrivit noilor reglementari legislative din Codul Fiscal, sunt obligati sa plateasca impozit pentru o activitate mai putin profitabila. O alta nemultumire a protestatarilor este cea legata de neacordarea subventiilor pentru acest sector. Apicultorii din Sindicatul Apicol National filiala Prahova, au socilicitat prefectului sa aranjeze o intalnire tripartita, prefectura, parlamentarii judetului, sindicat si asociatii de profil pentru a discuta situatia apiculturii din Romania. „Acest protest are la baza prevederea conform careia se modifica art 71 din Legea 571/2003 la care se raporta art.42 lit. k, articol abrogat prin modificare. Articolul face referire la activitatea apicola era scutita de impozitare. Am fi de acord cu impozitarea dar sa ni se plateasca polenizarea si sa primim subventii. daca se pastreaza masura impozitarii, pe langa faptul ca pretul mierii de albine o sa creasca, in maxim 5-6 ani nimeni nu o sa mai creasca albine, pentru ca nu se merita”, a spus Sorin Panait, liderul de la Sindicatul Apicol National filiala Prahova. Dupa protestul din fata palatului Administrativ , apicultorii s-au indreptat incolonati si paziti de jandarmi catre sediul PNL, unde pret de cateva minunte au fluerat si bazaiiit. Acestia intentionau sa lase un manifest-protesc liderului PNL, Mircea Rosca, dar spre surprinderea manifestantilor sediul PNL era inchis. Protestatarii intentionau sa mearga si la sediul PSD, dar au abandonat aceasta ideea din cauza ca le expira timpul pentru care au primit aprobare de a se manifesta.
Cine si cum platesc impozit pe veniturile din apicultura
Potrivit prevederilor Capitolului VII din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificat prin O.G. nr. 8/2013, publicata in M.O. nr. 54/23.01.2013, incepand cu data de 1 februarie 2013 in categoria veniturilor din activitati agricole au fost incluse si veniturile din apicultura. Astfel, raman ca venituri neimpozabile veniturile obtinute din apicultura realizate din detinerea unui numar de pana la 50 de familii de albine.
Pentru cei care detin peste 50 de familii de albine, impozitul pe venit se va determina pe baza de norma de venit stabilita pentru fiecare familie de albine.
Astfel, norma de venit corespunzatoare veniturilor pentru perioada 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2013 este urmatoarea:
– intre 50 – 100 de familii norma de venit este de 70 lei/familie de albine;
– peste 100 de familii norma de venit este de 98 lei/familie de albine.
Impozitul pe venit va fi stabilit de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual stabilit pe baza normei de venit, impozitul fiind
final. Astfel, contribuabilii care au peste 49 de familii de albine au obligatia de a depune anual, pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul in curs, o declaratie in acest sens la organul fiscal competent. Organul fiscal competent va stabili impozitul anual datorat pe baza normei de venit si va emite decizia
de impunere. Plata impozitului astfel stabilit se va efectua catre bugetul de stat in 2 rate egale, astfel:
– 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv pentru anul in curs;
– 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv pentru anul in curs.