Proasta comunicare a institutiilor publice are un motiv intemeiat. Persoanele care ocupa joburile de purtatori de cuvant, charisma lor, abilitatile lor de comunicare si flexibilitatea acestora!
De ce charisma? Pentru ca prin aceasta calitate poate sa mentina o relatie buna cu reprezentantii presei, cu cetatenii, cu toti cu care interactioneaza prin prisma fisei postului. Daca functia este ocupata de o persoana frustrata, permanent incruntata si cu un chip rautacios, ca sa nu spunem altfel, atunci purtatorul de cuvant a fost ales sa blocheze accesul presei sau al cetatenilor la datele care ar putea veni dinspre institutie, la persoanele care o conduc.
De ce abilitati de comunicare? Pentru ca, nu doar da jurnalist, dar si ca cetatean, cand ceri o informatie ai nevoie de un raspuns punctual si la obiect. Te irita si te frustreaza cand purtatorul de cuvant iti raspunde in doi peri sau bate campii pe multe pagini dar raspunsul nu are nicio legatura cu intrebarile tale. Astfel se creeaza conflicte inutile si genereaza procese in instanta, injuraturi la adresa purtatorului de cuvant si a institutiei si alte chestii la care se ajunge din cauza nevoii omului de a refula pe marginea frustrarii care ii este creata.
De ce flexibilitate? Pentru ca un purtator de cuvant poate primi un ordin de la superiorul sau in care sa i se spuna ca sa nu dea un raspuns deloc, sa il dea evaziv ori sa ascunda adevarul. Ori poate nu vrea el, purtatorul de cuvant sa-l dea sau sa-l dea la termenul impus de lege. In aceste conditii flexibilitatea i-ar permite sa rezolve situatia delicata in care este pus de superiorul sau lispa profesionamislmului sau, prin diverse metode. Adica poate negocia atat cu seful sau ierarhic cat si cu el insusi in asa fel incat toata lumea sa fie multumita.
Din pacate, la ANAF Prahova purtatorul de cuvant inca de la prima vedere se incadreaza in categoria cerber. Probabil ca de-aia a fost angajat pe aceasta functie, pentru ca nimic sa nu treaca mai sus de el, sa fie o interfata ca un perete de caramida prin care nu se poate patrunde catre superiorii sai sau la informatiile care sunt de interes public. Il cheama Dumitru Bejenariu si il stiu de cativa ani. E neschimbat, fix ca un perete invechit, care a prin igrasie dar refguza sa fgie dat cu vopsea, Sincer, nu stiu sigur daca mai e in functie, dar ii recunosc stilul plictsit din raspunsurile pe care le-am primit de la el de-a lungul vremii: seci, lipsite de continut si neasumate, adica nu stie nimic, nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase. Un astfel de purtator de cuvant este tinut in functie pentru ca seful institutiei are nevoie de protective, nu vrea sa fie expus. Altfel nu se explica deoarece un conducator care nu are nimic de ascuns, punea in functia de purtator de cuvant pe cineva care sa nju faca din ANAF o puscarie, asa cum este acum.
Inainte de a va prezenta situatia de la care a pornit acest articol, vreau sa le transimit celor din conducerea ANAF, ca nu sunt stat in stat si raspund si ei in fata contribuabilului care, culmea le plateste salariile foarte mari, chiar daca ei se poarta ca niste stapani de sclavi, de parca si-au pierdut orizontul. Un pic de bun simt si respect, dar si o preocupare reala fat de interesul cetateanului nu strica deloc.
Asadar, in data de 12.10.2021 am solicitat directorului ANAF Prahova un punct de vedere legat de una dintre persoanele din subordinea sa, respectiv Mihaela Neagoe, inspector fiscal, care in anul 2014, potrivit sitr-ului stopinfractori.ro era cercetata penal cu privire la un furt de documente. Intransigent a solicitat, in baza legii 544/2001, urmatorul lucru: “Va rugam sa ne comunicati care este stadiul cercetarilor penale, daca a fost dispusa vreo solutie sau este inca in faza de cercetare si care a fost aceasta”
Aceasta persoana, Mihaela Neagoe a fost unul dintre inspectorii fiscali care a efectuat inspectia fiscala din august- octombrie 2019 la UAP Prahova, despre care voi scrie pe larg intr-un material viitor, care a dispus niste masuri halucitante. Adica a considerat ca aceasta entitate, o organziatie nonguvernamentala, non-profit si non patrimoniala trebuie sa plateasca TVA la stat pentru serviciile catre membri sai, in conditiile in care este scutita de plata acestei taxe conform art. 292, lit. k) din Codul Fiscal.
Am vrut sa aflam daca s-a dispus clasarea sau este cercetata chiar si la aceasta data aceasta persoana, inspector fiscal in functie.
Nu mica ne-a fost surpriza, desi stiam ca la ANAF Prahova este un perete vorbitor in loc de prutator de cuvant, sa aflam, asa cum vedeti in facsimil ca “…nu detinem informatii despre o posibila CERCETARE PENALA privind persoana mentionata”.
De aflat aflam oricum, fie ca ne adresam instantei, daca Dumitru Bejenariu debiteaza astfel de raspuns. Sunt 7 ani de cand stopinfractori.ro scria ca aceasta inspector fiscal era cercetat penal pentru furt din documentele unei societati comerciale la care s-a prezentat spre control.
Cum e posibil ca, desi a aparut in presa vremii, tu sa nu detii informatii despre ceva atat de grav?
Reveniti cu picioarele pe pamant voi astia de la ANAF Prahova care sariti calul si va credeti mici Dumnezei. Legile sunt si pentru voi si trebuie sa le respectati, iar Legea 544/2001, cu privire la liberul acces la informatiile publice este una dintre ele. Iar daca ati respectat-o si chiar nu stiti despre ce v-am semnalat, atunci inseamna ca e vorba despre indolenta ori incompetenta.
Vom reveni cu amanunte, mai avem si alte intamplari cu aceasta institutie care se crede stat in stat, care pentru unii dintre angajatii sai orice contribuabil este, prin definitie un posibil infractor. Iar infractorii reali sunt protejati tocmai de ei.