Take a fresh look at your lifestyle.

Acte medicale facute pe genunchi la Yazaki, pentru disponibilizari

Marele concern YAZAKI Romania SRL, cu sediul in Ploiesti, confirma modul exploatator al multinationalelor care se aciueaza in tara noastra. In ultima saptamana, impreuna cu colegii de la Alpha TV si Telegraful de Prahova am demarat o ancheta care, pe masura ce avanseaza, scoate la lumina multe nereguli. De la incalcarea Codului muncii si a Contractului Colectiv de Munca la indiferenta, ca sa nu spunem altfel, a liderului de sindicat. La toate acestea se adauga practicile de medicina a muncii facute dupa ureche de colaboratorii Almedica Berlin, care au contract cu Yazaki.

Asadar, 26 de oameni au fost dati afara in data de 28 ianuarie. Numarul angajatilor de la YAZAKi este in jurul a 3000, ceea ce ar inseamna ca cei care conduc firma au un plan bine pus la punct, pentru a nu face disponibilizari colective.  Adica sa dea afara 10 %  din numarul total al angajatilor, ceea ce ar presupune cheltuieli mari pentru saraciile astea de patroni straini. Mai mult, au gasit alte chichite pentru a-si bate joc de salariatii cu vechi state de servici declarandu-i “apt conditionat”. La baza desfacerii contractelor de munca a celor 26 sta tocmai aceasta sintagma care, in opinia conducerii societatii absolva de orice problema pe cei care au decis disponibilizarile.

Numai ca lucrurile nu stau chiar asa, din momen t ce toti cei disponibilizati au fost preluati de Grupul de Dialog Social si Civic din Romania, care ii va reprezenta in instanta.

Purtati pe drumuri de la Ana la Caiafa pentru somaj

Faptele sunt foarte clare si par a fi in defavoarea angajatorului care a crezut ca isi poate joc de salariati dupa bunul plac. Pe deciziile de desfacere a contractelor de munca se bat cap in cap doua articole din Codul Muncii, respectiv art. 63 lit c si art. 65 alin 1. Trei dintre cei care au fost astazi la AJOFM pentru a depunde documentele in vederea obtinerii somajului au fost intorsi la sediul Yazaki de catre functionarii agentiei pentru ca pe decizii erau trecute cele doua articole mentionate.

Astfel, AJOFM nu putea, legal, sa incheie dosarele de munca. Pe genunchi Resursele Umane din YAZAKI au intocmit alte decizii si s-au decis asupra art. 63 lit. c, pentru ca au luat ca punct forte sintagma “apt conditionat”. In mintea creata a celor care au ajuns in functii inalte pe pasarica, unele dintre ele, nu toate, sintagma ii absolva de responsabilitati, desi se poate demonstra foarte usor ca toti cei care au fost dati afara nu se afla in aceasta conditie, de “apt conditionat”.

Decizii medicale luate pe genunchi

Acest lucru a fost confirmat, pentru colegii mei de la Alpha si Telegraful, de Daniela Pana, medicul de medicina a muncii care a rasfoit…da, ati citit bine, a rasfoit dosarele celor 26 de angajati…dupa care a pus parafa pe documentul care le-a pecetluit soarta, trimitandu-i in somaj fara o baza legal-medicala. Daniela Pana nu a efectuat nicio vizita medicala asupra celor 26, ci doar a rasfoit dosarele si a decis: APT CONDITIONAT.

Pe baza acestor documente emise de Daniela Pana, colaborator al Clinicii ALMEDICA…care are contract de medicina a muncii cu Yazaki, Marilena Ciutacu, director Resurse Umane al Yazaki a lasat pe drumuri 26 de salariati. Din pacate, aceasta practica a multinationalelor care incheie contracte cu medici care nu au vazut angajatii la fata niciodata, sunt frecvente, dar Inspectoratul Teritorial de Munca Prahova se face ca ploua, in frunte cu Dumitra Ionescu si mascariciul ala care o slugareste. Pe madam Ionescu o trage cineva la raspundere?

Costin Aldescu e lider de sindicat. Serios, unde?

Ca sa ne edificam am intrebat si noi specialistii in medicina muncii. Unul dintre ei, care a vrut sa-si pastreze anonimatul, ne-a spus ca nimeni nu poate fi disponibilizat pentru ca este declarat “apt conditionat”, mai ales ca nu este normala evaluarea unui angajat in urma rasfoirii unui dosar medical.

In tot acest timp, liderul de sindicat Costin Aldescu de-abia s-a trezit la realitate sau joaca teatru, asa cum stie el cel mai bine. Pentru ca i-am pus poza pe prima pagina din Telegraful de Prahova si-am spus ca este de negasit, deoarece asa a fost, si-a permis sa tipe la colega mea. Nu spune nimeni ca este infractor, dar ca lucreaza in defavoarea salariatilor sindicalisti ne-am convins in urma demararii acestei anchete. Nu ni se pare normal ca din ianuarie 26 de sindicalisti sa fie disponibilizati, iar Aldescu sa nu stie nimic despre acest lucru la sfarsitul lui februarie. Nu ni se pare normal ca “onor”conducerea Yazaki sa se foloseasca de diagnosticul dat pe genunchi de medicul Daniela Pana, iar Costin Aldescu sa se pupe in bot cu conducerea unitatii fara sa ii pese de cei care urmeaza sa fie dati afara. Reactia de astazi a liderului de sindicat ma indreptateste sa cred ca greva de anul trecut, pentru care au semnat peste 50% dintre angajati, trebuia sa aiba loc. Numai prostelile lui Aldescu, gen “daca faceti greva, pleaca Yazaki din tara” sau “aveti rabdare ca o rezolvam” au stopat o greva care ar fi demonstrat ca lucrurile nu sunt pe roze. Normarea muncii supradimensionata, despre care Aldescu se face ca nu are atributii este una dintre problemele de care ne vom ocupa in perioada urmatoare.

Ancheta jurnlistica facut de Incomodph.ro, Telegraful de Prahova si Alpha Tv nu se orpeste aici. Vom reveni cu amanunte grave despre modul in care Yazaki exploateaza angajatii, iar sindicatul adopata politica strutului, in timp ce oamenii mai si mor.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy