În această zi, în anul 1949, a avut loc cel de-al doilea val de deportări, iar conform datelor oficiale, atunci au fost deportate în Siberia 11293 de familii din Moldova, in total 35050 de persoane, meţionează ziarulnational.md.
Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei românilor basarabeni, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din trei membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 copii şi chiar mai mulţi.
Oamenii au fost rupți de pământurile natale și duși să se chinuiască în Siberia de gheaţă, numai pentru faptul că sovieticii fie îi considerau „chiaburi”, fie îi suspectau de „apartenență la partidele burgheze românești” sau de „colaborare cu fasciștii”.
Operațiunea a purtat denumirea „Iug” (sud – n.r.) și a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 2, și a durat până la ora 8 seara a zilei de 7 iulie. Iata cum descrie aceasta tragedie cunoscutul istoric Anatol Petrencu: „Toate deportările au fost foarte dăunătoare pentru Moldova. Au fost deportați oamenii cei mai activi, care erau un model pentru săteni. O parte din ei au fost împușcați sau trimiși în Siberia. Chiar dacă nu purtau nicio vină. Au fost deportați intelectualii, gospodarii și cei mai buni bărbați, au rămas leneșii și bețivii. De ce suntem săraci? Nimic nu este întâmplător, totul de atunci vine”.
Ioan POPESCU