Întrucât una din priorităţile manageriale ale conducerii I.P.J. Prahova este asigurarea unui mediu de afaceri curat, iar specificul judeţului este prelucrarea şi comercializarea produselor petroliere, activitatea Serviciului de Investigarea Fraudelor s-a axat pe prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale în produselor petroliere.
Acest domeniu reprezintă unul din cele mai importante segmente ale economiei nationale întrucat toate celelalte domenii ale vieţii economice şi sociale îşi desfasoară activitatea prin consumarea energiei eliberate prin arderea acestora.
Faptul ca sunt uşor vandabile, suferă modificări de preţ şi sunt purtatoare de taxe suplimentare, respectiv accize, a condus la apariţia unor retele infracţionale de comercializare a produselor petroliere disimulate al căror scop permanent este sustragerea de la plata taxelor şi accizelor datorate bugetului consolidat al statului.
La nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Prahova, funcţionează un compartiment compus din trei lucrători de poliţie, care are ca principale atribuţii prevenirea şi combaterea faptelor antisociale cu preponderenţă a celor de evaziune fiscală ce se comit în domeniul prelucrarii ţiţeiului şi comercializării produselor petroliere finite şi derivate, iar la nivelul Serviciului Poliţiei de Ordine Publică un birou care are ca scop prevenirea si depistarea furturilor de produse petroliere din conductele şi mijlocacele de transport, locurile de depozitare.
În perioada de referinţă în acest sector de activitate compartimentul de la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor a obţinut urmatoarele rezultate:
– au fost constatate un numar de 99 infracţiuni , comise de un număr de 42 persoane (14 directori societăţi comerciale cu capital de stat şi 28 administratori diverse societăţi comerciale cu capital privat) prin care s-a adus un prejudiciu bugetului consolidat al statului şi patrimoniului privat al persoanelor juridice in suma de 213.849 mii lei din care s-au recuperat 188.595 mii lei, totodată fiind aplicate măsuri asigurătorii pe 2 vile, un spaţiu comercial amenajat ca restaurant, 2 terenuri şi un autoturism , toate aparţinând învinuiţilor).
– a fost indisponibilizată cantitatea de 41.517 kg. produse energetice din care:
– 38.522 kg – motorină,
– 1.745 kg – benzină,
– 1.250 kg – G.P.L.
Exemple:
La data de 10 sept. 2010 au fost definitivate dosarele penale privind pe învinuiţi D.C. şi P.M.C. şi s-a propus trimiterea în judecată a acestora pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în concurs real cu infracţiunea de –achiziţionare de uleiuri minerale rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, care provin pe circuitul economic de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau importatorii autorizaţi potrivit titlului VII în formă continuată, prev. şi ped. de art. 9 pct. 1 lit. b din Legea 241/2005 şi art. 296¹ lit. e din legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu aplic. art. 41 alin. 2 din c.p., art. 33 lit. a şi art. 37 lit. a din c.p. constând în aceea că în perioada 26 iulie 2005 – 10 august 2007 s-a aprovizionat de la o societate comercială din Orşova Judeţul Mehedinţi şi de la o altă societate comercială din Ploieşti cu produse petroliere de tipul uleiurilor industriale I 20 A, I 40 A şi uleiuri de ungere lagăre L 46, pe care ultrerior le-a comercializat pe un circuit economic pentru care nu poate prezenta documente justificative, precum şi faptul că în lunile iunie –august 2005 a livrat către două societăţi comerciale – una din Sibiu şi o alta din Slobozia judeţul Ialomiţa, motorină euro 3 pentru care nu poate face dovada că aceste cantităţi de carburant provin pe circuitul economic de la antrpozitari sau importatori autorizaţi aşa cum prevăd dispoziţiile titlului VII din Codul fiscal şi nu se poate demonstra că a fost virată la bugetul consolidat al statului C/V accizei şi T.V.A-ului aferent, precum şi neevidenţierea în contabilitate a veiturilor obţinute în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor, fapte ce au creat un prejudiciu de 685.229 lei
La data de 19 iulie 2010 au fost definitivate dosarele penale privind pe învinuiţi D.C. şi D.R.C pentru săvârşirea de evaziune fiscală în concurs real cu infracţiunea de achiziţionare de uleiuri minerale rezultate din prelucrarea ţiţeiului sau a altor materii prime, care provin pe circuitul economic de la alţi furnizori decât antrepozitarii autorizaţi pentru producţie sau importatorii autorizaţi potrivit titlului VII şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. şi ped de art.245 pct.1, lit.f, art.296 ind.1 lit.e şi g din Legea 571/2003 cu modificările şi completările ulterioare, art.9 pct.1, lit.b şi c din Legea 241/2005, art.272 pct.2 din Legea 31/1990, art.43 din Legea 82/1991 şi art.291 din C.P, cauze în care s-a propus declinarea competenţei în favoarea DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti, deoarece prejudiciiul cauzat a depăşit 1.000.000 Euro
În sarcina celor doi învinuiiţi s-a reţinut faptul că în perioada anului 2005, în calitate de administratori ai unei societăţi comerciale din Blejoi şi ai uneia din Ploieşti, aceştia au achiziţionat produse petroliere respectiv uleiuri minerale neaccizate fie fără a face dovada că acestea provin dintr-un antrepozit fiscal de producţie, fie le-au fost achiziţionat anterior de la o societate comerciale din Ploieşti cu 7 facturi de provenineţă, în ambele situaţii efectuîndu-se livrări către societăţi comerciale cu comportament tip fantomă.
Probatoriul a evidenţiat faptul că în evidenţele contabile ale societăţii menţionate nu au fost înregistrate operaţiunile comerciale aferente livrării cu un număr de 26 facturi de produse petroliere către terţe societăţi comerciale, activitate ce a condus la sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului consolidat al statului constând în TVA şi impozit pe profit.
Ulterior în anul 2006, comisarii Gărzii Financiare Prahova au efectuat un control la aceeaşi societate comercială, nota de constatare întocmită constatând că în cursul anului 2005 aceasta prin reprezentantul său legal în speţă învinuita D.R.C, a livrat produse petroliere-uleiuri minerale accizabile, având conturată întreaga relaţie comercială respectiv furnizorii produselor petroliere şi beneficiarul unic al acestora, fără evidenţierea în contabilitate a operaţiunilor comerciale derulate în acest sens.
În cadrul aceleiaşi rezoluţii infracţionale, învinuiţii au abandonat activităţile ilicite desfăşurate prin intermediul unei societăţi comerciale din Blejoi şi unei alte societăţi comerciale din Ploieşti, interpunând în lanţul infracţional o nouă societate comercială din Ploieşti, prin intermediul căreia a livrat în perioada mai-iunie 2006 către o altă societate comercială din Ploieşti însemnate cantităţi de produse petroliere neaccizate ( solvent, ulei mineral, ulei hidraulic) aprovizionând în schimb uleiuri minerale accizabile ( motorină) pentru care nu s-a putut face dovada că provin dintr-n antrepozit fiscal şi pentru care nu au fost achitate taxele legale datorate statului respectiv TVA, accize, TVA aferent accizelor.
În legătură cu acest nou segment al trasdeului infracţional urmat de învinuiţi, probatoriul a stabilit că în evidenţa contabilă nu se regăsesc documente care să ateste provenienţa mărfii dintr-un antrepozit fiscal, astfel că prin întocmirea şi înregistrarea facturilor regăsite în evidenţa contabilă a acesteia, s-a urmărit transformarea uleiurilor minerale neaccizate în uleiuri minerale accizate, prin interpunerea unui beneficiar unde s-a schimbat scriptic categoria de ulei din neaccizat în accizat, transformare urmată de livrarea ca şi carburant.
Totalul prejudiciului cauzat bugetului statului prin întreaga activitate infracţională a învinuiţilor şi constând în neplata impozitului pe profit, a TVA-ului precum şi a accizelor şi TVA-ului aferent este de 7.425.513 lei.