Marţi, 25 octombrie 2011, se împlinesc 67 de ani de la eliberarea de către armata română a părţii de Nord a Transilvaniei, ocupată în mod samavolnic de către Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, din 30 august 1940, desăvârşindu-se astfel acţiunile militare pentru alungarea din ţară a cotropitorilor fascisto-horthyşti.
În ziua de 25 octombrie 1944 au fost puse la locul lor bornele de hotar, pe graniţa de nord-vest a ţării. În semn de omagiu pentru şi bunicii şi părinţii noştri, care s-au jertfit pentru eliberarea patriei şi în semn de recunoştinţă faţă de bărbaţii şi femeile în uniformă militară care şi-au consacrat eforturile pentru apărarea ţării, organele puterii de stat au adoptat această dată drept zi a armatei României, în anul 1960. Din 1948 până în 1960 s-a sărbătorit ziua Armatei României la data de 2 octombrie, în semn de respect pentru ostaşii aflaţi în prizonierat în Uniunea Sovietică (lagările de tristă amintire Oranki, Monăstârca şi multe altele), care la 2 octombrie 1943 au acceptat să participe la înfiinţarea Diviziei de voluntari români „Tudor Vladimirescu”.
Acţiunile de luptă desfăşurate pe teritoriul României, împotriva trupelor germano-ungare, finalizate în octombrie 1944, au constituit un segment în şirul lung al bătăliilor purtate de neamul nostru şi armata română pentru libertate şi apărarea fiinţei naţionale a poporului român.
Efectivele armatei române, care au participat la dezarmarea trupelor germane, la acoperirea graniţelor ţării de la Întorsura Buzăului până la Orşova şi la eliberarea completă a ţării s-au ridicat la 540.000 de luptători, din care au căzut în lupte peste 59.000 de soldaţi, gradaţi, subofiţeri şi ofiţeri (morţi, răniţi şi dispăruţi).
În continuare, în conformitate cu prevederile Convenţiei de Armistiţiu, încheiată cu reprezentantul Naţiunilor Unite – Uniunea Sovietică – Armata Română a participat la eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. Cu preţul unor dureroase pierderi – aproximativ 170.000 de ostaşi români – România, aşa cum aprecia postul de radio Londra într-una din emisiunile sale (în luna ianuarie 1945) „a dus la scurtarea războiului cu cel puţin şase luni de zile şi a salvat viaţa a mii de soldaţi români şi aliaţi”.
La încheierea războiului antihitlerist, armata română s-a întors de pe front cu steagurile de luptă acoperite de glorie, făcându-şi pe deplin datoria faţă de patrie şi de poporul român.
Prahovenii şi-au adus o mare contribuţie la eliberarea ţării şi la înfrângerea armatelor hitleristo-horthyste, fiind încorporaţi în următoarele mari unităţi şi unităţi militare: Corpul 5 Teritorial, Divizia a 13-a Infanterie, Divizia 1-a Vânători de Munte, Regimentele de Infanterie 32 „Mircea” şi 7 Prahova, Regimentele de Cavalerie 10 Roşiori şi 3 Călăraşi, Regimentul 19 Artilerie, Regimentele 7 şi 9 Artilerie Antiaeriană, Flotila a 2-a de Aviaţie de Vânătoare, Şcoala de Ofiţeri în Rezervă nr. 1 Infanterie din Ploieşti şi alte formaţiuni militare.
Armata română este supusă, în prezent, unor transformări structurale şi organizatorice pentru a fi în măsură să-şi îndeplinească misiunile de apărare a patriei şi de cooperare cu celelalte armate în diferite misiuni de luptă din Bosnia, Afganistan şi alte zone ale lumii..
În aceste zile premergătoare evenimentului evocat, administraţiile centrale şi locale, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, Oficiul Naţional „Cultul Eroilor” Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor” şi Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă sau în Retragere desfăşoară o paletă largă de activităţi educative în localităţi şi în şcoli, la cimitirele şi monumentele eroilor, omagiind memoria bunicilor şi părinţilor noştri, care au luptat cu multă dăruire şi înalt spirit de sacrificiu pentru eliberarea şi apărarea pământului scumpei noastre patrii.
În ziua de 25 octombrie se vor depune jerbe şi coroane de flori la cimitirele şi monumentele eroilor din toate localităţile ţării, de către organele locale, unităţile militare, asociaţiile obşteşti şi şcoli.
Prin eforturile Guvernului României şi a ambasadelor României din statele vecine, se vor depune coroane şi jerbe de flori la cimitirele şi monumentele ostaşilor români din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Austria, care reprezintă un prinos de recunoştinţă pentru Armata Română, care a contribuit la eliberarea popoarelor lor în anii 1944-1945.
Ne exprimăm speranţa că armata română va continua să fie garantul ordinii constituţionale şi a statului de drept din România.
col. (rtr.) Constantin Chiper,
Vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”
Preşedintele Asociaţiei „Cultul Eroilor” Prahova