Conceptul de Asociatie de devoltare Intercomunitara are efecte atat bune cat si rele. In unele situatii se impune infiintarea acestor ADI-uri, in altele existenta lor este un dezastru. Stim foarte bine problemele create de existenta ADI Deseuri, formata din 103 primarii plus Consiliul Judetean, impartite in sase zone, care cuprind peste 30 de primarii fiecare. Ploiestiul, stiti, face parte din Zona 206 Borldesti_scaieni, unde sunt 36 de primarii, iar contractul cu Rosal nu a putut fi reziliat pentru ca Ploiestiul are un singur vort in asdunarea generala, iar pentru a fi putut fi reziliat contractual trebuiau sa voteze 50 plus 1 dintre primari, respectiv 19 primarii. In acste conditii, contractual nu a putut fi reziliat, chiar daca ploiestenii se sufocau in gunoaie.
Ce concluzie tragem de aici? Ca existenta ADI Deseuri este inutila si, mai mult, creeaza prejudicii cetatenilor din cauza faptului ca primariile nu pot rezilia unilateral contractul chiar daca nu sunt indepliniti parametri de eficienta.
Din pacate, din diverse motive care tin mai mult de dorinta Consiliului Judetean decat de necesitatea uei schimbari la nivelul transportului local ploiestean, a izbucnit un alt scandal in Consiliul Local. Pe fondul certurilor dintre primar si consilierii locali PNL, acestia din urma au boicotat sedinta de indata din 14.04.2022, care avea pe ordinea de zi propunerea de reorganizare a transportului public, sub forma unei Asociatii de Dezvoltare Intercomunitare.
Citeste si: Consilierii locali PNL Ploiești au boicotat ședința de astăzi. Au motivat printr-un comunicat că au nevoie de timp pentru decizii în interesul comunității
Se pare ca sunt mai multe variante de discutie pe aceasta tema, numai una fiind agreata de consilieiri locali care au mimat indignarea pentru ca nu li s-au pus din timp la dispozitie documentatia proiectului pentru mobilitate urbana. Spunem ca au mimat pentru ca pana acum i-a durut in motul de la basca atunci cand trebuia sa treaca o hotarare importanta pentru ei, chiar daca erau chemati in aceeasi zi cu votul. Punem pariu ca daca era proiectul initiat de Radu Leonas primarul din Brazi, pe care il gasiti in facsimile, ar fi trebut fluierand, dar pentru ca nu era varianta dorita din cele existente,( se pare ca ar fi inca doua) ne-am trezit cu un boicot din partea colegilor de partid ai primarului Andrei Volosevici.
Dar asta e problema lor. In schimb problema noastra este ca se doreste ceva ce ne-ar putea afecta in viitor, pentru nca un ADI Mobilitate Urbana nu vine cu nimic bun pentru ploietstean si, cu atat mai p[utin, pentru primaria Ploiesti care odata intrata in aceasta asociatied e dezvoltare intercomunitara concesioneaza tot cee ace isneamna transport local in Ploiesti catre aceasta entitate. Astfel, atunci cand va fi nevoita sa ia o decizie in care ca ceva nu functioneaza va trebui sa convinga jumatate plus un dintre represzenatantii urmatoarelor primarii: Brazi, Baicoi, Plopeni, Boldesti-Scaieni, Aricestii Rahtivani, Blejoi, Bucov, Berceni, Barcanesti, Paulesti, Rafov, Targsoru Vechi, Valea calugareasca.
Ni se pare ca aceasta constructive este un anus contra naturii, care va produce mari probleme, atat in randul angajatilor SC Transport Calatori Express, cat si in randul cetatenilor. Pentru cei care doresc aceasta schimbare majora in transportul local ploiestean poate fi o idea foarte buna, chiar daca, asa cum spuneam, ADI Deseuri este un fiasco total. Dar, pentru a convinge populatia de utilitatea acestei masuri cu impact social, este nevoie ca sa se organizeze o dezbatere publica. In mod normal, subiectul mobilitatii urbane este o tema vasta care necesita informarea cetatenilor, a mass-mediei, a tuturor celor care sunt direct afectati, adica toti cetatenii din localitatile mentionate. Din pacate, la Ploiesti, transparenta decizionala pe care o tratam in instanta. Dar, daca primaria isi ignora cetatenii, iar cei care condul Ploiestiul au impresia ca e mostia lor si iau decizii importante fara sa ne informeze. Alianta pentru Drepturile Omului din Romania a depus o cerere de dezbatere publica la fiecare dintre primariile mentionate, pentru ca in caz ca se va cadea la pace si se doreste votarea acesti variante de HCL, acestea sa organizeze dezbaterile conform art.7 alin 9 din Legea 52/2003. Astazi au fost depuse cereri de dezbatere publica la toate primariile si Consiliul Judetean care vor sa se asocieze in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, oricum s-ar numi ea.
In caz contrar, stiti ce se intampla… Ne vedem la tribunal!