Take a fresh look at your lifestyle.

Scandalul abuzurilor sexuale aruncă umbra asupra premiului Nobel pentru literatură

STOCKHOLM – Prima femeie care conduce bordul care acordă Premiul Nobel pentru Literatură a fost forțată să demisioneze joi, părăsind funcția ocupată, ea fiind victima uimitoare într-un scandal de abuz sexual și de hărțuire, care amenință să distrugă una dintre cele mai apreciate onoruri culturale ale lumii.

Din anul 2015, Sara Danius(foto), scriitor de marcă și prima femeie care conducea bordul, a fost secretarul permanent al Academiei Suedeze, creată în 1786, care a decernat Premiul Nobel pentru Literatură din 1901. Ea a fost înlăturată joi din funcția sa de secretar permanent, ca rezultat al unei dispute care a împărțit bordul academiei.

„A fost afectat deja în mod grav Premiul Nobel și aceasta este o problemă mare”, a declarat joi seara, foarte emoționantă doamnă Danius, însoțită de un aliat, autorul Sara Stridsberg, care a amenințat de asemenea să renunțe.

Scandalul a atins cele mai înalte niveluri ale guvernului. „Este de datoria academică să-și restabilească credința și respectul”, a declarat premierul, Stefan Lofven, reporterilor. „Este o problemă foarte importantă pentru Suedia și, prin urmare, este important ca această instituție să funcționeze”.

Academia a fost prinsă în această problemă din noiembrie, când ziarul Dagens Nyheter a raportat că cel puțin 18 femei l-au acuzat pe Jean-Claude Arnault(foto), o figură culturală majoră, de agresiune sexuală și hărțuire.

Domnul Arnault este căsătorit cu poeta Katarina Frostenson, membră a academiei, și împreună conduc un club cultural privat, numit Forum, care a primit bani de la academie.

Ziarul a raportat că domnul Arnault a fost acuzat de maltratarea femeilor la club și la proprietățile deținute de academie la Stockholm și Paris de peste 20 de ani. De asemenea, a raportat că domnul Arnault a scurs de șapte ori informațiile despre câștigătorul premiului din 1996.

Poliția suedeză examinează acuzațiile de abuz; Domnul Arnault a negat orice abatere. Soția sa a acceptat joi să se retragă din activitățile academiei.

În urma acuzațiilor, doamna Danius, în vârstă de 56 de ani, a tăiat legăturile academiei cu domnul Arnault și a angajat o firmă de avocatură pentru a investiga legăturile cu clubul privat. Firma de avocatură a descoperit ceea ce a numit neregularități financiare în această relație și a recomandat ca academia să depună un raport la poliție, dar academia nu a luat astfel de măsuri.

Diviziile din cadrul organismului august, care de obicei sunt cunoscute mai mult pentru prestigiul literar decât pentru acrimonia scandalistă, au izbucnit săptămâna trecută, când trei membri au renunțat în semn de protest, inclusiv Peter Englund, predecesorul doamnei Danius ca secretar permanent.

Pe de altă parte, sunt doi foști secretari permanenți, Sture Allen și Horace Engdahl, care au făcut declarații dure în ultimele zile, considerând acuzațiile exagerate și considerând că doamna Danius este un lider slab.

Întrebat despre modul în care membrii ar putea restabili reputația academiei, un membru, scriitorul Anders Olsson, a spus: „Nu știm, dar trebuie să vorbim unul cu celălalt mult mai mult”.

Complicarea problemelor- nu există nicio prevedere pentru 18 membri ai academiei de a demisiona oficial. Membrii sunt aleși pe viață, iar dacă aceștia aleg să nu mai participe la activitățile academiei, locul lor este lăsat vacant până la moarte.

Odată cu cele cinci plecări recente, inclusiv cea a doamnei Danius, academia va fi redusă la 11 membri activi – un scurt cvorum de 12 membri trebuie să-și aleagă noi membri în cazul unui post vacant. Regele Carl al XVI-lea Gustaf a semnalat săptămâna aceasta că va rezolva problema folosind autoritatea sa de a modifica regulile academiei pentru a permite membrilor să demisioneze și să fie înlocuiți.

Într-un interviu, Bjorn Wiman, redactor cultural la Dagens Nyheter, a declarat despre acest scandal: „Aceasta este o tragedie completă și totală pentru viața culturală din Suedia”. El a adăugat: „Încrederea publicului pentru academie este, probabil, sub nivelul mării. A existat întotdeauna consensul că acesta a fost un grup competent și că au o judecată și că această judecată literară este solidă”, a adăugat domnul Wiman. „Cu acest scandal nu puteți spune că acest grup de oameni are vreun fel de judecată solidă”.

Ebba Witt-Brattstrom, profesor de literatură nordică la Universitatea din Helsinki, a declarat într-un interviu că eliminarea doamnei Danius a reprezentat o reacție a oamenilor, care au considerat-o o femeie capricioasă.  „O femeie capricioasă nu este ceea ce este folositor în Academia Suedeză”.

„Sara Danius a încercat într-adevăr să deschidă și, într-un fel, să reînnoiască Academia. Ea a făcut câteva inițiative foarte bune. Ar fi trebuit să mai aibă câțiva ani”, a spus profesorul Witt-Brattstrom.

Svetlana Alexievici, care a primit premiul în 2015, a declarat pentru Svenska Dagbladet: „Cei care au încălcat regulile ar trebui să fie examinați”. Ea a spus că a învățat de la Dostoievski că „ființele umane sunt creaturi nesigure, deci sunt necesare legi și reguli pentru a se asigura că acest lucru nu se repetă”.

Credeti ca prietenii dvs. ar fi interesati? Distribuiti acest articol pentru ei!


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy