Autoritatile locale culturale din municipiul Ploiesti, au avut parte de un adevarat maraton in comemorarea marelui poet national Mihai Eminescu. Prezent la Ploiesti, academicianul Razvan Teodorescu ex Ministru al Culturi, a tinut sa treaca in revista operele marelui scriitor de la Ipotesti de Botosani. Manifestarile derulate la Ploiesti au avut o dubla semnificatie: implinirea a 163 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu, dar si sarbatorirea Zilei Culturii Nationale. La bustul poetului, amplasat pe esplanada din apropierea Casei de Cultura a Sindicatelor, s-au strans numeroase personalitati ale culturii romanesti, dar si reprezentanti ai administratiei judetene si locale cat si numerosi politicieni, au fost prezenti pentru a depune flori la monumentul poetului. De „Ziua Culturii Nationale”, la Casa de Cultura “I.L. Caragiale” Ploiesti, au fost lansate mai multe carti: “Amintiri despre I.L. Caragiale”, de Alexandrina Caragiale, Ecaterina Logadi-Caragiale, antologie (ingrijirea textului, prefata, nota asupra editiei, note si comentarii de Constantin Harlav),- “Plagiatorul plagiat, 110 ani de la proces, Procesul Caragiale – Caion”, studiu (note si prefata de Mircea Colosenco),- “I.L. Caragiale – Marius-Chicos Rostogan”, de Constantin Harlav si Nicolae BArna,- “Caragiale si istoria, ‹‹Intalnire›› cu Caragiale, Chipul lui Caragiale”, de Paul D. Popescu. Tot la Casa de Cultura “I.L. Caragiale”, a avut loc Concursului judetean de recitari„Ca un Luceafar am trecut prin lume” – editia I.
Eminescu – poetul, politicianul si urmaritul de politiile secrete imperiale
Dupa introducerea facuta de fostul ministru Razvan Teodorescu, vedeta serii culturale a fost criticul literar Alex Stefanescu. Invitat la Ziua manifestarile Zilei Culturii Nationale, criticul literar Alex Stefanescu a tinut, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, in aceasta seara, o conferinta cu titlul „Eminescu… intoarcere la text”. Alex Stefanescu , este un critic literar de exceptie, scriitor, publicist a peste 5000 de articole de critica literara si realizator de emisiuni culturale la TVR Cultural. Acesta, a trecut in revista mai toata viata lui Mihai Eminescu, vorbind liber si pe intelesul audietei, un public numeros, de toate varstele si din toate categoriile social profesional. „Eu sunt un cititor profesionist, ceea ce nu e putin lucru, dar nu este comparabil cu a fi prim-ministru, sef de partid si asa mai departe… Cititorul profesionist este… un cititor, in primul rand, care, ca si alti cititori, spune daca o carte ii place sau nu-i place, dar fiind profesionist, face un pas mai departe si explica de ce ii place sau de ce nu ii place. Asta este toata diferenta, iar ceilalti cititori, neprofesionisti economisesc timp, afland de la ceilalti care sunt «de serviciu» cu cititul, ce merita sa citeasca si ce nu. Pentru ca, apar mii de carti proaste in fiecare an, iar cartile bune sunt inecate ca intr-un ocean de maculatura in aceasta productie de carti proaste. Probabilitatea pentru un tanar este foarte mare ca, intrand intr-o librarie, sa ia o carte la intamplare si ca constate ca e proasta si de aceea sa nu mai citeasca. Un critic asta face: citeste cat mai mult, daca nu chiar totul si spune ce merita citit, ci sinceritate”, a vorbit auditoriului, incantat de cele povestite de Alex Stefanescu, la debutul prelegerii.
Intoarcerea la text
„De pe aceasta pozitie de critic literar, am recitit, in ultima vreme, poezia lui Eminescu. Poezia lui Eminescu este aproape o legenda, aproape nimeni nu o mai citeste, dar multi vorbesc despre ea. Are asa, o aureola, este precedata de faima ei si este o experienta destul de relevanta sa te intorci pur si simplu la text. Acesta este motivul pentru care mi-am intitulat conferinta «Intoarcere la text». Sa iei o carte de Eminescu sa citesti cu modestie pe cont propriu poeziile lui, sa vezi daca iti plac sau nu, sa vezi de ce iti plac si de ce nu-ti plac”, a mai spus criticul literar Eminescu a influentat foarte mult stilul de viata din Romania. El insusi a devenit un personaj despre care se emit tot felul de ipoteze si despre care nu se mai stie cum anume a trait. El ironiza eventualitatea de scriere a unei biografii despre el insusi. A influentat, prin poezia sa plina de farmec, modul de a fi al romanilor. A facut dedicatie sentimentala. Poate nu stiti, dar, dupa moartea lui, multi tineri iubeau asa cum scrie in poezia lui Eminescu. Adica tanarul statea si se uita ore intregi la fereastra locuintei iubitei lui si astepta sa o vada iesind la fereastra sau macar sa ii vada silueta trecand prin dreptul perdelei. Daca, astazi, un barbat ar proceda asa, ar fi acuzat de hartuire sexuala. Privirea prea intensa nu este considerata corecta din punct de vedere politic, astazi”, a continuat criticul literar.
Eminescu urmarit de Politia Secreta din doua imperii
Alex Stefanescu, studiaza si in prezent o serie de documente din Arhiva Nationala si nunumai despre anumiti scriitori si in special despre Mihai Eminescu. Criticul literar, a sustinut ca poetul a fost urmarit de Politia Secreta Austriaca„de cea din Rusia si de cea din Romania. Mai mult de atat, publicistul a citat dintr-un document de „urmarire politica” redactat ca nota informativa de catre ambasadorul Austriei la Bucuresti catre propriul guvern. „Documentul datat din 7 iunie 1882, intocmit de ambasadorul austriac, spunea ca in una din intalnirele secrete ale Societatii Carpatii, Mihai Eminescu redactor la ziarul Timpul, propunea ca studenti transilvaneni sa faca propaganda pentru unificarea principatelor, atunci cand ei se intorca acasa de la studii din Romania”. Eminescu este foarte violent dezaprobat din punct de vedere politic. Aici se face, de multe ori, o confuzie absolut rusinoasa, intre gandirea unui poet si gandirea unui om politic. Noi nu trebuie sa citim opera unui poet ca pe indrumar politic. Eminescu nu expica cum sa ne organizam societatea, ci isi declara emotiile, trairile de mare intensitate, dragostea pentru dintr-un unghi cu totul inadecvat: literatura este confundata cu un document sau cu o declaratie. Literatura este cu totul altceva!”, a mai concluzionat criticul literar Alex Stefanescu. La final, toti participantii sa-u declarat multumiti de alocutiunea sustinuta de criticul literar.