V-aţi întrebat vreodată cum arătau frumoasele antichităţii, dar mai ales care sunt secretele lor? În rândurile ce urmează veţi descoperi reţete vechi, sută la sută naturale care ne arată cum să ne păstrăm frumuseţea.
Uleiul de măsline, „aurul” vechilor greci
Potrivit cercetătorilor, cea mai veche fabrică de parfumuri din lume datează din anul 4000 î.Ch. şi a fost în Cipru. Analizele efectuate au arătat că parfumurile, se pare foarte căutate la acea vreme, erau o combinaţie foarte reuşită între ulei de măsline şi plante aromate ca rozmarinul, coriandrul, bergamota, lavanda sau mirul. În Grecia antică, atât doamnele cât şi atleţii îşi ungeau corpul cu ulei de măsline, fiind convinşi că acesta le menţine tinereţea. Uleiul de măsline, pe care Homer îl numea „aurul lichid” era atât de important pentru greci, încât în jurul anilor 559 î.Ch. a existat o lege prin care o persoană care tăia vreun măslin era exilat din cetate. Şi astăzi, uleiul de măsline este un remediu foarte bun pentru pielea lipsită de supleţe şi strălucire, dar şi pentru a avea unghii sănătoase şi ferme. Doamnele se pot convinge singure, aplicând următorul tratament extrem de simplu, dar cu eficienţă maximă. Se încălzeşte puţin ulei de măsline, apoi se picură în el câţiva stropi de suc natural de lămâie. În acest amestec se introduc unghiile aproximativ 10 minute. Pe lângă efectul reconfortant, se constată în scurt timp o tonifiere a unghiilor, care vor deveni puternice.
Oul, un remediu excelent
Pentru că reprezintă o bogată sursă de vitamine, aminoacizi esenţiali şi minerale, dar şi proteine şi acizi graşi saturaţi şi nesaturaţi, oul a fost folosit atât în alimentaţie cât şi în cosmetică, încă din perioada neoliticului. Pentru un efect absolut miraculos, de tonifiere şi regenerare a firelor de păr şi pentru un ten catifelat, întinerit, avem nevoie de următoarea reţetă: două linguri de ulei de măsline se amestecă cu un gălbenuş de ou şi două linguri de miere, până la omogenizare. Se aplică acest conţinut pe faţă şi păr, se lasă să acţioneze 45 de minute, apoi se clăteşte. Efectul este garantat. Vechii egipteni puneau un preţ foarte mare pe imaginea şi îngrijirea lor, tocmai de aceea primele dovezi arheologice ale folosirii produselor cosmetice datează din Egiptul antic. Cercetătorii spun că primul produs folosit pentru fardarea ochilor era un anume mesdemet, un amestec de aur şi cupru, de culoare verde pentru pleoapele inferioare şi negru pentru cele superioare, ce avea totodată şi calităţi dezinfectante. Frumoasele vremii foloseau pentru buze şi obraji un amestec de argilă şi apă, iar în locul modernului săpun, un amestec din grăsimi vegetale, parfumate cu lămâie, uleiuri esenţiale şi plante aromatice.
Secretul Cleopatrei
Fără îndoială că regina Cleopatra, despre care Cicero spunea că „are o personalitate fermecătoare şi o voce dulce atunci când vorbea” a constituit idealul frumuseţii în lumea antică. Unul dintre secretele Cleopatrei l-a constituit îmbăierea în lapte de capră, considerat drept un remediu de excepţie şi miere. Cercetările moderne relevă că laptele de capră are un efect antiinflamator, antibacterian, antialergic şi antiîmbătrânire, având proprietatea de a reduce PH-ul, protejând astfel pielea împotriva bacteriilor. De asemenea, datorită conţinutului de vitamine A, E şi B6, laptele de capră are şi un puternic efect de regenerare, ajutând la formarea anticorpilor şi a celulelor pielii. În ceea ce priveşte mierea de albine, care conţine nu mai puţin de 435 de substanţe organice, cele mai vechi documente scrise în limba sumeriană, arată faptul că aceasta a fost prima substanţă folosită de om. Mierea este cea mai bună pentru a da strălucire pielii, stimulând-o şi având un efect antiseptic. Putem folosi şi astăzi reţeta Cleopatrei. Avem nevoie de lapte de capră şi miere, în părţi egale, pe care le amestecăm într-un recipient, adăugăm ulei de jojoba, apoi turnăm totul în apa de baie. După 20 de minute vom constata efectul acestei băi.
Aloe vera, planta nemuririi
Descoperirile arheologice au evidenţiat că aloe vera era extrem de apreciată de egipteni, care o numeau chiar planta nemuririi. Gelul transparent din interiorul frunzelor sale era folosit, atât de Cleopatra cât şi de Nefertiti pentru a-şi menţine frumuseţea. Specialiştii în domeniu afirmă că aloe vera asigură 20 din cei 22 de aminoacizi de care are nevoie corpul uman, planta putând ajutând la o refacere uimitoare a pielii. O cremă excelentă pentru ten se prepară astfel: se amestecă foarte bine o ceaşcă de miere, una de lapte de capră şi două linguriţe de gel de aloe vera. Se aplică pe faţă cu ajutorul unei dischete atât dimineaţa cât şi seara. Efectul este uimitor, tenul căpătând supleţe şi strălucire. Acest amestec se poate păstra la frigider dar nu mai mult de trei săptămâni. Producerea cosmeticelor din Marea Moartă, ce conţine nu mai puţin de 32% săruri şi minerale, renumite pentru efectul lor, se pare că i se datorează tot Cleopatrei, după ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul reginei. Un exemplu de exfoliant natural, cu un efect excelent se prepară astfel: se amestecă în părţi egale, miere, carbonat de sodiu cristalizat şi săruri de la Marea Moartă şi se adaugă uleiuri esenţiale de tămâie. Se masează întreg corpul cu acest amestec. Se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se clăteşte. Pielea va fi curată, vizibil exfoliată şi catifelată.
Uleiul de trandafir datează din Roma Antică
Tot în limba sumeriană aflăm şi prima menţiune despre superbul trandafir, ce ulterior avea să fie considerat de cei din China floarea regală şi nelipsit din grădinile împăraţilor. De altfel, în timpul Imperiului Roman floarea a fost atât de apreciată, încât în fiecare grădină privată era obligatoriu să fie sădiţi trandafiri, iar petalele parfumate erau puse în cupele de vin şi băute odate cu acestea. În secolul I î.Ch. uleiului de trandafir au început să-i fie elogiate virtuţile cosmetice, fiind scrise chiar câteva volume închinate trandafirului.
Spuneţi stop acneei
Un demachiant simplu şi eficient se prepară astfel: se umple o sticlă cu petale de trandafir, se toarnă deasupra ulei de măsline şi se lasă amestecul la macerat, două săptămâni, agitând sticla zilnic. După această perioadă, sticla se puse la fiert, timp de 20 de minute, pe baie de aburi. Compoziţia se foloseşte ca demachiant iar tenul va deveni catifelat şi neted. Un alt preparat foarte bun pe bază de trandafiri se foloseşte împotriva acneei. Mod de preparare: doi pumni de petale de trandafiri se acoperă cu 250 ml de apă şi se lasă la macerat de seara până a doua zi. Separat, se opăresc alţi doi pumni de petale de trandafiri, tot cu 250 ml de apă clocotită. Se lasă infuzia la răcit. Se strecoară apoi şi se amestecă cu apa strecurată de la macerat. Se tamponează zilnic faţa, după demachiere cu această loţiune. Efectul asupra tenului este de calmare şi revigorare. Seara, înainte de a adormi, se pot turna câteva picături de ulei natural de trandafir în recipientul cu apă al unei lămpi de aromoterapie. Efectul este de liniştire şi vise frumoase.
Carmen Ciripoiu