In prima saptamana dupa Paste, ca in fiecare an, Primaria si Consiliul Local Baltesti organizeaza Sarbatoarea “Izvorul Tamaduirii”. Nu stim cum a fost in alti ani, dar anul acesta, Radu Ion, primarul comunei Baltesti a facut tot ce e omeneste posibil ca localnicii sa se simta ca la o sarbatoare campeneasca. Circa 2.500 de persoane s-au perindat prin locul de desfasurare a acestei actiuni, repesctiv in puncul “Fantana de leac”, loc ce are o poveste interesanta. Oameni din Gornet, Pacureti, Podenii Noi, Podenii Vechi, Izesti si Baltesti au venit cu mic cu mare la sarbatoare. Lautarii au antrenat publicul la distractie si voie buna, iar “comediile” in care se dadeau locuitorii erau punctul de atractie al sarbatorii. Copiii nu mai conteaneau sa faca paguba in buzunarul parintilor cerandu-le bani ca sa pluteasca in aer. Vata de zahar, micii si berea au facut uitata criza prin care trecem cu totii, iar ploaia n-a reusit sa indeparteze pe nimeni ore intregi. Trebuie sa mentionam ca Politia Locala Baltesti si-a facut datoria si a supravegheat cu succes sarbatoarea campeneasca, incat nu s-a produs niciun incident.
Primarul Radu Ion a fost printre localnicii care se inghesuiau sa dea mana cu el si, din cate am putut observa, majoritatea se simtea bine. Unul dintre cei prezenti, un barbat trecut de 50 de ani, cunoscut sub porecla de Mobra, a dansat cu voiosie dupa ce a mancat din bucatele pe care Radu Ion, primarul si Consiliul Local le-a pus la dispozitia localnicilor. Atmsofera a fost una placuta, de sarbatoare, in care cei prezenti au uitat de grijile cotidiene si s-au bucurat de viata.
“Chiar daca e criza facem eforturi sa respectam traditiile comunei. Oamenii merita si astfel de momente in care sa se simta bine. Eu ma simt minunat printre ei de fiecare data si profit de aceasta ocazie sa le multumesc ca sunt alaturi de mine. Am convingerea ca nu i-am dezamagit si m-am bucurat de fiecare secunda petrecuta in mijlocul lor”, ne-a spus Radu Ion, primarul comunei Baltesti.
Am resit sa aflam de la Octavin Bacanu, gazda noastra, care este istoria acestei sarbatori campenesti religioase. Din cate ni s-a spus, in urma cu multi, multi ani, chiar pe locul in care s-a desfasurat sarbatoarea( Fantana de leac) un batran orb a ajuns la izvor. Se spune ca s-ar fi spalat pe fata si imediat dupa aceea a putut sa vada. Izvorul Tamaduirii a avut leac pentru acest batran, iar legenda s-a dus din generatie in generatie pentru ca astazi, primarul Radu Ion sa o respecte cu sfintenie, in numele locului si locuitorilor pe care ii pastoreste.
Urmariti un film de cateva minute in care am incercat sa surpindem voia buna a sarbatorii organizate ieri: