In 24 ianuarie 2013, la Brussels, a avut loc o intalnire intre Comisia Europeana si reprezentanti ai zece organizatii de protectie a animalelor din Europa. Organizatiile au prezentat situatia cainilor fara stapan din Sudul si Sud-Estul Europei, tragismul, coruptia si afacerea din jurul managementului cainilor strazii.
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor – FNPA, participanta la intalnire, a prezentat situatia Romaniei www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FoQiEoRU49o# (varianta web, durata 5:13).
Pentru prima oara in domeniul protectiei animalelor dar si a psihologiei umane, s-a supus atentiei si un studiu academic international care este deja in derulare si care demonstreaza efectele expunerii copiilor la abuzul animalelor, asupra dezvoltarii acestora si legatura dintre cruzimile fata de animale infaptuite de copii si criminalitatea adultului. Studiul este derulat de Romania Animal Helpline si se desfasoara in Romania, Grecia dar si in Germania – ca termen de comparatie). Primele rezultate au aratat ca 80% din copiii din Romania au vazut cruzimi fata de animale pe domeniul public si au fost profund afectati de aceste imagini, pe cand in Germania doar 18% au vazut astfel de abuzuri (actele pe care copiii din Germania le considera “abuz asupra animalelor” fiind nicicum de intensitatea celor existente in Romania).
Cazul baiatului de 14 ani din Rucar care a taiat picioarele unui pui de caine si impotriva caruia autoritatile nu au facut nimic -in ciuda adreselor FNPA prin care semnalam pericolul social reprezentat de acest baiat- si care peste 6 luni a ucis cu o violenta incredibila un barbat de 68 ani, a fost incorporat intr-una din prezentari.
Dupa prezentari au avut loc discutii despre actele de cruzime asupra animalelor, despre coruptia endemica si afacerea din spatele cainilor strazii la nivelul a trei state membre (printre care si Romania – tara cu “traditie” in acest sens) dar si despre proiectele de succes ce contin metode eficiente si umane de gestionare a populatiei canine comunitare prin Sterilizare si Returnare.
S-au evidentiat identificarea si inregistrarea ca elemente cheie pentru dezvoltarea detinerii responsabile a animalelor.
Reprezentantii Comisiei Europene, participanti la intalnire, presedintele Cabinetului DG SANCO, Joanna Darmanin, membru al Cabinetului, Dr. Harry Vassallo, presedintele compartimentului Animal Welfare din cadrul DG SANCO, Dr. Andrea Gavinelli si Dr. Paolo Dalla Villa si-au aratat disponibilitatea pentru schimbarea situatiei incredibile la nivelul tarilor cu probleme, cu toate ca exista limite de competenta date prin Tratatul de la Lisabona.
Dialogul cu reprezentantii Comisiei Europene va continua pe aceasta tema si, in paralel, vom continua sa dezvoltam strategii de implementare urgenta si corecta a unor programe de management eficient si uman, impreuna cu membri deputati ai Parlamentului European care si-au aratat disponibilitatea in acest sens in cadrul intalnirilor pe care FNPA le-a avut ulterior celei din cadrul Comisiei Europene.
Carmen ARSENE
Presedinte,
Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)
tel. 0744156133
email: [email protected]