Raúl Castro a dat startul unei schimbări de generații în Cuba prin predarea președinției națiunii succesorului său ales, marcând prima dată din 1959 că destinul Cubei va fi în mâinile unui om care nu este numit Castro.
Dar noul președinte al Cubei, Miguel Díaz-Canel, 57 de ani, despre care Raul Castro a spus că ar trebui să dețină puterea timp de un deceniu în două condiții prezidențiale, a semnalat că lucurile se vor schimba.
În discursul său de acceptare, domnul Díaz Canel a declarat că va continua politica fraților Castro, care au condus această națiune insulară, deoarece o armată a rebelilor bărbați condusă de Fidel Castro, a răsturnat dictatura lui Fulgencio Batista, aliat Uniunea Sovietică și a stabilit o dinastie dictatorială timp de 59 de ani.
Díaz Canel, care a venit la putere printr-o lungă carieră în Partidul Comunist, a declarat că toți revoluționarii ar fi fideli idealurilor lui Fidel Castro și fratelui său Raúl – „actualul lider al procesului revoluționar”.
Deși Raul Castro, în vârstă de 86 de ani, se retrage din funcția de președinte al Consiliului de Stat al Cubei, va rămâne în fruntea Partidului Comunist din țară până în următorul congres al partidului programat în 2021.
Díaz Canel a spus că Havana își va menține politica externă actuală – care a fost marcată de o relație în mare măsură ostilă cu S.U.A. El a spus că Cuba nu va accepta condiții forțate din partea națiunilor străine, ci va vorbi cu țări care au tratat cu respect Cuba.
Noul președinte, care nu are acreditările revoluționare ale lui Raúl Castro și nu are propria sa bază politică, se confruntă cu provocări enorme politice și economice.
Problema cea mai presantă a economiei este unificarea promisă a celor două valute disparate ale Cubei, una fixată la dolar american și folosită în sectorul său turistic, iar cealaltă prin care se obișnuia să se plătească salariile statului.
Vorbind delegatilor adunati in Adunarea Nationala a Cubanezilor, Castro a spus ca „dualitatea monedei … continua sa ne dea dureri de cap”.
De asemenea, domnul Díaz Canel trebuie să se confrunte cu ostilitatea din partea administrației Trump. De la venirea la putere, domnul Trump a redus relațiile după scurta atentie acordată de președintele Barack Obama, ceea ce a dus la restabilirea relațiilor diplomatice între SUA și Cuba în 2016.
Domnul Trump a descurajat vizitatorii din S.U.A. să vină pe insulă și să alimenteze industria turismului din Cuba, unul dintre cei mai mari producători de bani ai insulei. Relațiile cu S.U.A. s-au înrăutățit în septembrie, când SUA a redus personalul de la Ambasada SUA din Havana, după ce oficialii americani au declarat că misterioasele „atacuri țintite” au afectat sănătatea a aproximativ două duzini de diplomați americani. Acest lucru a făcut practic imposibil pentru majoritatea cubanezilor să obțină vize din S.U.A.
Raul Castro a recunoscut progrese lente în reformele economice pe care le-a implementat încă de la preluarea oficială de la fratele său mai târziu în 2008.
„Cred că am învățat lecții importante din erorile comise în această perioadă”, a spus dl Castro în discursul său. „Nu am renunțat la implementarea unei activități independente. Dar Cuba nu va permite niciodată o „privatizare neoliberală” a economiei, a mai spus Raul Castro.
El a sugerat că domnul Diaz-Canel ar trebui să servească doi termeni de cinci ani și, ulterior, să devină șeful partidului comunist puternic al Cubei, astfel încât să poată ghida pe succesorul său.