Acum exact patru ani si trei luni, împreună cu un grup de prieteni, am hotărât să punem pe roate un proiect politic nou, respectiv să construim un partid politic altfel, care să se adreseze celor mulţi şi ignoraţi de mai toate partidele politice postdecembriste. Un proiect pe cât de dificil, pe atât de provocator, care după multe luni de trudă şi speranţă, de provocări şi eşecuri – pe care doar entuziasmul simpatizanţilor a putut sa le învingă, nu doar că s-a concretizat prin înregistrarea PP-DD în registrul partidelor politice, dar a şi fost validat prin votul a peste un milion de români. În cifre, un an de existență legală a însemnat 68 de parlamentari, 31 de primari și peste 3200 de consilieri județeni și locali. După patru ani și trei luni de devotament și sârguință, după ce am pus bazele și am reușit să facem din PP-DD cel mai de succes proiect politic nou din România ultimilor ani, în numai trei luni de cârdășie cu PSD, partidul nostru, adică una dintre principalele forțe politice a țării noastre, a ajuns o ruină, iar eu am fost pus în fața unei alegeri.
Aveam de ales între a rămâne același om integru, demn, curajos, liber, să gândesc și să spun ce vreau, capabil să mă uit în ochii oricui fără a mă simți vinovat sau între a sacrifica tot ceea ce am reprezentat 45 de ani și a fi complice la o înșelăciune politică.
Alegerea nu a fost dificilă, dar despărțirea s-a dovedit complicată. Nu am luat cu inimă ușoară această decizie, care era însă profund necesară. Nu mai puteam rămâne în PPDD și să girez cu numele meu, cu reputația mea, cu încrederea pe care mii de oameni au investit-o în mine, o aventură politică între partidul la crearea căruia am participat și partidul cu care nu doar m-am luptat cu toată forța, dar care destructureaza practic PPDD-ul. Alianța PPDD-PSD reprezintă un semn al bolii care macină PPDD de mult timp și care face ca oameni valoroși sa plece, ca cetățenii să se îndepărteze de partid, ca voturile să se evapore, iar construcția politică să se macine din interior.
Nu pot asista ca PPDD, un partid pentru care am muncit cu trup și suflet, dar mai ales cu suflet, sa intre in disolutie sub privile senine ale conducerii, care este preocupată doar de a seca partidul de orice resurse mai poate acesta oferi.
Nu pot asista, în bună știință și cu deplină conștiență, la disiparea speranțelor și entuziasmului care a generat un milion de voturi și la înlocuirea acestor cu sentimentul zădărniciei trudei celor care au crezut că se poate și au demonstrat că se poate. Pentru că atât eu, cât și cei cu care am plecat la drum acum patru ani și trei luni, am fost convinși că se poate, iar votul românilor de la alegerile locale și parlamentare a fost dovada că și românii credeau că se poate. Cuprinși de încredere și entuziasm, alegătorii, oamenii cărora noi le-am promis loialitate, ar fi iertat, probabil, orice: ar fi iertat greșeli din neștiință sau lipsă de experiență, ar fi iertat insuccesele sau chiar eșecurile, ar fi iertat sau măcar ar fi înțeles chiar și unele dezertări produse în timp. Ar fi iertat toate acestea cu condiția ca noi să fi continuat să fim aceeași luptători pentru interesele lor și să le fi explicat că deși poate am pierdut unele bătălii, nu am renunțat să purtăm războiul.
Din păcate, aceste lucruri nu s-au întâmplat. Partidul a comis păcatul capital: a nesocotit oamenii considerând că i se cuvine pe veci, o încredere și o susținere pentru care nu depune niciun efort.
Am luat decizia de a mă despărți de PPDD. Am luat această decizie astăzi, după ce in ultimele zile am discutat, ore în șir, cu sute de oameni ai organizației PPDD sector 4. Oameni ca și mine, ca toți cei care au crezut că se poate face politică pentru oameni nu pentru politicieni. Oameni care, ca și mine, au fost înșelați. Oameni care, ca și mine, nu mai pot accepta situația.
Am decis să îmi dau demisia din PPDD pentru a putea rămâne egal cu mine însumi: curajos și demn, integru și liber să gândesc și să vorbesc și pentru a mă elibera de tirania unei minorități care amenința să-mi sufoce spiritul, așa cum a sufocat spiritul atâtor altor membri.
Bucuresti, 25 septembrie 2014
Daniel Fenechiu