Take a fresh look at your lifestyle.

Coalitia 52 doreste o deschidere spre dialog din partea autoritatilor. Modificarea Legii transparentei decizionale este primul pas

Anul 2012 a început cu proteste în stradă. Românii din zeci de orașe au cerut respect și au solicitat să fie ascultați. Liderii politici au declarat că susțin dialogul și transparența. Președintele Traian Băsescu a spus că “ne trebuie mult mai multă transparență…care trebuie înțeleasă și de ministere și de autoritatea locală”. USL a reacționat la manifestările din stradă și la cererile societății civile spunând că “orice guvernare nu se poate realiza decât împreună cu societatea și în condițiile unui dialog constant și sistematic”.

Așa s-a născut Coaliția 52, care propune soluții decidenților politici și le oferă ocazia să-și recâștige credibilitatea.

Astăzi a fost lansată Coaliția 52 din Ploiești, în cadrul unei conferințe de presă, în timpul căreia a fost anunțată strategia de amendare a Legii 52/2003, privind transparența decizională în administrația publică.

La Ploiești, Coalția 52 a prezentat presei ceea ce iși dorește societatea civila română de la decidenții politici. Mai exact o responsabilizare in dialogul cu cetățenii si, mai ales, o responsabilizare a cheltuirii banului public.

Aducem astfel la cunoștința opiniei publice demersurile noastre pentru a fundamenta un raport civilizat și responsabil în favoarea cetățeanului si recăpătarea respectului pentru dialog din partea reprezentanților instituțiilor statului față de români, precum si față de mass media.

Reprezentanții Coaliției 52 din Ploiești consideră că trebuie îmbunătățit dialogul între societatea civilă și autoritățile publice. Amendamentele propuse de coaliție vizează:

• mărirea perioadei de consultare publică;

• organizarea dezbaterilor publice după o procedură unică;

• sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care nu se respectă Legea 52.

• sanctiuni directe pentru șefii instituțiilor care nu raspund solicitarilor presei pe domeniile de interes, stabilite de Legea 52/2003

 

Soluțiile de schimbare a Legii 52/2003 au venit ca urmare a rezultatelor unei cercetări la nivel național, care arată că aplicarea legii este în prezent una formală, deficitară și nefuncțională (Sursa: Ancheta privind respectarea legii 52/2003, http://advocacy.ro/sites/advocacy.ro/files/files/file-list/ancheta_privind_respectarea_l52-2003_0.pdf)

Primul pas în campania de advocacy îl constituie organizarea de mese rotunde, în peste 20 de localități din România, în data de 17 februarie. Au fost invitați să participe parlamentari, consilieri locali și județeni, conducerile primăriilor și ale consiliilor județene, din aceste orașe. Cu această ocazie, decidenții politici vor avea ocazia să-și exprime opinia față de demersul Coaliției 52.

 

Colegi din Coaliția 52 au organizat astăzi conferințe de presă similare și la Oradea, Cluj – Napoca, Satu Mare, Brașov, Târgu Mureș, Arad, Reșița, Deva, Timișoara, Constanța, Tulcea, Bacău, Iași, Suceava, Călărași, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Craiova și București.

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy