Ploieștenii sunt nemulțumiți când cresc prețurile utilităților. Au criticat tot timpul tarifele pentru serviciul colectare a gunoiului, de dezapezire. Vor infrastructură în cartiere, școli și spitale decente.
Decizia pentru cheltuirea banului public este însă la autoritățile locale. Sau la cele județene. Pentru o decizie corectă și în acord cu nevoile comunității există Legea 52/2003, care le oferă tuturor dreptul de a fi informați cu privire la intențiile de cheltuire a banului public, dar și de a interveni cu propuneri și schimbări.
Soluțiile propuse și susținute de Coaliția 52 sunt:
! sancțiuni directe și imediate aplicabile conducătorilor autorităților administrației publice, pentru nerespectarea Legii 52/2003;
! termene rezonabile de dialog, în baza Legii 52/2003, în acord cu cele aplicate la nivel european;
! reguli minimale unitare de dialog, prin instituirea, în baza Legii 52/2003, a unei proceduri minimale unitare de consultare publică.
! Obligativitatea initiatorilor actelor normative si a conducatorilor de institutii de a raspunde, sub sanctiune, solicitarilor reprezentantilor presei audio-video si scrise in legatura cu actele normative intitiate sau ce urmeaza a fi initiate in domeniile de interes stabilite prin Legea 52/2003
Ca să aflați dacă Primăria Ploiești și Consiliul Județean Prahova respectă prevederile Legii 52 și dacă ascultă vocea cetățenilor vă invităm la conferința de presă care se va desfășura în 09.02.2012, de la ora 11.30, în sala nr. 20 a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, str. Cuza Voda. Cu această ocazie vor fi prezentate și rezultatele unui studiu privind respectarea Legii 52 la nivel național.
Totodată, va fi lansată Coaliția 52 în Ploiești, mișcare civică prin care mai mulți reprezentați ai societății civile cer schimbarea Legii 52 astfel încât liderii instituțiilor publice, care nu respectă obligațiile prevăzute de lege, să fie sanctionati. În cadrul conferinței de presă va fi anunțat și programul Coaliției 52 în Timișoara, precum și lista autorităților chemate să răspundă la nevoia societății civile de dialog.
Coalitia 52 a apărut ca o nevoie urgentă de încurajare a dialogului între societatea civilă și autoritățile publice și de îmbunătățire a cadrului legal existent, fiind formată din cetățeni și asociații legal constituite, care cunosc și au exersat aplicarea Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică din România. Scopul Coaliției este de a impune modificări ale legii care să garanteze consultări publice corecte și oneste, inclusiv sancțiuni pentru cei care o încalcă.
În februarie 2012, la Coaliția 52 au aderat peste 190 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, membri de sindicat și de patronat din toata țara. Conferinta se va organiza in 21 de orase din tara.