Coaliția 52 a avut luni și marți, 19 și 20 martie 2012, întâlniri cu liderii grupurilor parlamentare și cu reprezentanți ai Guvernului, cărora le-a prezentat propunerea de modificare a Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Schimbările pe care le promovează Coaliția 52 vizează:
• mărirea perioadei de consultare publică;
• organizarea dezbaterilor publice după o procedură unitară;
• sancțiuni directe pentru șefii instituțiilor în care nu se respectă Legea 52;
• nulitatea pentru actele normative promovate cu încălcarea Legii 52/2003.
Guvernul, prin Consilierul de Stat Andreea Paul și directorul Secretariatului General al Guvernului, Lelia Oanță, a confirmat necesitatea demersului inițiat de Coaliția 52.
În Parlament, și-au exprimat suținerea pentru inițiativa de modificare a Legii 52/2003: liderul grupului PD-L din Camera Deputaților – Mircea Toader, liderul grupului PD-L de la Senat – Cristian Rădulescu, liderul grupului PNL de la Senat – Puiu Hașotti, liderul grupului PSD de la Senat – Ilie Sârbu, liderul grupului PSD din Camera Deputaților – Mircea Dușa, liderul grupului UNPR din Camera Deputaților – Eugen Nicolicea, liderul grupului minorităților din Camera Deputaților – Varujan Pambuccian, și Alina Gorghiu – reprezentant al grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților. Liderii grupurilor parlamentare UDMR au primit setul de propuneri, urmând să-și exprime ulterior punctul de vedere.
Soluțiile de modificare a Legii 52/2003 sunt rezultatul unor cercetări la nivel național, care arată că aplicarea acestei legii este în prezent una formală, deficitară și nefuncțională. Cercetările reflectă cât de puțină transparență există în ministere, consilii județene și primării. Doar 3 ministere respectă legea transparenței, iar 59% din consiliile județene din țară și 69% din cele 55 de primării abordate nu transmit informațiile cerute de societatea civilă.