În ultima perioadă, în contextul economico-financiar, sunt tot mai dese cazurile în care cetăţenii cad în plasa unor indivizi cu preocupări infracţionale, împrumutând de la aceştia sume de bani, pe care ajung într-un final să le restituie prin constrângere, uneori chiar înzecit.
Pentru că acest gen de fapte prezintă un pericol social ridicat, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova le acordă o atenţie deosebită, de fiecare dată fiind aplicate cu fermitate măsuri procedurale menite să descurajeze aceste practici.
După mai multe zile de eforturi susţinute, de investigaţii şi cercetări complexe, în ziua de 23.11.2010, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Prahova au reţinut pe bază de ordonanţă un bărbat care prin ameninţări, şantaj şi acte de violenţă a obţinut venituri ilicite, terorizând oamenii care împrumutaseră bani de la el.
În urma probelor administrate de poliţişti şi procuror, T. Liviu, în vârstă de 37 de ani, din comuna Bălţeşti a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 29 de zile, în sarcina lui fiind reţinută săvârşirea mai multor infracţiuni: trei infracţiuni de şantaj, trei infracţiuni de lovire sau alte violenţe, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, o infracţiune de complicitate la înşelăciune, fapte săvârşite pe raza judeţului nostru în perioada decembrie 2009 – octombrie 2010.
Din cercetări a rezultat faptul că prin exercitarea de ameninţări, inculpatul a solicitat uneia dintre părţile vătămate să crească preţul de vânzare a unor produse agricole pe care acesta le comercializa. Scopul era ca ambele societăţi comerciale (a părţii vătămate şi a inculpatului) să vândă produsele la acelasi preţ, respectiv unul ridicat. Întrucat a fost refuzat, T. Liviu însoţit de câţiva apropiaţi de-ai au agresat fizic cu bâtele atât partea vătămată cât şi angajaţii acestuia, vandalizându-i totodată magazinul .
În cursul anului 2008 o altă parte vătămată a împrumutat de la inculpat suma de 30.000 lei, sumă pe care a restituit-o integral după aproximativ 6 luni de zile, inclusiv o dobândă de 25% pe lună, împrumut pentru care a fost lăsat drept gaj un autoturism de teren.
Dupa achitarea integrală a împrumutului, T. Liviu a refuzat restituirea autoturismului, exercitând acte de ameninţare şi constrângere asupra părţii vătămate pentru a o determina să-i remită suma de 60.000 lei, reprezentand dobânzi aplicate unilateral.
În cursul anului 2008 o altă parte vătămată a împrumutat de la inculpat suma de 14.000 lei (10.000 lei împrumut efectiv şi dobânda de 4.000 lei). Întrucât partea vătămată nu a restituit suma împrumutată la sfârşitul perioadei convenite, a fost constrânsă să-i achite timp de 6 luni câte 4.000 lei, reprezentând dobânda. Mai mult, inculpatul i-a solicitat pentru acelaşi împrumut suma de 22.000 lei, exercitând totodată ameninţări faţă de partea vătămată şi familia acesteia.
În urma stării de teroare induse, pentru a-i fi lăsată familia în pace, partea vătămată a semnat o chitanţă prin care a vândut inculpatului un magazin pe care îl deţinea.
Totodată, inculpatul a reuşit să achiziţioneze un teren şi o casă aparţinând acestei părţi vătămate prin inducerea în eroare a executorului judecătoresc. Concret, după o înţelegere prealabilă, el a participat alături doi apropiaţi la o licitaţie prin care erau scoase la vânzare bunurile respective. Pentru a fi sigur că va cumpăra bunurile la un preţ foarte mic, complicii săi, participanţi la licitaţie, au primit bani de la el, astfel că licitaţia s-a încheiat la aproape un sfert din valoare de pornire.