Take a fresh look at your lifestyle.

Campanie de profilaxie pentru cancerul la san

In data de 02 decembrie 2012, ora 16.00, la Club LAGUNA Ploiesti, Asociatia Pacientilor Oncologici Romania (APOR) realizeaza in cadrul Campaniei de Profilaxie pentru Cancerul de San, evenimentul intitulat SUNT FEMEIEORICE AR FI.
APOR urmareste prin activitatile din cadrul acestei campanii ce a inceput pe 17 septembrie a.c. si va dura pana la 31 august 2013,  sa se adreseze  tinerelor si  femeilor adulte in vederea constientizarii importantei depistarii precoce a cancerului de san, prin realizarea de ecografii de san.
Pornind de la ideea ca o ecografie de san bine realizata poate da indicii foarte bune despre o afectiune a sanului (oricare, nu doar  de natura oncologica) si se poate  realiza de la varste  foarte tinere– 20 de ani- fiind si o metoda neinvaziva, o campanie concentranta,  realizata in  tot judetul, poate  ajuta foarte mult potentialele paciente.
APOR a  demarat aceasta campanie  in urma feed-back-ului din spitale unde  pacientele cu cancer de san sunt de varste tot mai tinere –25-40 de ani– .
Spre deosebire de  o mamaografie care se poate realiza dupa varsta de 40 de ani, o ecografie  facuta cu 20 de ani mai devreme ofera exponential sansa de vindecare si de supravietuire a unei femei.  In acelasi timp si mod, scade costul tratamentului.
APOR urmareste se poata da la finalul campaniei o cifra cat mai exacta de realitate, a numarului de femei cu  cancer de san,  ceea ceea ce ar ajuta  si in  distributia eficienta a  bugetului de la CJAS Prahova.
La sfartitul lunii septembrie a.c. prin CJAS Prahova si-au primit tratamentul 1438 de femei –aici fiind incluse  toate formele de cancer – nu doar cel de san.  Nu toate femeile diagnosticate cu o forma de neo isi iau tratamentul prin CJAS Prahova. De aceea exista o mare diferenta intre  inregistrarea de la DJSP Ploiesti si cea de la CJAS Prahova.
Campania a demarat pe 17 septembrie prin aplicarea de chestionare ce contin intrebari despre  afectiunea oncologica in general si cancerul de san in particular dar si intrebari de atitudine,  in randul elevilor si cadrelor didactice de la 3 colegii din Ploiesti (Nichita Stanescu, Carmen Sylva si Jean Monet), Scoala Post Liceala Sanitara “Thoma Ionescu” si 2 licee din comune limitrofe (Barcanesti si Valea Calugareasca).
Rezultatele : din 964 chestionare aplicate la elevi:
   -34% nu stiu ce este “afectiune oncologica”
73 % considera cancerul provocat de o bacterie sau un virus;
–         39% cred  ca “aparitia cancerului de san “ este determinata de sex;
–         23%  de “aria geografica”;
–         59% considera ca barbatii nu pot prezenta cancer de san;
–         57% considera ca autoexaminarea sanului estebine sa se faca in orice zi din luna sau in timpul ciclului;
–         12% nu au raspuns sau nu ar accepta drept coleg(a) de clasa o persoana cu o afectiune oncologica
Din 103 chestionare aplicate cadrelor didactice:
-27 % considera cancerul provocat de o bacterie sau un virus;
– 22% considera ca “aparitia cancerului de san “ este determinata de sex;
– 18 % de “aria geografica”
47%  considera ca barbatii nu pot prezenta cancer de san;
– 5%  nu au raspuns sau nu ar accepta drept coleg(a) de clasa o persoana cu o afectiune oncologica
Ca urmare a acestor rezultate, Campania  continua cu informari  despre cancerul de san si autoexaminarea sanului in institutiile amintite si in paralel, in colaborare cu Clinica DI-Medica, ofera realizarea unei ecografii pentru 2 sani la suma de 50 Ron. Aceasta pentru a ajuta ca orice femeie care doreste si are un venit financiar mai mic, sa poata sa-si permita o analiza ce poate face diferenta intre sanatate si boala, viata si moarte.
De aceea eveniementul are drept scop strangerea de fonduri pentru realizarea a cat mai multor ecografii.
Invitati de onoare care au confirmat pana acum prezenta la acest eveniment sunt: Dna. Dr. Raluca Van Staden (Bucuresti), Dl. Justin Capra, Dl. Leonard Doroftei, doamnele doctor oncolog ce realizeaza informarile in randul populatiei- Alina Turcu si Ileana Constantiniu, Dna. Dr.Renata Pitulea managerul Clinicii Domina-Sana Bucuresti (ce realizeaza analize specifice pentru afectiuni oncologice si drenaj limfatic).
Sustinatorii evenimentului sunt :“Asociatia Femeilor din Prahova”,  Asociatia “Zestrea Carpatilor” Comarnic, actorul Visinel Balan, dra. Rodica Tudor, Magazinele “Crina” Ploiesti.
Stim ca suntem in plina campanie electorala si tocmai de aceea,  pentru a nu favoriza pe nimeni, lansam prin dvs., reprezentantii mass-media prahoveana invitatia catre TOTI  candidatii in cursa pentru Parlamentul Romaniei, care cred ca au in platforma electorala si sectorul “sanatate” si care vor CU ADEVARAT sa propuna, sa modifice, sa imbunatateasca legislatia in domeniul sanatatii, sa-si lasa amprenta numelui pe o rezolutie ce poate schimba in bine destinele  a  sute de mii de oameni , au ocazia de a afla chiar de la pacienti cum o pot face si, au si ocazia de ajuta CONCRET electoratul pe care il cheama la vot.
Participarea se face doar pe baza de invitatie  intrucat se desfasoara intr-un club cu locuri rezervate, iar fiecare participant va primi  un cadou ce sa le aminteasca de aceasta seara si acest moment.
Cei interesati pot rezerva loc la nr. de tel. 0725.541.472 sau prin mail: aporromania@gmail.com  sau iolanda.gheorghiu@gmail.com.  Vor lasa nr de telefon la care sa fie contactati si adresa unde sa li se aduca invitatia. Intrarea se va face pe baza acestei invitatii pe care ii rugam s-o aiba asupra lor.

APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy