Take a fresh look at your lifestyle.

Badescu si Istratescu corigenti la transparenta decizonala!

Mi-aduc aminte ca in campania electorala acualul primar se batea cu caramida in piept ca el va da dovada de transparenta in actul decizional, ca el e deontologul natiunii, ca pune in functii numai pe cei competenti si altele cu „vrem” peste „vrem”. In nici trei luni de mandat pe mine m-a convins ca este de departe cel mai incompetent primar al Ploiestiului. Probabil suparat ca il tot critic pentru tampeniile pe care le face, domul primar Iulian Badescu a decis sa nu isi faca timp sa lectureze Legea Transparentei decizionale si sa imi dea cu tifla la solicitarea de dezbatere publica pe care am facut-o in urma cu mai bine de o saptamana pentru proiectul privind „Aprobarea preţului local al energiei termice facturat populaţiei în Municipiul Ploieşti” . Prin intermediul Alinei Istratescu, purtatorul  de cuvant mi-a trimis un mail care m-a umplut de „respect” fata de cultura democratica a celor doi. Andrei Volosevici pe care l-am criticat ani la rand pentru ca sfida presa, nu si-a permis niciodata sa nu respecte Legea Transparentei Decizionale. Delectati-va si voi cu schimbul de corespondenta intre Alina Istratescu si mine:

Buna ziua,

Avand in vedere solicitarea dumneavoastra, va aducem la cunostinta ca in conformitate cu L52/2003 am publicat pe pagina de internet a municipalitatii www.ploiesti.ro, in data de 20 august 2012, proiectul de hotarare privind „Aprobarea preţului local al energiei termice facturat populaţiei în Municipiul Ploieşti”. Toate sugestiile si propunerile pe care le aveti de facut la acest proiect de hotarare va rog sa le transmiteti in atentia domnului primar Iulian Badescu la adresa comunicare@ploiesti.ro sau iulian.badescu@ploiesti.ro . In ceea ce priveste organizarea unei dezbateri publice, reprezentantii municipalitatii vor participa la dezbatere daca dumneavoastra sau un alt reprezentant al societatii civile veti organiza o dezbatere publica.

De asemenea, va informam ca reprezentantii mass media primesc zilnic comunicate de presa cu privire la activitatea primariei. In momentul in care vom organiza o conferinta de presa veti fi si dumneavoastra invitat sa participati.

Cu consideratie,

Alina Istratescu

Sef Serviciul Relatii Publice

Primaria Municipiului Ploiesti

 

Buna ziua,

Avand in vedere solicitarea Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania de organziare a unei dezbateri pentru proiectul de hotarare privind ” Aprobarea pretului local al energiei termice facturat populatiei Municipiului Ploiesti” va aducem la cunostinta ca cererea a fost facuta cu respectarea prevedeilor art. 6, alin 7 din Legea 52/2003, cu privire la transparenta decizionala( (7) Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica)

Asadar, obligatia ii revine autoritatii publice si nu organizatiei civice care a soclicitat aceasta dezbatere. Intelegem ca pregatirea juridica a domnului primar Iulian Badescu lasa de dorit si il sfatuim sa respecte legea mai sus mentionata. In caz contrar ne rezervam dreptul de a-l actiona in judecata si, mai mult, vom ataca in contencios aceasta Hotarare daca va intra pe ordinea de zi in sedinta de Consiliu Local. Il rugam pe aceasta cale pe dpmnul primar Iulian Badescu sa se pregateasca intens in ceea ce priveste transparenta decizionala despre care a tot vorbit in campanaia electorala ca o va respecta cu sfintenie. Sfidarea de care da dovada domnia sa o poate folosi in cercurile de prieteni, nu cu mine, stimata doamna. Astept in continuare sa imi comunicati data, ora si locul la care se va desfasura dezbaterea publica pe care autoritatea publica locala, respectiv Primaria Municipiului Ploiesti, o va organiza.

De asemenea, pentru ca mi-ati adus aminte va citez si Art. 6. (1) In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz. Autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii.

De aici rezulta ca pe baza cererii pe care am depus-o la primaria municipiului Ploiesti inca de anul trecut si care a stat la baza primirii actelor invocate in articolul de mai sus, in continuare aveti obligatia sa imi trimiteti proiectele de Hotarare. Pe care ati uitat sa le trimiteti in ultimele doua luni. Pentru edificare asupra prevederilor Legii 52/2003 va trimitem link-ul urmator, in speranta ca il veti folosi si veti evita confuziile pe viitor: http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/52_2003.php

In ceea ce priveste conferintele de presa ar fi bine sa ii citati d-ului primar Art. 17, alin. (1) din Legea 544/2001, respectiv : Autoritatile publice au obligatia sa organizeze periodic, de regula o data pe luna, conferinte de presa pentru aducerea la cunostinta a informatiilor de interes public.

Cu aceeasi consideratie,

Eugen Cristescu

Presedinte Alianta pentru Drepturile Omului din Romania


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy