Se întâmpla la sfârșitul anului 2018, când mergeam din poartă în poartă la fiecare partid parlamentar din județul Prahova pentru a face un demers civic, așa cum se procedează în țările civilizate. Motivul acetui demers a fost și rămâne acela ca Legea 196/2018, cu privire la înființarea, organziarea și funcționarea asociațiilor de proprietari să fie modificată în anumite aspecte care îngreunează activitatea în cadrul lor. De asemenea pentru că UAP Prahova a făcut pe parcursul anului trecut demersuri pentru combaterea ambroziei, mulți ploieșteni suferind din cauza acesteia, am inclus în demersul nostru și modificarea acestei legi. Pentru aceia dintre deputați și senatori, care au uitat ce au jurat când au fost aleși, le aducem aminte și le spunem că pot găsi textul de mai jos în CONSTITUȚIA ROMÂNIEI:
„Jur credinţă patriei mele România;
Jur să respect Constituţia şi legile ţării;
Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;
Aşa să mă ajute Dumnezeu.”
Astfel, am plecat cu încredere către parlamentarii prahoveni, indiferent de partid, cu speranța că ne vor primi, pentru a le expune doleanțele noastre de cetățeni și de reprezentanți ai celei mai mari organizații non-guvernamentale din Prahova. Am depus adrese cu numere de înregistrare la fiecare Cabinet parlamentar al pârâților o solicitare/petiție scrisă prin care am cerut ca în temeiul art. 39 alin 1 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor organizarea în termen de 15 zile a unei întâlniri cu fiecare în parte. Au trecut mai bine de 3 luni de la data solicitărilor noastre, pârâții au aratat indiferență, pasivitate și totală nepăsare față de demersul nostru, implicit față de cele peste 65.000 persoanele ce locuiesc în asociațiile de proprietari afiliate la UAP Prahova. Trebuie spus că o parte dintre parlamentari au dat curs invitației noastre si ne-am întânit față în față, dar nu au dat niciun curs ulerior periției noastre, iar alții nici nu au vrut să audă de o întâlnire pentru a ne asculta doleanțele. Din acest motiv am solicitat instanței un lucru banal, de bun simț, pe care numai din rea credință îl poate refuza.
Am cerut ca instanța să oblige pârâții să organzieze audiență reprezentantului UAP Prahova în vederea prezentării anumitor aspecte întâmpinate în activitatea pe care o desfășuram privind punerea în aplicare sau modificarea unor norme legislative, precum și obligarea lor la efectuarea demersurilor aferente funcțiilor pe care le dețin și aducerea la cunostința noastră a demersurilor efectuate în urma solicitărilor. De asemenea, am mai slicitat în cererile noastre de chemare în judecată ca parlamentarii care nu au binevoit să dea curs unei solicitări banale să prezinte scuze public pentru dezinteresul arătăt față de cetățenii reprezentați de UAP în trei ziare locale și trei naționale.
Cei care ne-au primit și ne-au dat speranțe deșarte
Cum vă spuneam, există două feluri de a răspuns la solicitarea noastră. Iată cine sunt parlamentarii care au binevoit să ne primească, dar nu au mișcat un deget după ce am disutat față în față, adică nu ne-au răspuns în termenul stabilit de lege, respectiv 30 de zile. Începem cu ei, care merită un minim respect pentru că au avut decența să ne primească, deși nu ne-au ajutat cu nimic. Mărturisesc că discutând față în față, fiecare dintre cei mănționați mai jos mi-au dat impresia, unii chiar asigurări, că se vor implica, înțelegând că legile au deficiențe și trebuie modificate. Dar de la vorbă la faptă e distanță mare, mai ales pentru politicieni, din câte se pare.
Rodica Paraschiv, deputat PSD în Parlamentul României.
A fost prefect de Prahova, om de bază al PSD, cu care se poate discuta deși, de multe ori îți dă impresia că vorbești la pereți și că nu e interesată de problemele cetățeanului. Am fost o întâlnire plăcută, dar faptul că nu am primit niciun răspuns la petiția noastră legată de modificarea unor legi pe alocuri nefuncționale îmi lasă un gust amar, pentru că denotă indiferență față de interesul general al cetățeanului, altul decât cel care este membru în partidul său. Rodica Paraschiv, o prezență agreabilă cu cei pe care îi simpatizează, un zid cu ceilalți.
Laura Moagher, deputat PSD în Parlamentul României.
În tot acest demers, a fost persoana care, după ce am plecat de la discuțiile cu ea, am fost ferm convins că se rezolvă ce i-am solicitat. Puteam să jur că așa va fi dar, pe măsură ce termenul de răspuns la petiția depusă cu număr de înregistrare trecea, îmi veneau în minte știrile în care pășea pe holurile Înaltei Curți de Casație și Justiție, în spatele celor pe care venise să îi susțină, recte Andreea Cosma și Vlăduț Cosma, care au zguduit justiția română. De apreciat solidaritatea, chiar și de acest gen, cu toate că pare mai mult recunoștință față de faptul că domnia sa este creația venerabilului Mircea Cosma.
Andrei Nicolae, deputat PSD în Parlamentul Romaniei.
Un tânăr cu perspective. Abil comunicator, care îți lasă impresia că te înțelege și îți va sprijini demersul civic. Am observat o mimă perfectă a implicării în problemele cetățeanului, dar lipsa răspunsului mă determină să cred că l-a durut în moțul de la bască, dacă nu a catadicsit să dea vreun semncum cum că ar fi făcut vreun demers pentru modifcirările legislative solicitate din cele promise verbal.
Răzvan Ion Ursu, deputat PSD în Parlamentul României
Fostul viceprimar al Ploieștiului în mandatul trecut și el un tânăr cu perspective politice, a părut și el interesat să ne ajute în demersul nostru, mai ales că am vorbit aceeși limbă. Domnia sa a făcut parte din Comisia care a avut pe masa discuțiilor Legea 196/2018. Din păcate, la fel ca și cei de mai sus, a fost doar un promitent care nu a mișcat un deget, nici măcar pentru a scrie câteva rânduri pentru a ne spune că…nu a făcut nimic.
Cătălina Nicoleta Bozianu, deputat PMP în Parlamentul Romaniei
Și de la domnia sa am plecat cu speranța că, deși nu are forță în Parlament pentru a modifica legile aduse la cunoștință, poate persuada pe colegii săi, nu neapărat de la Prahova, pentru a iniția proiectele de modificare legislative solicitate. Din păcate, nici domnia sa nu ne-a dat vreun răspuns că ar fi mișcat vreun deget la solicitările noastre
George Marussi, senator USR în Parlamentul României
Un pesonaj politic care, deși la prima experiență parlamentară, ai zice că e vechi de când lumea prin rezultatele discuțiilor. Am fost la fel de încântat și de sigur de rezultat, la fel ca după discuțiile cu Laura Moagher. Din păcate, am fost și la fel de dezamagit ca de doamna Moagher.
Dan Rădulescu, deputat USR în Parlamentul României
A fost singurul parlamentar care ne-a dat un răspuns scris după ce ne-am întâlnit pentru a expune solicitările noastre pentru modificări legislative si ne-a comunicat ca a inaintate propunerile de modificări legislative către departamentul juridic al grupului parlamentar USR. Așteptăm rezultatul acestui demers.
Cei care nici nu au vrut să audă de vreo întâlnire cu noi, care nu ne-au primit în audiență
Aceștia sunt cei mai aroganți, cei mai plini de ei, cărora nu le ajungi la nas, pentru că au impresia că au cupărat politica de la talcioc și le ajunge până la sfârșitul vieții. E posibil să fie așa, să fii cumpărat cantități industriale, dar ce te faci cu omul de rând care așteapă de la tine când îți dă votul să mergi în Parlament pentru a-i face, mai întâi, viața frumoasă lui, înainte de a te gândi la mațul tău, al rudelor și prietenilor, precum și al priorităților partidului din care vii?
Încet, dar sigur, am ajuns și la acești politicieni care nu au binevoit să ne primească în audiență, adică nu au vrut să respecte legea care le guvernează activitatea. Nemulțumirea mea nu este doar de președinte la Uniunii Asociațiilor de Proprietari Prahova ci, în primul rând, de simplu cetățean. Nu mi se pare normal ca un cetățean nemulțumit să fie tratat în acest fel de un parlamentar. Iată despre cine este vorba:
Radu Oprea, senator PSD în Parlamentul României,
Pe Radu Oprea l-am perceput întotdeauna ca pe un politician de calitate, am făcut și emisiuni interesante cu domnia sa. Dar, din păcate, ține linia partidului, unde promisiunea e o noblețe, a te ține de ea e o prostie. Are circumstanțe că e ministru și ce-i drept, unul implicat. Șeful său de cabinet, Rareș Enescu a fost veriga slabă ori Radu Oprea i-a spus să ne respingă demersul civic? Rămâne de văzut…
Andreea Cosma, deputat PSD în Parlamentul României
Cel mai slab produs politic al tatălui său, Mircea Cosma. Singura preocupare pe care a aratat-o de când a intrat în Parlament a fost să își scape familia și pe ea însăși de închisoare, prin toate demersurile ce i le-a permis funcția de deputat …ales. Ar mai fi ceva de menționat și anume grija pentru o vestimentație de lux așa cum îi sta bine unui social democrat „lipit” de problemele cetățeanului de rând. În rest, vă pot spune că a fost imposibil să dau de ea, fie telefonic, fie la sediul partidului. Culmea e că nimeni nu îi cunoștea programul. Mândru că sunt român, nu?
Emanoil Savin, senator PSD în Parlamentul României
Fostul primar al Bușteniului, ajuns senator a fost aproape la fel de greu de găsit ca și colega sa Andreea Cosma. Are un șef de cabinet prin intermediul căruia poti stabili ceva …că oricum stabilești degeaba. Din păcate, experiența de primar ar fi trebuit să îi dea o altă abordare, mult mai aproape de cetățean, dar se pare că nu e așa. Cine știe, poate când cineva ajunge parlamentar devine arogant de când își ia legitimația?!
Parlamentarii PNL reprezintă un caz aparte. Ei sunt cei mai gomoși, au arătat o indiferență totală, in corpore față de solicitarea noastra, ceea ce arată că nu își merită locul în Parlament, pentru că îi doare în cot de problemele cetățeanului, mai ales când acesta le dă mură în gură ce să facă. Pentru a le scuti neuronii de eforturi care le-ar putea leza inteligența.
Iulian Dumitrescu, senator în Parlamentul României
Acest politician, care îți lasă impresia unei persoane educate, este foarte greu de adus într-un loc și să ai o discuție cu el. Am pățit-o și când făceam emisiuni, întotdeauna mă refuza elegant, găsea o scuză ca să nu vină. Din păcate, Iulian Dumitrescu, la fel ca toți colegii săi ori poate la ordinul său, fiind președintel organziației Prahova a PNL, nu au binevoit să arate respect. Noi de ce ți l-am arăta domnule Dumitrescu?
George Ionescu, deputat în Parlamentul României,
Domnul deputat are, cu siguranță, un motiv întemeiat să nu vrea să se întâlnească cu mine. În urmă cu vreo 8-9 ani făceam o emisiune care l-a supărat foarte, așa cum se întâmplă când adevărul doare. Era vorba despre licențele de taxi, respectiv despre obținerea și comercializarea lor care nu prea era normală, ca să nu spun legală. Dar chiar și așa, parlamentarul de acum trebuie să uite de patronul de taxi de atunci.
Razvan Prișcă, deputat în Parlamentul României
Fostul aghiotant al deputatei Roberta Anastase, ajuns deputat PNL de Prahova, părea, dintre toți, cel mai abordabil pentru o situație care ține de atribuțiile sale. Din păcate, din motive știute doar de domnia sa, se înscrie cu succes în lista PNL a rușinii, pentru modul în care trateaza reprezentanții acestui partid peste 65.000 de prahoveni, majoritatea ploieșteni.
Roberta Alma Anastase, deputat în Parlamentul României
Doamna deputat, ale cărei apariții în public sunt limitate de ani de zile, după numărarea greșită a voturilor la una dintre legile care au afectat viața multor oameni, a refuzat, la rândul său, să discute problemele ce urma să i le semnalăm. Pe vremuri, am scris despre domnia sa că este o habarnistă plină de ipocrizie, dar refuz să cred că nu s-a schimbat de atunci, pentru că sunt destui ani.
Grațiela Leocadia Gavrilescu, senator ALDE în Parlamentul României
Nu știu cum se comportă doamna deputat cu ceilalți cu care interacționează, dar pentru mine este unul dintre politcienii cu care discuțiile sunt inutile, de-aia nici nu prea sunt supărat pe domnia sa că nu a respectat atribuțiile pe care le are ca parlamentar. Mai are o scuză, aceea că e ministru și are timpul limitat, dar când ai bun simț și respect pentru cetățenii cărora urmează să le ceri votul, vii și stai de vorbă cu un petent.
Teodor Melescanu, senator ALDE în Parlamentul României
La fel ca și colega sa de partid, Teodor Meleșcanu este ministru. Probabil și domnia sa e foarte ocupat și nu a găsit o zi în care să stăm față în față pentru a-i expune situația celor două legi fundamentate greșit și în defavoarea bunei funcționări a asociațiilor de proprietari și pentru sănătatea populației, respectiv legea ambroziei.
În final, oricât de greu ar fi de crezut, atât de către dvs. Cei despre care am scris, cât și de către adepții pe care îi aveți la partide, nu am nimic cu nimeni, ci vreau ca, așa cum eu respect legile acestei țări, să o faceți și dvs. cei care, culmea, sunteți plătiți ca să le creați. Să înțelegeți că nu noi cetățenii suntem în slujba dvs. ci dvs parlamentari, primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, președinți de Consiliu Județean sunteți în slujba noastră. Și merităm respect. Nu cerem mai mult, pentru că respectul dvs. înseamnă, în cazul în care ar exista, implicare, profesionalism și o viață mai bună pentru noi sau…și pentru noi.