Astazi, la solicitarea deputatei PP DD Gabriela Anghel, care mi-a prezentat un caz despre care mai scrisesem, am decis sa merg pana la Lipanesti de unde domnia sa fusese solicitata sa ajute cetatenii din localitate. Este vorba despre modul abuziv in care SC Prospectiuni SA, contractanta OMV Petrom pentru explorarea zonei( Vezi AICI si AICI), intelege sa intepreteze legile si se preteaza la explicatii puerile, de-a drepul imbecile atunci cand reprezentantii firmei sunt intrebati daca au aprobare. Nu orice fel de aprobare, ci o Hotarare de Consiliu Local prin care sa se permita SC Prospectiuni SA, care castiga o caruta de bani de pe urma contractului cu OMV Petrom, sa monteze tot felul de cabluri pe domeniul public al Lipanestiului.
Inainte de a va relata cu exactitate ce s-a intamplat la fata locului, trebuie sa va spun ca primarul Robert Nica a fost contactat telefonic de doua ori, iar domnia sa nu a binevoit sa raspunda. Se pare ca lumea il cauta de vreo patru zile si este de negasit pentru a rezolva aceasta problema pe care noi o invocam.
Semantica reprezentantilor SC Prospectiuni SA are valoare de lege pentru ei
La fata locului am gasit doi reprezentanti de frunte ai firmei de prospectiuni. Ma refer la domnii Catalin Mangata( director de proiect) si Vasile Slaniceanu( director adjunct proiect) care au fost de-a dreptul hilari cu justificarile avute fata de abuzul pe care il faceau in toata localitatea, unde intinsesera cablurile si introdusesera tevile in pamant pentru imploziile ce urmeaza sa aiba loc, fara aprobarea cetatenilor sau a Consiliului Local. Mangata, un fin psiholog de altfel, a incercat sa imi spuna ca OMV Petrom, ca beneficiar al contractului cu SC Prospectiuni SA are drept de servitute asupra subsolului. Adica, ei pot intra unde vor in tara asta, fara aprobarea consiliilor locale, pe domeniul public, pentru ca, vezi Doamne, Constituia si Legea 238/2004, a petrolului le da acest drept de servitute. O sa explicam in alt capitol al acestui text, ca dreptul de servitute la care face referire Mangata este doar in capul domniei sale. Amuzant de-a dreptul a fost acest individ, cand a spus ca eu sunt acolo ca sa manipulez lumea, in conditiile in care el si colegul sau negociau de ore intregi cu cativa localnici mai isteti, sa intre in curtea lor sa monteze tehnica de lucru. Negociau e o forma eleganta de a spune manipularii, mai exact, prostelii pe care o foloseau ca sa-i convinga pe bietii oameni. Vreti sa stiti de ce Vasile Slaniceanu a refuzat sa raspunda la intrebarile noastre? S-a simtit lezat, ca o fata mare, atunci cand i-am spus ca ceea ce fac ei cu oamenii, cerandu-le acceptul pentru a intra pe proprietatea lor, este prosteala pe fata. I-am dat omului un motiv de care sa se lege, ca sa nu raspunda, pentru ca si asa nu avea nici un raspuns plauzibil, ci numai prosteala, asa cum spuneam.
In mintea acestor doi indivizi, platiti regeste, cu siguranta, de OMV ca sa prosteasca oamenii sau sa intre abuziv pe domeniul public, lor, ca reprezentanti ai Petrom-ului, li se confera un drept de servitute si, in baza acestui drept, pot intra unde vor muschii lor. Chiar si pe izlazul comunei Lipanesti( vezi video), un alt spatiu pe domeniul public, unde au parcat o serie de tractoare care au menirea de a transporta echipamentele. Deci pe domeniul public. Unde esti primarule Nica, sa vezi ce se intampla pe domeniul pe care il pastoresti? Sau…
Dreptul de proprietate si proprietatea publica
Dupa ce am colindat Lipanestiul ca sa fac poze sau filme pentru veridicitatea afirmatiilor mele si indignat de falsitatea interlocutorilor mei, m-am intors la locul faptei, pentru o ultima discutie. Aici am reusit sa ma enervez de-a binelea cand Mangata, obisnuit sa lucreze numai pe bani, a facut afirmatia ca am venit acolo pentru… bani. Domnul Mangata facea proiectii asupra mea, stiindu-se pe domnia sa si modul sa de lucru cu cei din jur. Pe langa scarba pe care o am fata de Nicolae Neculaescu, directorul adjunct al OMV Petrom filiala de productie 7 zona EST MUNTENIA anchetat pentru fals in declaratii in urma cu doi ani si purtatoarea sa de agenda, Madalina Elena Dumitru, alias Monica Lewinski de Ploiesti, a trebuit sa vina si Mangata sa spuna o tampenie mai mare ca el, stiindu-se pe el cum functioneaza. Uite cum ma incarc eu din cauza unor indivizi care se cred mai presus de lege si nu fac decat sa o sfideze, la fel cum fac si cu cetatenii, jurnalistii s.a.m.d. Stai pe aproape Neculaescule ca nici nu stii ce vei afla zilele urmatoare despre activitatea ta!
Asadar, Catalin Mangata a invocat Constitutia Romaniei (art. 136) si art. 7 din Legea 238/2004, pe care le vom diseca aici, pentru a demonstra eroarea sau… reaua credinta in care se afla cei doi angajati ai SC Prospectiuni SA, precum si nesimtitii de la OMV Petrom.
Constitutia, art. 136- Proprietatea:
(1) Proprietatea este publică sau privată.
(2) Proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege şi aparţine statului sau unităţilor administrativ-teritoriale.
(3) Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.
(4) Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.
(5) Proprietatea privată este inviolabilă, în condiţiile legii organice.
Asadar, potivit alinatului (2) proprietatea publica este garantata si orcotita de lege si apartine statului sau unitatilor administrativ- teritoriale. De aici invatam noi, domnule Mangata, ca voi astia de la SC Prospectiuni SA desfasurati activitatea pe teritoriul unei unitati administrativ teritoriale, recte Lipanesti, doar in baza unei Hotarari de Consiliu pe care proprietarul trebuie sa o emita si bine a facut ca n-a emis-o. Deci, voi sunteti abuziv pe terenul comunei, asa ca mars afara. Daca nu, ne intalnim in instanta, daca amaratul ala de primar nu e in stare sa va scoata din zona pe care o administreaza. Daca veti explora domeniul public fara HCL, sunteti pasibili de o raspundere imensa, mincinosilor oridinari ce sunteti. Mai are sens sa citam si aliniatul (3), care ii priveste pe disperatii astia de la OMV, care ar stoarce si ultima frantura de titeti, gaze naturale sau de sist, dupa care vor pleca fara sa se uite in urma, dupa capusele lor austriece, inregistrate pe teritoriul Romaniei? Mentionam doar ca bogatiile… fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, adica sunt in proprietatea unitatilor administrativ teritoriale, asa cum spune aliniatul (2), iar proprietatea privata este inviolabila( alin. 5), fapt care nu va permite sa intrati cu japca in curtile oamenilor dupa care sa negociati cu ei.
Legea 238/2004, art. 7:
(1) Asupra terenurilor, altele decât cele declarate de utilitate publică, necesare accesului în perimetrele de explorare sau exploatare şi asupra terenurilor necesare oricăror activităţi pe care acestea le implică, altele decât cele declarate de utilitate publică, se instituie, în favoarea titularului, un drept de servitute legală.
(2) Exercitarea dreptului de servitute legală stabilit potrivit prevederilor alin. (1) se face contra plăţii unei rente anuale către proprietarii terenurilor afectate de acesta, pe baza convenţiei încheiate între părţi cu respectarea prevederilor legale, în termen de 60 de zile de la comunicarea către proprietarii de terenuri a unei notificări scrise din partea titularilor de acorduri şi/sau permise.
(3) În cazul în care părţile nu ajung la un acord de voinţă în termenul prevăzut la alin. (2), stabilirea cuantumului rentei se va face de către instanţă, în condiţiile legii.
(4) Durata servituţii legale stabilite potrivit prevederilor alin. (1) este cea a operaţiunilor petroliere, iar terenurile ce urmează a fi afectate vor fi determinate, în ceea ce priveşte suprafeţele şi proprietarii, după principiul celei mai mici atingeri aduse dreptului de proprietate.
Dupa cum reiese din acest articol folosit ca explicatie de Catalin Mangata, dreptul de servitute se dobandeste prin incheierea unei conventii intre parti cu respectarea prevederilor legale. Fapt care nu a avut loc pe teritoriul Lipanestiului, in mare parte nici cu proprietarii particulari si cu atat mai putin cu Consiliul Local, pentru care acea Hotarare care lipseste ar fi tinut loc de conventia invocata de art. 7.
In aceste conditii, domnilor Slaniceanu si Mangata, Neculaescu sau primarule Nica, pregatiti-va sa ne vedem in instanta daca incercati, macar, sa sfidati Constitutia Roamaniei, care este legea suprema in stat si este peste cea a petrolului, in ceea ce priveste dreptul de proprietate sau servitute. Sa va fie rusine si terminati o data cu abuzurile!
“Nu sunt de acord cu maniera in care SC Prospectiuni SA intelege sa-si duca la indeplinire sarcinile. S-a trecut peste avizul negativ dat de Consiliul Local Lipanesti, s-a intrat pe proprietate publica si privata, profitand de faptul ca oamenii nu sunt informati si s-a impanzit comuna cu echipamente specifice. Acest fapt a creat panica in randul oamenilor. Abordarea locuitorilor comunei Lipanesti de catre SC Prospectiuni SA este defectuoasa, comunicarea precara, iar solutiile la problemele create lasa mult de dorit. In tot acest timp, insa, primarul comunei este plecat din localitate. Ma intreb, oare, nu stie ce se intampla?
Oare oamenii nu l-au ales sa fie langa ei si sa le apere interesele?”, ne-a declarat Gabriela Anghel.