Am incercat de multe ori, in ultima vreme, sa inteleg ce reprezinta recunostinta si ce implica ea. Cele mai bune raspunsuri le gasesc, intotdeauna, in mine, asa ca am plecat la drum in propria-mi cercetare interioara, pentru a afla ce este recunostinta si, mai ales, la ce rezultate poate duce, daca ajungem sa o constientizam. De altfel, constientizarea este esenta propriei noastre dezvoltari spirituale, poate la fel de importanta ca cea fizica, intelectuala si cu siguranta mai importanta decat cea financiara.
Oare ce ar insemna o societate formata din oameni nerecunoscatori, oameni care nu sunt in stare sa spuna multumesc si, mai trist, considera ca nu au niciun motiv sa o faca? In opinia mea, ar fi o societate plina de violenta, fie ca e doar violenta verbala si nu fizica, o societate aroganta si elitista. Poate va intrebati : de ce? Pai e simplu…daca n-ai pentru ce sa fii recunoscator, nu te poti bucura de ceea ce primesti, iar ceea ce ti se daruieste se va transforma intr-un simplu obiect care se multiplica in fiecare zi si necesita un spatiu de depozitare, in cel mai fericit caz. Sa fie clar, nu ma refer la aspectele materiale, ceasuri, parfumuri, masini, cadouri date doar pentru a cumpara sentimente, emotii precum iubirea si pentru a delimita ceea ce credem ca ni se cuvine, doar pentru ca, spre exemplu, ne-am nascut si nu mai e, vezi Doamne, nimeni ca noi. Asta e aroganta, ca prim efect al lipsei de recunostinta si al slabiciunii umane. La naiba, un simplu multumesc acordat unei persoane care arata preocupare pentru noi, arata ca ii pasa de noi, fie ca e parinte, fie ca e iubit sau iubita, fie ca e copilul tau, nu costa nimic. Mai mult, nu numai ca nu costa nimic, dar efectele lui asupra celui care ne impartaseste sentimentele lui, repet, fie parinte, copil sau iubit, sunt colosale. Sunt adevarate baterii care incarca sufletul celui care ne acorda atentia lui, dragostea lui curata si dezinteresata, daruita doar pentru binele nostru. Bine pe care noi, de multe ori, nu suntem in stare sa il observam. Chiar si sanatatea cred ca se imbunatateste astfel.
Ca sa intelegi ce efect are recunostinta asupra celui care iti daruieste o mangaiere, o vorba buna, iubirea fara sa ceara nimic sau poate doar o privire calda care sa cuprinda tot universul in ea, nu trebuie sa mergi prea departe. Tu esti cel mai bun exemplu, pentru ca si tu, la fel ca si cel care iti daruieste, ai nevoie de mangaierea, vorba buna, iubirea cuiva. Vezi ce simti cand ceea ce daruiesti iti este apreciat si ti se raspunde, cel putin la fel, fara sa ceri nimic? Asa inveti sa apreciezi ce ti se ofera si sa pretuiesti, totodata!
Nu-i asa ca simti cum te incarci, cum sufletul ti se umple de pozitivitate, de caldura si simti nevoia sa daruiesti la randul tau? Ups, dar stai, tie ti se cuvine, nu? Pentru ce sa darueisti, la randul tau, fara sa ti se ceara, recunostinta sau respectul tau pentru ceea ce primesti la nivel emotional?
Pai, iti spun tot eu, pentru ca o societate cu oameni care stiu ce inseamna recunostinta este o societate dezvoltata spiritual, creativa si nu inchistata si incordata, setata pe a face rau. Recunostinta este opusul razbunarii. Ceea ce produce recunostinta in sufletele noastre, produce razbunarea in sens negativ, cu aceeasi intensitate.
Ganditi-va ce ar insemna ca societatea din care facem parte ar fi formata din oameni recunoscatori, o societate in care fiecare om este pregatit sa ii multumeasca celui cu care interactioneaza zilnic, indiferent ca il cunoaste, il iubeste sau il vede pentru prima data? Stiu, ar fi Raiul pe pamant. Si ce e rau in a ne fi …bine, permanent?
Asa cum spun mereu, totul in viata noastra depinde de alegerile pe care le facem si ni le asumam pentru care, bineinteles, raspundem. Practic, viata noastra evolueaza sau involueaza prin intemediul nostru, in functie de deciziile pe care le luam. Greselile pe care le facem sunt lectiile pe care trebuie sa le invatam, faptele bune si efectele lor sunt drumul pe care trebuie sa mergem. Poate n-ar fi rau sa ne ascultam intuitia.
Nu uitati ca nu costa nimic sa spuneti multumesc si sa simtiti recunostinta data de acest multumesc, inainte de a o transmite. Fara sa o simtiti in interiorul vostru, recunostinta nu face doi bani in exterior, este doar un act de complezenta care poate distruge chiar si respectul de sine al celui care daruieste.
P.S. Acest articol reprezinta o introspectie de cativa ani si a iesit in aceasta forma, ca urmare a unei provocari lansate unei copile inteligente si rebele aflata la varsta de 15 ani si anume aceea de a scrie un articol despre RECUNOSTINTA. Multumesc Ana Idk si va invit pe toti sa cititi articolul ei AICI.