Pentru masa de Craciun, nutritionistii recomanda un exercitiu de imaginatie, un adevarat secret al sanatatii. Pe masa fiecarui ploiestean nu trebuie sa lipseasca „farfuria sanatoasa”. Jumatatea de farfurie este destinata legumelor, de toate culorile, cu recomandarea ca verdele sa fie predominant. Un sfert din a doua jumatate il ocupa carnea, care reprezinta nelipsita proteina. Celui de-al doilea sfert ii revine painii mamaligii sau cartofului. In
toata aceasta combinati, jumatate din alimente trebuie sa fie nepreparate termic. In cazul sarmalelor, principala problema este legata de grasimea din compozitia lor, atat cea din carnea folosita, cat si din slanina sau smantana adaugate ulterior. O sarma de porc contine aproximativ 316 calorii, 100 de grame de piftie ajunge la 250 de calorii, 100 de grame de caltbos are circa 300 de calorii iar un carnat de casa depaseste 320 de calorii.
„Legumele si salatele nu trebuie sa lipseasca de pe masa festiva. De obicei gospodinele folosesc legumele doar ca ornamente pentru mancarurile bogate in grasimi, uitand de balonarile,constipatia sau alte probleme gastrice, care pot aparea. Mai rau, in combinatie cu alcoolul poate aparea pancreatita acuta, pentru care singura solutie este prerzentarea la medic. Sunt si cateva secrete care pot elimina disconfortul digestiv. Radacina de ghimbir,
pusa la macerat o zi cu miere si apa, este un leac miraculos deoarece contine multe enzime digestive. Semintele de fenicul sunt recomandate inainte si dupa masa, cate jumatate de lingurita. Nu sunt de acord cu pastilele, produsele naturale fiind cele mai indicate”,au spus specialisti.
Asa ca, atentie la ce mancati si la cat mancati de Craciun pentru a nu ajunge la Spital.