N-aș fi vrut să scriu acest text sau să public comunicatul de presă pe care jurnalistul local Claudius Dociu, totodată și președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Prahova, l-a transmis colegilor din filiala județeană, solicitându-le, elegant ce-i drept, sprijinul pentru publicare. De ce n-aș fi vrut să zic ceva? Pentru că, din start, comunicatul este o smiorcăială ieftină, care se putea rezolva printr-o acțiune în instanță pentru a-l obliga pe cel care i-a lezat interesele să ridice măsurile impuse împotriva jurnaliștilor DADA TV cu privire la blocarea accesului pe paginile evenimentului Republik Fest, care a avut ca organizatori: Filarmonica Ploiești, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Municipiului Ploiești, Teatrul “Toma Caragiu”, Parcul Memorial “Constantin Stere”, EuroSpirit și Fundația Județeană de Tineret Prahova, sub egida programului Ploiești #LetsPlay – Capitala Tineretului din România 2024, după cum reiese de pe site-ul Filarmonicii Ploiești.
De menționat că unul dintre sponsori a fost Clubul Rotary, filiala Ploiești, al cărui secretar este chiar distinsul domn Claudius Dociu. Am menționat acest lucru, pentru că putea să-l angajeze ca avocat pe colegul său din Clubul Rotary, dl. av. Mircea Grigore, despre care se știe că e bun prieten cu dna decan Emanuela Antonescu, care m-a chemat în instanță, recent, în al patrulea dosar, în încercarea sa de a-mi încălca dreptul la liberă exprimare când vine vorba despre delicata sa persoană.
Am ales să scriu acest articol, totuși, pentru că, după cum vedeți în poza în care am atașat un dialog între acest individ și dna avocat Cristina, acesta afirmă că m-a sprijinit atunci când i-am solicitat sprijinul în calitatea sa de președinte UZPR filiala Prahova, spunându-i dnei avocat că: „am pledat întotdeauna pentru libertatea de exprimare. Inclusiv în cazul colegului care nu-și mai amintește cum l-am ajutat și susținut. Las aici un link, pentru el și pentru tine: https://intransigent.ro/comunicat-uzpr-libertatea-presei-element-central-al-democratiei„.
A încercat să inducă în spațiul public ideea că m-ar fi ajutat și că eu aș fi nerecunoscător. Păi hai să vă spun eu ce ajutor mi-a acordat. Acest comunicat a venit după ce am insistat din luna februarie până în 17 august 2023, când i-am expus situația cu care mă confrunt, în care o avocată pe numele ei Janina Ionescu m-a chemat în instanță pentru a-mi cere despăgubiri pentru că am scris că a agresat o colegă, pe baza unor declarații date inclusiv de dna decan Antonescu, care au fost spulberate de mărturia persoanei agresate și a dnei av. Cristina Dobre, care au avut curajul să spună adevărul. Le mulțumesc pe această cale pentru integritate!
Practic, m-am umilit în fiecare lună din acest interval de timp pentru ca măria sa să mă ajute în calitate de președinte al UZPR Prahova, pe care o avea și o are în continuare. De-abia a dat acest comunicat, într-un final, ca să-mi închidă gura, pe care a avut nesimțirea să-l supună la vot, umilindu-mă și mai mult. Subliniez acest lucru legat de votul pentru comunicatul în care se laudă că m-a umplut de ajutor, din două motive. Unul pentru că, atât în comunicatul de astăzi, în care se smiorcăie că jurnaliștii DADA TV au suferit o gravă încălcare a libertății presei, cât și când doi jurnaliști care nu erau membri UZPR Prahova au fost jigniți de către un individ din anturajul primarului Andrei Volosevici, respectiv Fernando Scoruș, nu a cerut votul pentru a emite un comunicat sau pentru a face o emisiune în care să plângă pentru că Victor Preda și Harry Ștefan, cei doi jurnaliști nemembri ai UZPR, au primit vorbe grele.
Citește și: Comunicat// UZPR Prahova se solidarizează cu cei doi jurnaliști agresați în primăria Ploiești și cere ca libertatea presei să fie respectată
Deși nu am fost de acord cu acest comunicat, pentru că nu era vorba despre membri ai UZPR Prahova și nu a fost supus votului, am decis să sprijin ideea, tocmai din solidaritate. Ca să înțelegeți și mai bine de ce nu am fost de acord, vă las mai jos două linkuri care reprezintă apelurile mele la solidaritate, la care nu a răspuns nimeni. A fost o încercare care a murit pe parcurs, din motive pe care le intuiesc, din partea patronului de la Ploiești TV.
Mai mult, când colega Oana Stoica de la Ziarul Incomod, și ea nemembră a UZPR Prahova, a fost sechestrată de oamenii lui Iulian Dumitrescu, Claudius Dociu a ales să tacă, nu a reacționat ca în cazul lui Victor Preda și al lui Harry Ștefan, și ei nemembri ai UZPR, după cum am spus.
Un alt lucru care arată caracterul acestui membru al Clubului Rotary Ploiești, care funcționează după principii ce țin de integritate și sprijin, este că, după moartea regretatului jurnalist Daniel Dimache, nu a făcut niciun demers pentru ca acesta să fie făcut cetățean de onoare post-mortem, așa cum ar fi meritat. Alianța pentru Drepturile Omului din România a făcut demersuri pe care consilierul local Simona Uță, în calitatea sa de președinte al Comisiei de Cultură, care avea atribuții pentru a acorda acest titlu, a zădărnicit eforturile celor care l-am respectat și apreciat pe Daniel, invocând tot felul de aberații, în condițiile în care este clar că, dacă ar fi vrut cu adevărat, acest gest de bun-simț și umanitate ar fi fost făcut de atunci, pentru că a fost documentată conform legii solicitarea. Probabil că lipsa de reacție a președintelui UZPR Prahova, Claudius Dociu, trebuia mascată cumva. Rușinos pentru amândoi!
Am ajuns la final și ar mai fi de spus câteva lucruri. De aproape un an de zile, Claudius Dociu m-a blocat peste tot: în telefon, pe Facebook, probabil și în eter, după ce i-am trimis un mail la finalul anului trecut, în care i-am solicitat un punct de vedere în calitatea sa de președinte, pentru că m-ar fi ajutat în instanță. S-a eschivat, a ezitat, a ales să mă blocheze pentru a întrerupe orice comunicare, și orice i-aș fi spus era pentru el o jignire dinainte de a-i adresa vreun cuvânt.
Ar fi de menționat apartenența lui Claudius Dociu la Clubul Rotary, în contextul comunicatului său despre grava încălcare a libertății presei, pentru că, membru al acestui club fiind, a lovit tocmai într-unul dintre sponsorii principali, adică tocmai Clubul Rotary. Așa cum am spus, îl putea suna pe Mircea Grigore sau direct pe dna decan Emanuela Antonescu și dădea în judecată Filarmonica Ploiești, condusă de Vlad Mateescu, cu excepția decanului, toți trei fiind membri ai Clubului Rotary, și cerea socoteală în instanță. NU lovea în acest club pe la spate, cum se pare că se pricepe destul de bine, punându-l într-o lumină proastă în condițiile în care doi oameni importanți din interiorul său, care au fost și președinți, sunt subiecte de presă pentru că Dociu Claudius a ales să se smiorcăiască într-un comunicat care se putea rezolva în instanță sau chiar într-un dialog banal între cei doi.
După cum ați văzut mai sus, Claudius Dociu înțelege solidaritatea pe prietenie și interese, probabil, și se implică doar dacă este direct lezat el sau prietenii lui. Nu este corect acest mod de lucru și perpetuarea lui ar fi o greșeală fundamentală.
Îi transmit pe această cale să înceteze cu aceste practici și să fie președinte pentru toți membrii, nu doar pentru el și prietenii săi, fie că sunt membri sau nu ai UZPR Prahova. Așa cum am spus, nu m-ai ajutat cu nimic, dle Dociu, doar m-ai umilit.
Ceea ce pățești tu acum este efectul lipsei de solidaritate pe care eu am cerut-o public, și niciunul dintre jurnaliștii prahoveni nu a avut decența să fie solidari cu mine într-un moment greu pentru mine.
Folosiți dreptul la replică, domnilor!
Legendă
Rotary International, cunoscut și sub numele de Clubul Rotary, este una dintre cele mai mari organizații mondiale de servicii voluntare. Fondată în 1905 de avocatul Paul Harris în Chicago, Illinois, Rotary a început ca un club local de oameni de afaceri care se întâlneau pentru a discuta diverse probleme profesionale și sociale. Denumirea „Rotary” vine de la rotația locațiilor întâlnirilor inițiale între membrii fondatori. Astăzi, Rotary s-a extins în peste 200 de țări și regiuni, având aproximativ 1,4 milioane de membri organizați în peste 46.000 de cluburi la nivel global.
Misiunea și viziunea Rotary
Rotary International are o misiune clară: să aducă împreună lideri din diferite domenii pentru a oferi servicii comunităților, pentru a promova standarde etice în toate profesiile și pentru a contribui la dezvoltarea păcii și înțelegerii internaționale. De-a lungul timpului, organizația a sprijinit diverse cauze umanitare și sociale, inclusiv proiecte de sănătate publică, educație, acces la apă potabilă și combaterea sărăciei.
Rotary Ploiești
Rotary Club Ploiești este unul dintre cluburile active din România, parte a Districtului 2241, și joacă un rol important în sprijinirea comunității din județul Prahova. Înființat în anul 1996, Rotary Ploiești a dezvoltat o serie de proiecte relevante pentru zona locală, punând accent pe dezvoltarea tinerilor, sprijinirea educației și sănătatea publică.
Principalele domenii de activitate ale Rotary Club Ploiești includ:
- Educație și dezvoltare personală: Rotary Ploiești a sprijinit numeroase proiecte educaționale în școlile locale, oferind burse pentru elevi și studenți cu rezultate academice deosebite sau pentru cei din familii cu dificultăți financiare. De asemenea, clubul organizează frecvent activități de mentorat și concursuri pentru tineri, încurajând excelența academică și dezvoltarea abilităților de leadership.
- Proiecte medicale: Clubul a strâns fonduri pentru achiziționarea de echipamente medicale necesare spitalelor din Ploiești, cu un accent special pe secțiile de neonatologie și urgențe. Printre proiectele majore s-a numărat și echiparea secțiilor pentru nou-născuți, dar și proiecte de prevenție și educație medicală.
- Evenimente și campanii de strângere de fonduri: Rotary Ploiești organizează frecvent evenimente caritabile, precum baluri sau târguri, în scopul strângerii de fonduri pentru proiectele locale. Un exemplu este Balul de Caritate Rotary, un eveniment anual la care participă personalități din diverse domenii, pentru a susține cauze locale.
- Proiecte de mediu: Rotary Ploiești a desfășurat campanii de conștientizare a importanței protecției mediului și a contribuit la plantarea de copaci și la inițiative de curățenie în zonele verzi din județul Prahova.
- Sprijin pentru categorii vulnerabile: Clubul a implementat și proiecte sociale pentru sprijinirea persoanelor în dificultate, fie că vorbim de donații pentru familii nevoiașe sau de acțiuni umanitare pentru copiii cu dizabilități.