Take a fresh look at your lifestyle.

Deputații din Parlamentul European cer măsuri serioase împotriva fraudei fiscale, în cadrul dezbaterii legate de “Panama Papers”

Deputații din Parlamentul European au îndemnat Comisia și statele membre să-și întețească demersurile în lupta împotriva evaziunii fiscale și spălării banilor. Declarațiile au fost făcute marți după-amiaza, ca urmare a dezbaterii legate de “Panama Papers”, documentele ce au dezvăluit informații despre 200.000 de companii offshore și deținătorii secreţi ai acestora.

Grupul PPE cere reprezentaților Mossack Fonseca – compania de unde au fost scurse informațiile – și reprezentaților guvernului din Panama să apară în fața Comisiei Speciale TAXE II a Parlamentului European.

Apel pentru acțiuni împotriva paradisurilor fiscale

Alte grupuri parlamentare din PE au cerut înființarea unei liste negre pan-europene a paradisurile fiscale și măsuri de penalizare a entităților ce se folosesc de acestea. De asemenea, grupurile au îndemnat statele membre să accepte propunerile legate de transparență fiscală, atenționând împotriva diluării conținutului acestora.

Grupul ECR a criticat politicienii statelor membre „care au știut cu toţii despre acest tip de evaziune fiscală pentru o lungă perioadă de timp, dar nu au făcut nimic în legătură cu aceasta”.

La link-urile de mai jos puteți accesa înregistrările declarațiilor următorilor vorbitori:

Cuvânt de deschidere, Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT, Președinţia olandeză a Consiliului, Olanda
Cuvânt de deschidere, Pierre MOSCOVICI, Comisarul pentru Afaceri Economice (1)
Cuvânt de deschidere, Pierre MOSCOVICI, Comisarul pentru Afaceri Economice (2)
Declarație, Pablo ZALBA BIDEGAIN (PPE, ES)
Declarație, Giovanni PITTELLA (S&D, IT)
Declarație, Bernd LUCKE (ECR, DE)
Declarație, Sylvie Goulard (ALDE, FR)
Declarație, Fabio de Masi (GUE/NGL, DE)
Declarație, Philippe LAMBERTS (Verzi/EFA, BE)
Declarație, Steven WOLFE (EFDD, UK)
Declarație, Bernard MONOT (ENF, FR)

Comisarul Moscovici: „Un semnal de alarmă”

Pierre Moscovici, Comisarul pentru Afaceri Economice și-a exprimat speranța că dezvăluirile din scandalul “Panama Papers” vor reprezenta un semnal de alarmă ce poate aduce schimbări pozitive. Comisarul a cerut statelor membre să-și arate angajamentul în lupta împotriva evaziunii fiscale, fraudei fiscale și practicilor fiscale agresive și să acționeze în lupta pentru prevenirea spălării banilor. De asemenea, a subliniat nevoia de a cunoaște beneficiarii efectivi ai companiilor, o dispoziție ce a fost inclusă, la presiunea PE, în Directiva împotriva spălării banilor. De asemenea, comisarul a cerut statelor membre să susțină inițiativele legate de transparența fiscală, deoarece acestea au nevoie de o susținere unanimă.

Președinția Olandeză: „îmbunătățiri pentru Directiva împotriva spălării banilor”

Reprezentând Consiliul, ministrul olandez al Apărării Naționale, Jeanine Hennis-Plasschaert, a declarat că Președinția Olandeză dorește urgentarea demersurilor Consiliului legate de transparența fiscală și accelerarea transpoziției Directivei împotriva spălării banilor în legile naționale.

Hennis-Plasschaert a declarat că Directiva împotriva spălării banilor are nevoie de îmbunătățiri ce pot fi incluse în cadrul revizuirii acesteia din iunie. Amendamentele trebuie să asigure accesul autorităților la informații legate de conturile bancare și mediul valutelor virtuale. În încheiere, ministrul și-a exprimat interesul de a consulta lista Comisiei legată de jurisdicțiile fiscale necooperante, ce trebuie să fie finalizată înainte de luna mai.

Informaţii suplimentare

Storify
https://storify.com/europarl_en/european-parliament-discusses-panama-papers

“Panama Papers” – Anihilarea paradisurilor fiscale – Material Europarl TV
http://europarltv.europa.eu/ro/player.aspx? pid=dde03ca2-b58d-4188-a404-a5e200b56f52

EPRS – Noi abordări ale UE de a lupta împotriva spălării banilor 
http://www.europarl.europa.eu/thinktank/ro/document. html?reference=EPRS_ATA(2015)556991

Materiale audiovizuale descărcabile
http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=2783

 

APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy