- Siguranţa cetăţeanului
Numărul de infracţiuni sesizate raportat la 100.000 de locuitori este de 2.903, media pe ţară fiind 3.072.
– O scădere cu 9,79 % a infracţiunilor sesizate contra persoanei ;
– Scădere cu 8,55 % a infracţionalităţii stradale sesizate ;
– Scădere 3,29 % a infracţiunilor de furt sesizate ;
– Media infracţiunilor de tâlhărie este de 24 tâlhării / 100.000 locuitori, sub media pe ţară, care este de 26 infracţiuni de tâlhărie ;
– Numărul infracţiunilor de ultraj a scăzut cu 28,57 %.
– Fermitatea aplicării măsurilor procedurale şi buna cooperare cu unităţile de Parchet şi Judecătorie au condus la creşterea numărului persoanelor reţinute sau arestate preventiv de la 250 în anul 2009, la 520 în anul 2010.
În perioada analizată se constată o creştere a gradului de siguranţă rutieră, fiind pentru prima dată după o perioadă de 3 ani când numărul accidentelor grave şi al consecinţelor acestora a scăzut continuu. Astfel, în primele 9 luni ale acestui an, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu 14 % al persoanelor decedate cu 4,5 % şi cel al răniţilor grav cu 18,6 % .
- Asigurarea mediului de afaceri
Numărul infracţiunilor economico-financiare sesizate, raportat la 100.000 locuitori, este 490, media pe ţară fiind de 528.
În acelaşi timp, a crescut şi fermitatea în aplicarea măsurilor sancţionatorii, fapt ce a condus la creşterea numărului reţinerilor şi arestărilor preventive (de la niciuna în primele 9 luni 2009 la 17 în aceeaşi perioadă 2010).
– pe linie de evaziune fiscală se remarcă o creştere a constatărilor efectuate, cu 35, 93 %, prejudiciul crescând cu 130.452 mii lei.
– numărul persoanelor cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală a crescut cu 57,53 % .
- Protejarea mediului înconjurător
Acţiuni specifice ale Poliţiei desfăşurate în vederea prevenirii şi combaterii agresării mediului înconjurător:
- au fost desfăşurate o serie de activităţi care au avut ca scop verificarea modului de respectare a legislaţiei în vigoare de către administratorii societăţilor comerciale ce exploatează agregate minerale ( nisip şi pietriş ) pe raza judeţului Prahova, fiind întocmite 6 dosare penale pentru executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă şi efectuarea de lucrări de exploatare a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor. Totodată, au fost aplicate 21 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 528.000 lei.
- Substanţe toxice
Administratorul unei societăţi comerciale este cercetat penal întrucât la sediul acestuia au fost găsite substanţe chimice periculoase ce nu erau notificate la I.T.M. Prahova, dar şi substanţe chimice periculoase cu termen de garanţie expirat, care au devenit deşeuri, şi pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare totală în vederea protejării mediului înconjurător.
- Creşterea calităţii serviciului poliţienesc
În anul 2010, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, au fost iniţiate o serie de proiecte menite să aducă îmbunătăţiri activităţii curente, pregătirii profesionale şi imaginii Poliţiei Prahovene, după cum urmează :
n Proiectul de învăţământ “ALPHA” sistem modular de pregătire, o alternativă eficientă de creştere a nivelului profesional;
n Proiectul “BEST” privind pregătirea managerilor din cadrul I.P.J. Prahova;
n Proiectul “JUNIOR” reprezentând un sistem nou de identificare şi pregătire a rezervei de cadre;
n Proiectul “Împreună împotriva criminalităţii” privind legătura periodică cu segmente ale comunităţii prahovene;
- Aderarea la spaţiul Schengen
Poliţiştii prahoveni au fost pregătiţi într-un sistem integrat, în ceea ce priveşte normele cadru din Convenţia de aplicare a Acordului Schengen.
Instruirea privind metodele şi instrumentele de lucru ce urmează a fi folosite a fost efectuată de ofiţeri formatori din cadrul Inspectoratului, testările efectuate relevând un grad ridicat de pregătire a personalului în acest domeniu.