Început în anul 1995, Palatul de Justiție din Ploiești a ajuns o clădire impozantă, dar nefolositoare la acest moment. Procesele se judecă tot în vechiul Tribunal, din strada Gheorghe Lazăr, nr. 6, un adevărat focar de infecție atât pentru judecători și avocați, cât și pentru justițiabili. Recent am făcut rost de contractul de concesiune al acestui palat, un contract încheiat în mandatul primarului Victor Săvulescu pe un preț, care acum pare chiar derizoriu. Trebuie menționat că am trimis către Ministerul Justiției și Tribunalul Prahova un e-mail în care solicitam câteva răspunsuri cu privire la situația actuală a Palatului de Justiție, dar nu am primit niciun răspuns, măcar unul în care să mi se spuă că s-a luat la cunoștință despre adresa trimisă. Ca atare, am decis să scriu despre ceea ce cunosc până la această dată, iar răspunsul autorităților va fi postat ulterior.
Demolarea s-a notoficat înainte de semnarea contractului
În data de 27.07.1995, Consiliul Local Ploiești, prin Victor Săvulescu semna contractul de concesiune pentru o suprafață de 8.556 mp situat în Ploiești, str. Gheorghe Doja nr. 42, cu reprezentantul Ministerului de Justiție, Iosif Chiuzbaian. La baza acestei concesiuni a stat HCL nr. 48/ 23 septembrie 1994, rectificată cu HCL nr. 52/ 28 septembrie 1994. Interesant este că la art. 2 alin 2 din contract se prevede că ” Se va notifica SC ANTECO Ploiești începerea lucrărilor de demolare la data de 1 iulie 1995″, în condițiile în care contractul a fost semnat pe data de 17 iulie 1995. „Durata de execuție este de maxim 48 de luni de la data atacării lucrărilor, ce se va consemna într-un act între cele două părți”.
Un lucru e cert. Concesiunea se va face pe toată durata existenței construcției, conform art. 3. Poate aceasta este cauza pentru care de 15 ani nu se finalizează această impozantă construcție. Păcat că nu mai reținem ce construcții erau pe suprafața concesionată, dar avem convingerea că acolo erau câteva case, mai ales că este vorba de o zonă centrală.
Preț derizoriu pentru o concesiune pe viață
Prețul stabilit prin cele două hotărâri de consiliu local menționate este plătit demult. O clauză contractuală spune că prețul este de 10 lei/ mp, iar valoare toată este 85.560 lei la nivelul anului 1995, pentru cât timp va exista construcția, adică pentru totdeauna. Interesant este căî această sumă urma să fie plătibilă în 25 de ani, cu o valoare anuală de 3.423 lei. Plata anticipată a prețului scutește pe concesionar de calcularea indexărilor și achitarea acestora. Prin ordin de plată emis în 5 decembrie 1995, Ministerul de Justiție prin Tribunalul Prahova a achitat integral suma de 85.560 lei, iar în acest moment este stăpânul absolut al terenului concesionat. Constructorul care s-a ocupat în majoritatea timpului de această lucrare ce trebuia începută în maxim un an de la semnarea contractului pentru că altfel concesiunea se retrăgea, a fost SC CORECO.
La nivelul anului 2008, structura de rezistență era finalizată în proporție de 98%, în timp ce finisajele de-abia atingeau 5%. Cu un an mai devreme, în octombrie, conducerea CORECO anunța Tribunalul Prahova că a intrat în procedură de insolvență după ce a avut pe mână această construcție de la început, respectiv anul 1995. Valoarea cheltuielilor până în anul 2008 s-a ridicat la frumoasa sumă de 7 milioane de euro, după cum afirma pentru SFin managerul economic al Tribunalului Prahova, Paula Ene.
Deși falimentară, CORECO a mai primit un contract
Așa cum spuneam, în octombrie 2007, CORECO înștiința Tribunalul Prahova cu privire la procedura de insolvență în care tocmai intrase. Contractul de achiziție al cărui anunț poartă numărul 24792/13.02.2008, cuprinde cinci părți. Interesant este că la fiecare dintre ele a participat câte o singură firmă, care a și câștigat contrcatele pe care le detaliem mai jos.
1. INCHIDERE EXTERIOARA CU GEAM TERMOPAN, INSTALATII INTERIOARE, BETOANE, FINISAJE INTERIOARE
Procedură : Negociere fara anunt de participare
Valoare : 575,729 RON
2. LUCRARI ABSOLUT NECESARE IN VEDEREA PUNERII IN SIGURANTA A FONDULUI CONSTRUIT AL PALATULUI JUSTITIEI
Data atribuirii contractului 12/10/2007
V.2) Numarul de oferte primite 1
V.3) Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul
S.C. CORECO SRL PLOIESTI
Valoarea: 48739.00 Moneda: RON Fara TVA
3. LUCRARI ABSOLUT NECESARE IN VEDEREA PUNERII IN SIGURANTA A FONDULUI CONSTRUIT AL PALATULUI JUSTITIEI
V.1) Data atribuirii contractului 12/10/2007
V.2) Numarul de oferte primite 1
V.3) Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul
S.C. ORION CONSTRUCTII SRL
Valoarea: 168067.00 Moneda: RON Fara TVA
4. LUCRARI ABSOLUT NECESARE IN VEDEREA PUNERII IN SIGURANTA A FONDULUI CONSTRUIT AL PALATULUI JUSTITIEI
V.1) Data atribuirii contractului 12/10/2007
V.2) Numarul de oferte primite 1
V.3) Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul
S.C. SIVES SA
Valoarea: 22217.00 Moneda: RON Fara TVA
5. LUCRARI ABSOLUT NECESARE IN VEDEREA PUNERII IN SIGURANTA A FONDULUI CONSTRUIT AL PALATULUI JUSTITIEI
V.1) Data atribuirii contractului 12/10/2007
V.2) Numarul de oferte primite 1
V.3) Numele si adresa operatorului economic caruia i-a fost atribuit contractul
S.C. CON & CON SRL
Valoarea: 336706.00 Moneda: RON Fara TVA
Nu facem, deocamdată, speculații cu privire la patronii acestor firme. Ne interesează un răspuns din partea celor în cunoștință de cauză, care n-au avut decența să ne anunțe că au luat la cunoștină de demersul nostru. Suntem curioși în ce fază sunt aceste lucrări contractate în urmă cu doi ani.