Era in Postul Mare, in ziua de 20 aprilie, cand am mers la CSS Ploiesti, din str. Milcov pentru a discuta cu profesorii de inot Gratiela Marin si Toma Militescu, pentru ca ajunsese la mine informatia ca exista pericolul ca aceasta sectie sa nu mai poata face platile lunare pentru asigurarea antrenamentelor si performantei.
Toti parintii copiilor care sunt antrenati in aceasta sectie de inot sunt revoltati si in prezent de faptul ca Inspectoratul scolar Judetean Prahova nu gaseste resurse financiare pentru a asigura confortul minim al perfrmnatei sportive care ar aduce onoare chiar si inspectorului sef, Ilona Rizea, despre care vom mai vorbi.
Dar, pana a ajunge in prezentul anchetei noastre jurnalistice, sa va povestesc etapele de pana acum si sa va invit sa urmariti viitoarele episode ale anchetei pentru ca urmeaza alte demersuri care sa rezolve problema banilor pentru sectia de inot. Asadar, era data de 20 aprilie, cand am discutat cu cei doi profesori, discutie pentru a ma lamuri care este situatia care a starnit nemultumirea partintilor si din perspectiva cadrelor didactice. La acel moment situatia era dramatica, neexistand sumele de bani necesare deplasarii sportivilor si antrenorilor la bazinul de la Izvorani, pentru antrenamentele saptamanale. Mai mult, se mergea pe datorie inca de la inceputul anului si perspectivele pentru viitor erau pe punctul de a fi ingropate. De ce? Pentru ca, ce sa vezi, Inspectoratul Scolar, ordonator secundar de credite, adica institutia care primeste bani de la Ministerul Educatiei si ii distribuie pentru sectia de inot, cu scopul bine definit de a asigura performanta sportivilor si renumele clubului CSS Ploiesti.
Sa incepem povestea….
Prin urmare, pentru ca este o situatie importanta, fiiind vorba despre copii, in primul rand, apoi de antrenorii si parintii copiilor care, intr-un efort comun pentru ca performantele sa nu se opreasca, am decis sa merg la inspectorat sa vorbesc cu d-na inspector pe probleme de sport, Tudor Gabriela. S-a luat legatura cu domnia sa si am stabilit sa ne vedem a doua zi la sediul CSS Ploiesti pentru a discuta despre aceasta situatie si despre eventualele solutii.
Interesant este ca a doua zi nu mai era aceeasi atitudine pozitiva pe care am receptionat-o prin telefon cu o zi inainte. D-na Tudor se pusese ca un zid in fata mea, spunandu-mi ca inspectorul sef Ilona Rizea nu doreste sa ca dumneaei sa discute cu mine. Sincer, nici nu stiam cine este inspector sef pentru ca nu m-a interesat, dar lipsa de transparenta si, mai ales, aroganta de a crede ca inspectoratul este imparatia domniei sale, neintelegand ca este functionar public si ca are anumite obligatii in relatia cu mass media este in egala masura deranjanta ca si ancheta prezenta pentru domnia sa.
Discutia cu d-na Tudor a avut loc in termeni neoficiali, asa cum a solicitat, motiv pentru care nu am sa va spun decat ca am vorbit impreuna si ne-am inteles separate. Iar daca acesta este genul de comunicare cu parintii, sportivii si antrenorii, atunci d-na Tudor Gabriela are o mare problema. Este prima si ultima concesiie pe care o fac in a respecta neoficialitatea unor discutii cu cineva din inspectoratul scolar, format numai din functionari publici, care au datoria de a vorbi cu presa, de a fi transparenti, nu de a-si umfla muschii la jurnalisti intr-o lipsa de transparenta creatoare de conflicte.
Ii atrag atentia, doar, ca nu am ars nicio etapa asa cum mi-a reprosat, in sensul ca dupa ce m-am informat despre situatie, am cautat-o pe domnia sa pentru a ne intalni si a discuta, ca sa o nu deranjez pe d-na inspector sef, pe care o voi deranja la greu in perioada urmatoare pana cand rezolva problema care sta in atributiile ei. Ca doar nu a vrut sa fie inspector ca sa fie drumul cu oameni, nu?
Oficiala sau neoficiala discutia noastra, dupa ce a avut loc, spre suprinderea mea si a celor implicati, s-au gasit resurse ifinanciare pentru a asigura platile anterioare care nu fusesera achitate la bazinul de la Izvorani si pentru luna mai inca un pic din sumele aferente.
Inainte de a pleca de la discutia cu d-na Tudor Ganriela i-am solitiat permisiuena de a discuta cu parintii pentru a stabili o intalnire intre domnia sa si ei si antrenori, la care imi pare rau ca nu am participat. Rezultatul discutiei nu face decat sa ma faca sa cred ca am de a afce cu oameni care traiesc intr-o realitate paralela, care nu isi cunosc atributiile functiilor pe care le detin, care nu isi cunosc obligatiile pe care le au si actiunile lor sau lipsa acestira sunt in apropierea abuzului in serviciu, conform art. 297 Cod Penal. Ziarul Intransigent are posibvilitatea de a actiona in acest sens desi ne-am bucura ca lucrurile sa fie rezolvate amiabil, sa se gaeasca solutii si sa nu mai existe atata stres pentru parinti, copii si antrenori, nevoiti, INCREDIBIL, sa gaseasca ei resurse financiare pentru obtinerea performantelor.
Una spun si alta fac cei care conduc CSS Ploiesti
Din pacate, nu este o situatie singulara, cam asa este peste tot in institutiile publice, dar ancheta noastra jurnalistica are in vedere doar situatia de la sectia de inot a CSS Ploiesti.
Nu vom vorbi acum despre bazinul Vega, care este oprit din noiembrie 2021, motiv pentru care sportivii si antrenorii sunt neoiti ca sa se deplaseze la Izvorani si sa consume mai multi bani. Asta este o problema care tine de primaria Ploiesti si astepta niste raspunsuri oficiale la intrebarile adresate zilele trecute conform legii 544/2001. Dup ace le vom avea vom prezenta situatia si cu acest bazin si vom face demersurile legale pentru a se termina in termenii contractuali, daca nu cumva mai devreme, daca cei care au castigat licitatia suntt profesionisti si nu trimit doar doi angajati ca sa scoata la plimbare nisipul descarcat in bazin.
Vom vorbi acum despre …vorbele goale pe care le-am gasit pe site-ul CSS Ploiesti, care par atat de frumoase, chiar daca nu sunt actualizate de vreo doi ani aproape.
Dupa cum vedeti in poza, organigrama CSS Ploiesti este una destul de stufoasa si de la Ministerul Educatiei de unde pleaca banii si pana ajung la elevii-sportivi pentru a obtine performanta sunt multe guri de hranit. Din cate ne dam seama, CSS Ploiesti nu a fost constituit pentru a fi o sinecura, ci pentru a asigura performanta sportivilor, a cheltuielilor aferente, inclusiv sau mai ales, pentru profesorii si antrenorii lor. Poate ca aceasta ar fi o prima problema, pentru ca din cate se vede in organigrama profesorii sunt penultimii in linie, iar elevii-sportivi chiar ultimii. Adica cei mai importanti sunt la urma.
Organigrama ca organigrama, dar cant te uiti pe planul managerial iti vine sa plangi de bucurie dar, din pacate, lacrimile sunt doar de trsitete. O analiza SWOT facuta de amorul artei, pentru anul scolar 2019-2020, ultima fiind, desi sunt in 2022, in care se vorbeste atat de frumos despre performanta si asigurarea ei, incat iti vine sa crezi ca d-na Ilona Rizea este cea care a distrus clubul odata cu venirea ei, deoarece pare ca totul a mutir la sfarisitul anului scolar 2020, timp in care nimeni nu se plangea ca nu sunt bani de performanta. Poate si pentru ca nu se putea face, deoarece nu se desfasurau concursuri, find pandemie. Dar, totusi, nu s-a schimbat nimic in bine de la venirea Ilonei Rizea, ba dimpotriva.
Iata , asadar, dragi cititori Intransigent, ce am desprins din planul managerial la care am facut referire si care, in mod normal, ar fi bucurat pe toata lumea, daca ar fi respectat:
“…Întreaga activitate din unitate va fi organizată astfel încât să se creeze în cadrul său, un mediu educaţional profesionist, la standarde instrucţionale şi morale înalte. Contextul general actual şi direcţiile stabilite de documentele educaţionale în vigoare constituie premise solide de continuare a eforturilor pentru ca elevii sportivi sã dobândeascã o pregãtire sportiva buna, necesara in drumul spre performanță. Întregul proces de pregatire sportiva al clubului nostru trebuie să fie centrat pe un set de valori care să se imprime şi să definescă profilul elevului sportiv, in pregatirea sa spre performanta”.
Ce poti sa gandesti cand vezi asa ceva? Uite domn’ne ce oameni minunati, cum vor ei perfoamanta, cum fac ei tot posibilul sa o asigure, nu? Din pacate, in acest moment, cei care conduc Inspectoratul Scolar si CSS PLoiesti se plang ca nu au bani pentru performanta, neintelegand fara sa le explice cineva ci doar cintind legile care le guverneaza activitatea, ca ei sunt singurii care au obligatia sa se dea peste cap sa asigure banii necesari. NU parintii! NU antrenorii!
Iar daca nu vor intelege acest lucru, cu parere de rau le spunem, sa ne ierte, dar nu vom renunta pana nu isi vor respecta atributiile pentru care sunt platiti. Cu fiecare copil care se lasa de sport din cauza lor, constiinta li se pateaza. Nu vreau sa vorbesc despre incompetenta, ci despre neasumare, necunoastere a atributiilor legale si aroganta in toata ecuatia asta, iar aceste lucruri cantaresc greu in CV-ul lor, chiar daca nu isi dau seama acum. Sa continuam…
ANALIA SWOT, o scuza penibila sau un plan ipocrit care nu este indeplinit?
Puncte tari:
progresul sportiv înregistrat până în prezent,ca urmare rezultatelor foarte bune obtinute de elevii sportivi;
dezvoltarea sistemelor de control managerial la nivelul unitatii, inclusiv a procedurilor formalizate pe activităţi pentru compartimentele din subordine, prin asigurarea funcţionalităţii grupului de lucru pentru monitorizarea, coordonarea şi îndrumarea metodologică cu privire la sistemul propriu de control
asigurarea repartizării judicioase a resurselor financiare şi gestionarea eficientă a resurselor alocate pentru necesarul unitatii, realizarea listei de priorităţi a cheltuielilor ;
resurse umane cu o pregătire managerială foarte bună (director, cadre didactice,calificate superior – stagii, cursuri de formare continuă,conferințe naționale și internationale)
participarea la programele de formare/dezvoltare profesională atat ale cadrelor didactice cat si didactic auxiliar; ;
utilizarea eficientă a paginii web de către cadrele didactice, elevii sportivi şi părinţi;
monitorizarea calităţii actului instructiv – educativ- sportiv;
colaborarea eficientă cu partenerii sociali – M.E.N./I.S.J PH./C.C.D PH., agenţii economici, autorităţile locale O.N.G.
dezvoltarea parteneriatelor educaţionale
promovarea strategiilor moderne în abordarea demersului didactic;
valorificarea interesului local pentru integrarea clubului în comunitate.
Puncte slabe
program școlar foarte aglomerat,elevii sportivi venind obosiți la antrenamente
sarcinile de lucru nu sunt întotdeauna diferențiate în funcție de nivelul de pregătire al elevilor sportivi
Oportunitati
selecționarea și promovarea a unui număr cât mai mare de sportivi la loturile nationale
identificarea resurselor extrabugetare şi a posibilităţilor de sponsorizare prin relaţii de parteneriat pentru dotarea unităţii de învăţământ;
aplicarea prevederilor legale care stipulează că sportul de performanță este o activitate de interes național,având un interes crescut în rândul populatiei
posibilitatea de informare şi comunicare rapidă cu I.S.J.PH. şi M.E.N prin forum şi portal;
creşterea calităţii parteneriatului social, a iniţiativei private şi a sprijinului comunitar pentru dezvoltarea şi susţinerea actului educaţional si sportiv în contextul descentralizării.
Amenintari
lipsa fondurilor necesare dotării corespunzătoare a bazei sportive proprii
legislația schimbatoare si nu in favoarea profesorilor antrenori,resurse bugetare și extrabugetare insuficiente
creşterea ratei absenteismului elevilor sportivi, a numărului acestora ai căror părinţi pleacă în străinătate, precum şi a numărului care pleacă cu aceştia
orientarea profesorilor antrenori spre alte domenii de activitate mai bine plătite,sau cluburi private unde au o retribuție pe masura
Nu-i asa ca suna frumos? Suna frumos rau, numai ca lucurile sunt in amortire si am o intrebare: cine raspunde daca un copil se lasa de inot pentru ca nu mai are motivatie, pentru ca un parinte sufera cand isi vede copilul ca se consuma inutil, pentru ca niste oameni mari nu sunt in stare sa faca rost de banii necesari ca sa le asigure linstea si performanta? Cine raspunde doamna Tudor Gabriela, doamna Ilona Rizea, d-le Doru Munteanu? Primii in linie sunteti dvs, din pacate!
Ar mai fi de desprins din „frumusetile” planului managerial, dar daca sunteti interesati sa vedeti o forma simpatica a ipocriziei din educatie si din sportul de masa, puteti intra pe site-ul CSS Ploiesti. Pentru mine e suficient. Un lucru e cert, cineva trebuie sa faca rost de bani pentru sportivii si antrenorii lor, pentru asigurarea perfomantei pana la sfarsitul anului, iar acele persoane nu sunt si nu trebuie sa fie parintii si nici antrenorii, ci forurile superioare, pe care le invita sa treaca la treaba, pana ne intalnim sa discutam pe aceasta tema.
Le doresc mult succes si inspiratie, dar nu la vorbe ci la fapte!
Ce urmeaza…
Urmeaza o serie de demersuri oficiale catre institutiile care au atributii sa rezolve aceasta problema de obtinere a fondurilor necesare pentru asigurarea performantei sportivilor sectiei de inot si nu doar a lor. Doar nu o sa stau la panda sa vad pe unde umbla doamnele Tudor Grabiela sau Ilona Rizea, pentru ca nu sunt paparazzi. Desi nu ar fi o idee rea, daca ma gandesc bine…
VA URMA
sursa foto: observatorulph.ro