Cristinel Toader, directorul Politiei Locale a evitat “la mustata” sa infunde puscaria pentru tainuirea unor fapte de coruptie petrecute inainte de a veni el in functie. Daca nu ar fi luat decizia de a face plangere penala celor de mai jos, Toader ar fi fost pasibil de pedeapsa de la 3 luni la 5 ani, conform art. 263 din Codul penal.
Cezar Stoichiciu, coordonatorul Serviciului de Achizitii Publice in anul 2010 si Mariana Ionescu, sef Serviciu Financiar Contabil au vrut sa dea un tun. Erau cat pe ce sa-l dea in mandatul lui Carmen Gheorghe, dar femeia s-a prins si a blocat achizitiile despre care va vom povesti mai jos.
Suma totala a acestei achizitii era de 602.000 lei, iar vanzatorul era o firma din Brasov, cu sediul intr-un apartament. SC Barby Route SRL, reprezentata de Barbu Adrian a “castigat” licitatia deschisa prin intermediul Sistemului Electronic de Achizitii Publice, iar in baza contractului trebuia sa livreze Politiei Locale:
– 1 statie fixa de comunicatii TETRA SEPURA SRG
– 16 statii mobile TETRA SEPURA SRG 3500 GPS
– 100 statii portabile de comunicatii TETRA SEPURA SRH- 3800 GPS
– Sistem software/ Hardware AVL
Pe langa Cezar Stoichiciu si Mariana Ionescu, responsabili de aceasta achizitie au fost Paula Echimescu, la acel moment sef serviciu Juridic- Contencios, Proceduri si alte doua persoane, relativ neimportante in ecuatie. Cezarica, machomanul care a rupt site-urile de socializare in doua de la prima sa aparitie in ele sau…pe ele a vrut sa demonstreze un grad mare de inteligenta. Si a demonstrat, adica s-a gandit sa faca niste “maruntis” pe seama celor de la Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Cata minte sa ai ca sa te pui cu astia de la STS, sa-ti treaca macar prin gand ca ai putea sa le dai teapa?
Treaba a fost in felul urmator…Nu comentam cum o firma oarecare din Brasov a luat un asemnea contract pe SEAP, dar din cate reiese din plangerea penala, problema ar fi fost pretul si calitatea, nu cantitatea produselor si, mai ales, a softului. Conform pct. 7 din contract: “ produsele furnizate in baza contractului vor respecta standardele expuse in caietul de sarcini si prezentate de Furnizor in propunerea tehnica”.
Da’ software-ul AVL cand ajunge la Poltia locala, ca de platit a fost platit?
Toata aceasta plangere penala are la baza o sesizare a celor de la STS care l-au anuntat pe Cristinel Toader ca nu le mai asigura seriviciile de emisie receptie, deoarece “STS a pus la dispozitie3 un soft AVL cu titlu gratuit, pana la punerea in functiune a sistemului achizitionat de Politia Comunitara Ploiesti”, cum scrie in plangerea penala. Care, din 2010 nu a mai ajuns in custodia Politiei Locale, din motve stiute numai de “specialistii” in achiztii publice Cezar Stoichiciu si Mariana Ionescu. Acesti doi angajati cu ifose de functionari publici care nu pot fi dati afara, au gasit de cuviinta sa-si ia 87 de zile de concediu medical, nu 90 pentru ca sa nu fie dati afara. Au vrut sa blocheze activitatea de achizitii publice pentru ca ei sunt miezul din fanta. Ne punem intrebarea ce medic a dat condeciu medical atat de lung si cine ia masurile necesare impotriva lui/ ei, daca cei doi loveri au stat la dospit atatea luni.
Sa revenim la oile noastre tehnologice si sa spunem ca echipamentele au fost aduse in Politia Locala de la acea vreme doar scriptic, pe baza unei NOTE de Receptie si CONSTATARE de Diferente nr 6/11.08.2010. Comisia de receptie i-a avut in frunte pe Mariana Ionescu, Cezar Stochiciu, alaturid e care au dat cu batul si Balaci Cristian si gestionara magaziei Stegaru Ionelia.
“De fapt, aceste echipamente nu au intrat faptic la data de 11.08.2010 in magazia societatii, ci doar scriptic. In realitate, o parte a acestor echipamente au intrat la data de 24.08.2010 cand s-au incheiat procesele verbale de custodie nr. 6643 si 6627 semnate de Balaci Cristian din partea Politiei Comunitare Ploiesti si Barbu Adrian din partea SC Barby Route SRL”, se arata in plangerea penala.
Calitate sau cantitate, totuna pentru Stoichiciu si Ionescu…
Cum spuneam mai sus, STS a oferit cu titlu gratuit un soft AVL, pana la solutionarea problemei create in 2010. Suntekm in 2013 si STS s-a plictisit sa astepte si a notificat actuala conducere a Politiei Locale, care a luat atitudine. Conform caietului de sarcini, toate echipamentele trebuia sa fie receptionate calitativ, adica sa fie testate inainte de a fi puse in functiune. Cum softul AVL nu a ajuns nici acum in custodia Politiei Locale, iar STS a luat atitudine plangerea penala este justificata. Firma furnizoare avea obligatia conform art. 4 din caietul de sarcini” sa instaleze si sa puna in functiune echipamentele livrate”. Mai mult, potrivit plangerii penale, in anul 2011, dupa cum reiese din raportul sefului biroului de dispecerat cu nr. 8726/01.01.2013, la presiunile colegilor care stiau ca s-a “achzitionat” softul AVL si nu intelegeau de ce nu e pus in functiune, s-au prezentat Cezar Stoichiciu si Barbu Adrian. Acesta din urma a afirmat ca “ a venit cu hartiile pe care vrea sa le instaleze in calculator, dupa care vrea sa incheie proces verbal de punere in functiune si de predare primire a CD/DVD-ului cu harti”. Din raport reiese ca Barbu Adrian nu a pus la dispozitie hardware-ul, soft-ul si cheile de activare ale acestuia, motiv pentru care seful biroului Dispecerat a refuzat sa semneze procesul verbal. Suparat nevoie mare, Barbu Adrian l-ar fi amenintat pe acesta pentru ca a refuzat sa semneze. Ar mai fi de mentionat ca factura pentru toate echipamentele a fost achitata in 24.08.2010 prin mai multe OP-uri, numai ca sot-ul AVL, care era cel mai important nu a ajuns nici acum la Politia Locala, fapt care dauneaza activitatii acestei instituitii.
Infractiunile invocate sunt grave, iar cei vizati ar trebui sa se teama: gestiune frauduloasa( art. 214 CP), fals intelectual( art. 289 CP), uz de fals( art. 291 CP) si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor( art. 248 si 2481 CP).