In urma cu doi ani mergeam cu jalba in protap la parlamentarii prahoveni pentru modificarea a doua legi, una era legea 196/2018, cu privire la infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, iar cea de-a dou era Legea 62/2018, privind combaterea buruienii ambrozia. Se pare ca acum problema ambroziei la nivel legal s-a rezolvat, mai asteptam modificarile la legea asociatiilor de proprietari. Din pacate, la acel moment parlamentarii prahoveni s-au comportat cu o indiferenta aproape totala. Spun aproape, pentru ca cei de la PSD, cu exceptia actualului candidat la primaria Ploiesti, Radu Oprea, m-au primit pentru a discuta si a le da documentele pentru modificarea legilor mentionate, dar nu au facut nimic in acest sens. Mai multe despre demersul nostru, cititi mai jos, dar cert este ca parlamentarii PNL, in corpore nu au vrut sa ma primeasca in audienta, desi aveau aceasta obligatie prin lege. M-am dus ca cetatean la ei, nu neaparat ca presedinte al Uniunii Asociatiilor de Proprietari. Acum suntem in instanta de doi ani de zile si sa mai spuna cineva ca nu exista coruptie in instanta prahoveana, ca inseamna ca nu a inteles nimic. Doi ani de zile de tergiversare pe un dosar banal, dar care priveste oameni cu influenta si relatii.
Dar sa revenim la ambrozia noastra si la demersul in sine. Noi semnalam atunci ca trebuie modificat art. 5 din Legea 62/2018, pentru ca era imposibil sa gestionezi combaterea ambroziei, fara a da puterea organelor abilitate locale. Iata cum arata art. 5 inainte de modificarile de pe 14 iulie 2020:
ART. 5
Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art. 1, precum şi aplicarea sancţiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul.
Iata cum arata acum si putem demonstra oricand ca este exact ceea ce noi am cerut in 2018:
ART. 5
Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole a dispoziţiilor art. 1, precum şi aplicarea sancţiunilor potrivit prevederilor art. 3 se fac de către autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază teritorială se face controlul, prin personal împuternicit de primar, de către poliţişti locali sau de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu. Îndeplinirea obligaţiilor care le revin autorităţilor administraţiei publice locale se verifică de către specialişti desemnaţi de Instituţia Prefectului, care au şi competenţa de a sancţiona nerespectarea prevederilor prezentei legi.
Prin urmare lucrurile revin la normal, iar Politia Locala va avea din nou atributii pentru distrugerea buruienii ambrozia de pe teritoriul municipiul Ploiesti, la fel si in toate localitatile din Romania. Pana acum Adrian Vaida, acest director al Politiei Locale si-a permis sa ne sfideze atunci cand i-am cerut sa se implice, motiv pentru care am solicitat cercetarea sa disciplinara. O vom face din nou, daca nu va respecta prevederile legii si nu va combate foarte bine ambrozia. Adica nu se va implica si nu va dispune masurile care se impun.
Citeste si: UAP Prahova solicita SGU sa demareze actiunea de combatere a ambroziei in Ploiesti, conform HCL 383/2017
Citeste si: Campanie anti-ambrozie ceruta de UAP, cu sprijinul RASP si SGU Ploiesti
Citeste si: UAP Prahova a dus campania anti-ambrozie la final. SGU Ploiesti si RASP au sprijinit aceasta initiativa
Modificarile actuale ale Legii 62/2018 privesc si marirea cuantumului amenzilor, dupa cum urmeaza:
La articolul 3, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”
Vom actiona in consecinta pentru ca acest fenomen care produce atatea probele de sanatate ploiestenilor sa fie tinut sub control. Iar daca organele abilitate nu isi vor face datoria, adica nu vor respecta prevederile legii si nu vor actiona conform noilor atributii, atunci conducatorii institutiilor direct responsabile vor… raspunde conform legii.