Duminică 2 martie 2024 se vor încheia întâlnirile de iarnă pe hipodromul Vincennes de la Paris, cu Prix Face Time Bourbon, întâlniri care au început în data de 19 decembrie 2023 cu Prix-ul Bretania unde s-a impus armasarul Hussard du Landret. Au fost organizate de către Le Trot și Paris Mutual Urban numai puțin de 91 de curse, un adevărat record de organizare.
Revenind la ultimul mare premiul disputat duminică trecută, respectiv Prix Paris, acesta a strâns la start doar 16 cai care au avut de parcus distanta de 4150 m, iar premiul a fost de 400.000 euro. În absența nedorită a primilor doi cai veniți în Prix-ul Franței, Idao de Tillard și Go On Boy, cursa maraton a fost spectaculoasă. În cele din urmă s-a impus Hussard du Landret la fel ca și în Prix-ul Bretaniei din luna decembrie a anului trecut .Timpul învingătorului a fost 1’11”.9/km. Este primul cal care coboară sub 1’12” pe această distanță. Podimul cursei după linia de finiș a arătat astfel: locul întâi Nr 8 Hussard du Landret, nr6 Inimarosa și pe poziția a treia Hooker Berry. La pariuri cotele au fost: simplu 6,55 euro; ordinea simplă 8 cu 6 57euro, 8-6-16 ordinea triplă 1.316 euro. Vă prezentăm, așa cum v-am obișnuit în continuare cursa:
Pentru minunatele curse pe care ni le-a oferit Le Trot în această iarnă le transmitem un cordial MERCI.
Revenind la trapul nostru care va debuta anul acesta pe 17martie la Ploiesti avem câteva noutăți. O parte dintre propietarii de cai au trimis un protest, către conducerea CSM Ploiesti pentru îmbunătățirea activității hipice când în acest an se împlinesc 100 de ani de trap romanesc.
Despre jalbă nu am ce să comentez pentru că nu am studii grafologice. S-a solicitat o cosmetizare a serviciul tehnic, care este pinionul central al activității unui hipodrom.
Mi se pare normală și din punctul meu de vedere. Existâ o vorba în lumea hipică: neaveniții nu au ce căuta în această frumoasă activitate. La solicitarea primarului Andrei Volsevici au fost două runde de întâlniri cu acei propietari surghiuniți de conducerea CSM-lui. Doleanțele lor au fost considerate juste și au fost aprobate și cei doi intruși de la serviciu tehnic care nu aveau nici-o treabă cu organizarea curselor, au fost schimbați, din informațiile pe care lle am. Doamne ajută!
De organizarea reuniunilor se pare că se va ocupa Cătălin State, așa cum au solicitat contestatarii și eu fiind de aceeași de aceeași părere în discuțiile pe teme hipice avute cu primarul municipiului de-a lungul timpului. Important și de bun augur mi se pare și includerea în organizarea reuniunilor a handicaperului Cornel Constantin, cel care este cel mai în drept să alcătuiască grilele de start. Catălin State, acest Tom Cruise al hipodromului, ar avea la dispoziție trei luni să schimbe ceva din față hipodromului.
E o misiune cam imposibilă după parerea mea, dar trebuie încercat. După aproape șase ani de când nu s-a mai întâmplat ceva notabil la hipodrom, cel mai dureros este că turfiștii s-au îndepărtat și nu mai sunt dispuși să mai vină la curse. Una dintre principalele cauze și cea mai mare este lipsă caselor de pariuri, principalul susținător al curselor hipice. În urmă cu 30 de ani in programul curselor era prezentat câte ceva din regulamentul hipic, cursele erau comentate de la stația de amplificare pentru cei din tribună, erau informații despre îmbunătățirea unor performanțe arătate de cai la antrenamente etc.
Toate erau pentru o bună comunicare dintre conducerea hipodromului și turfiști. Sper că unele dispute …de grădiniță să dispară, iar acei propietari de cai care au renunțat, să revină pe hipodromul ploieștean. Poate acum este punctul zero . În această ceață care înconjoară de câțiva ani hipodromul singura rază de speranță, rămâne noul colectiv de organizare.
Mult succes!
Marian PUȘCAȘ