Zilele trecute a fost publicat pe site-ul Evz.ro un interviu cu deputatul din colegiul diaspora, William Branza. Pe fondul aceleiasi demagogii stridente care-i caracterizeaza discursurile dintotdeauna si dupa un scurt slalom printre clisee, deputatul Branza a readus in discutie propunerea pe care a inaintat-o Guvernului Boc. Aceea de infiintare a unui Minister al diasporei. Nici mai mult nici mai putin. Doua sunt argumentele care stau la baza acestei initiative. In primul rand, Franta a facut-o (si “deputatul de diaspora” nu rateaza ocazia de a mentiona faptul ca a fost felicitat pentru initiativa de catre ambasadorul francez la Bucuresti, Philippe Gustin). Al doilea motiv invocat il constituie cifra de 3 milioane de romani care traiesc in afara granitelor.
Cu alte cuvinte, pe domnul Branza il cam strange haina de deputat si ravneste la una de sef de minister sustinand ca de diaspora, nu se poate ocupa oricine. Si cum cel mai potrivit exemplu este cel propriu, acesta reaminteste faptul ca este rezident in Spania de 16 ani si se ocupa de diaspora din 2005. Ce-i scapa din vedere, este faptul ca situatiile/problemele romanilor din afara granitelor nu le rezolva nici vechimea rezidentei dumnealui in strainatate si nici cei 7 ani in care s-a “ocupat” de diaspora.
In ce fel “s-a ocupat” William Branza de diaspora?
Din anul 2008 pana in prezent, deputatul William Gabriel Branza a avut 27 de initiative legislative, din care 4 (patru) vizau diaspora. Din acestea, 3 au fost respinse, ramanand pentru a fi supusa consultarilor comisilor doar cea privitoare la votul prin corespondenta, pe care deputatul Branza a initiat-o impreuna cu ministrul Afacerilor Externe (la vremea cand a fost inaintata propunerea legislativa), Theodor Baconschi.
Printre cele 3 propuneri legislative respinse de Senat, se numara si una cel putin ciudata. Deputatul William Branza, reprezentant in Parlamentul Romaniei al romanilor din afara granitelor, cerea impozitarea sumelor pe care romanii din diaspora le trimit acasa. Ulterior au aparut zvonuri ca domnul deputat intentiona sa dirijeze o parte din sumele incasate din aceasta impozitare spre o structura guvernamentala care ar fi urmat sa elaboreze “proiecte culturale”.
Cu aceasta strategie de aparare a “drepturilor si imaginii” romanilor de peste granite, deputatul William Branza se auto-elogiaza cu nonsalanta in fata jurnalistilor naivi care-i “inghit” balivernele. Atunci cand nu acorda interviuri in care face propuneri hilare si nu-si da cu parerea despre cine si cum ar trebui sa candideze in diaspora, deputatul Branza se incapataneaza sa-si lege numele de scandaluri de marimi diverse. De la favorizarea unui grup de firme producătoare de alcool, suspectat de o evaziune fiscală de 250 de milioane de euro (conform Romaniei Libere) pana la “grija” fata de bunastarea familiei, prin “pomana” cu functii publice. Conform site-ului Mediasinfo.ro, partenera deputatului a primit o functie publică de director la SAIFI, sucursala pentru administrarea fondului imobiliar al RAAPPS. Regie de stat in cadrul careia si varul domnului Branza, Daniel Ionita, fost sofer, si-a gasit “un rost”. Acesta ocupa un “umil” post de asistent comercial.
Pe final de interviu, deputatul William Branza declara vanitos: “Diaspora are nevoie de parlamentari de forţă, verticali, dar cu multă compasiune.”
Intradevar domnule Branza. Si avand in vedere aceste calitati pe care trebuie sa le aiba reprezentantii romanilor de peste hotare, poate la urmatoarele alegeri optati pentru un colegiu mai adaptat caracterului si actiunilor dumneavoastra.