În jur de 26.000 de persoane au protestat în Bratislava, capitala Slovaciei, potrivit informațiilor furnizate de poliție. În același timp, proteste mai mici au avut loc în alte peste 20 de orașe.
Demonstranții din Bratislava au afișat pancarte cu inscripții precum „Democrația noastră nu se negociază!” și „Nu vom fi reduși la tăcere!”.
Amendamentele la codul penal propuse de premierul populist Robert Fico includ relaxarea pedepselor pentru infracțiuni economice și reducerea protecției oferite de poliție informatorilor.
Guvernul, care include membri pro-ruși și de extremă-dreapta, își propune prin aceste modificări să desființeze Procuratura Specială, o entitate care a gestionat cazuri importante de corupție timp de două decenii în această țară membră a UE cu o populație de 5,4 milioane de locuitori. Premierul Fico susține că acest organism este părtinitor și tratează incorect membrii partidului său, Smer-SSD.
Michal Simecka, liderul partidului de opoziție PS, a criticat guvernul în timpul unui mare protest în capitală, spunând: „Moderați-vă, domnule Fico. Sunteți intoxicat de putere”.
„Vom asista la cea mai mare amnistie pentru criminali din istoria Slovaciei”, a declarat Richard Sulik, liderul partidului de opoziție SaS.
Uniunea Europeană a solicitat guvernului slovac să abandoneze acest proiect de revizuire a codului penal. Parlamentul preconizează să voteze aceste amendamente controversate printr-o procedură legislativă accelerată, o acțiune care a atras critici din partea președintei slovace Zuzana Caputova și a membrilor opoziției. Miercuri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care condamnă acest proiect de lege și și-a exprimat „profunda preocupare cu privire la accelerarea nejustificată a procesului legislativ” pentru adoptarea sa, considerând că această revizuire planificată a codului penal amenință integritatea procedurilor judiciare, subminează lupta UE împotriva fraudei și pune în pericol protecția intereselor financiare ale UE.
Comisia Europeană a cerut, într-o scrisoare datată 5 decembrie, guvernului slovac să suspende acest proiect.
Mii de persoane au demonstrat deja pe 12 și 19 decembrie la Bratislava și în alte orașe din Slovacia împotriva acestui proiect.
Joi, președintele Zuzana Caputova, având formare juridică, a cerut guvernului, în Parlament, să revizuiască aceste amendamente „precipitate și prost gândite”, care „ar putea cauza daune sociale imprevizibile și afectează în mod ireversibil drepturile victimelor”.