O sa pornesc in acest articol de la raspunsul Prefecturii Iasi care a fost, poate, institutia care a dispus o masura, nu s-a dat dupa cires. Practic, asa cum vedeti in poza alaturata, Prefectul judetului Iasi, d-ul Bogdan Petru Cojocaru a dispus reevaluarea cazului Vasilica Mihaila, in urma petitiei Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania. Astfel, DGASPC Iasi si Serviciul de Asistenta Sociala din primaria al carei primar se considera stat in stat si nu raspunde la solicitarile pe legea 544/2001( vom reveni cu un alt articol despre „mosierul” Florin Liviu Dulgheru), serviciu de care se ocupa „celebra” deja asistenta sociala cu rang de inspector, Elena Salavastru au primit sarcina sa reevalueze cazul.
In ceea ce priveste primaria Valea Lupului, comicul primar netransparent, dar prieten cu sarpele, recte d-ul Dulgheru se pare ca il sfideaza pe d-ul prefect si pe mine, pentru ca nu am primit nimic de la domnia sa pana acum. Am primit in schimb un raspuns de la DGASPC Iasi, pe care il voi analiza intr-un articol viitor.
In acest material vreau sa vorbesc despre schimbul de corespondenta pe care DGASPC Iasi l-a avut cu d-na Vasilica Mihaila, dupa ce a facut reevaluarea cazului.
Astfel, dupa cum vedeti in poza din front, invitatia DGASPC Iasi adresata d-nei Mihaila relateaza aceeasi situatie cu care ne-a obisnuit, respectiv :”copiii nu vor sa…”, dar mai nuantat lasand un pic de speranta intr-un joc psihologic ieftin. Citez:” Copiii cunosc faptul ca are trebui sa locuiasca cu dvs. conform deciziei instantei judecatoresti, dar au ales sa locuiasca cu tata din motive de stabilitate, atentia primita, apartenenta la mediu social stabil, organizat.
De asemenea, copiii doresc sa se poata baza pe dvs, insa arata ca prin metodele pe care le folositi in raport cu ei, le lezati imaginea. In cadrul comunitatii, a mediului sclar, creandu-le sentimente de jena si rusine.
Isi doresc sa aiba cu dvs o relatie fireasca, de incredere si suport( sa empatizati cu ei, sa le respectati sentimentele si sa tineti cont de opiniile lor)”
S-ar zice ca acesti trei copii folosesc cuvinte, in inscrisul trimis d-nei Mihaila de catre DGASPC Iasi, care nu au legatura cu varsta lor ci, mai degraba, cu varsta adultilorfunctionari publici care cunosc legea si o aplica folosind limbajul de lemn in cadrul sabloanelor uzitate pentru a se acoperi de consecinte ori de a nu-si asuma responsabilitatea unui raspuns. Practic, semnatarii acestei invitatii, recte directorul general Florin Ion, Niculina Karacsony, director adjunct, Elena Stanciu, sef serviciu Evaluare si psiholog Mihaela Miron atat de pregatiti in raspunsuri de lemn ca citatul mentionat anterior, au atribuit cuvinte pe care doar adultii le folosesc, unor copii de 8, 10 si 13 ani pe care i-au bagat la inaintare ca sa justifice lipsa rezultatelor de pana acum. Adica incredintarea minorilor catre mama, conform hotararii definitive a instantei. Sa ma ierte toata familia Mihaila, dar punctele de vedere ale copiilor par ca vin de la vedete care tin la imaginea lor si nu vor sa fie deranjate de fanii care le complica viata pentru ca ii iubesc, si nu de la trei copii, oricat de geniali ar fi, doi fara niciun pic de capacitate de exercitiu conform legii si unul cu capacitate de exercitiu redusa. Poate le explicati copiilor si ce inseamna capacitate de exercitiu, doamnelor si domnilor functionari publici.
„Totodata ati propus sa fiti conectata online la intalnirea cu copiii.
A fost propusa conectarea dvs prin apel video , insa copiii nu au fost de acord, spunand: „Nu! Iar ne filmeaza!” Au acceptat contactarea telefonica a dvs. convorbirea s-a realizat pe modulul difuzor, fiecare copil a comunicat cu dvs, exprimand nedumerirea legata de protestul actual”. Fac o pauza si intreb pe semnatarii documentului: pe bune? Sa scriu aici ce i-au transmis copiii, mamei si pe ce ton, in modulul difuzor? Mai bine nu, pentru ca le-as face rau.
In ce priveste conexiunea online prin zoom nu permite inregistrarea discutiilor decat daca se cere permisiunea initiatorului, in speta DGASPC Iasi si sunt sigur ca daca d-na Mihaila ar fi solicitat permisiunea, ar fi primit acel: „Nu! Iar ne filmeaza!, care doar in acest caz de necunoastere a modului de functionare al zoom ar avea sens.
O singura chestie mai vreau sa subliniez din invitatie: „Psihologul a subliniat rolul si valoarea figurii materne in viata unui copil, aspecte care copiii nu le-au negat, dar au conditionat mentinerea legaturii cu mama, prin schimbarea modului de abordare al lor( nevoia de respect, de relatii echilibrate cu dvs, in consens cu trairile, dorintele si aspiratile lor”…
Iata cum psihologul Mihaela Miron, inspector superior de altfel, trece pe modulul adult, nu difuzor si pune in gura copiilor o atitudine, din nou, de vedete care au senzatia ca isi pot permite sa conditioneze mentinerea legaturii cu fiinta care le-a dat viata de un alt mod de abordare. I-as intreba pe cei trei copii, repet, de 8, 10 si 13 ani ce anume inteleg ei prin respectul pe care ar trebui sa-l primeasca de la mama lor, in ce ar consta o relatie echilibrata cu aceasta, in conditiile in care o agreseaza, arata lipsa de respect fata de ea si dumneaei tolereaza cu stoicism tot ce primeste dintre copiii sai de trei ani, timp in care a facut tot ce e omeneste sa ii vada si sa le daruiasca multe cadorui si dragostea materna fara sa fie lasta tocmai de cei carora le erau adresate toate acestea.. As mai fi curios daca d-na psiholog poate sa prezinte ce i-a spus copiii despre trairile, dorintele si aspiratiile lor, pentru ca modul de abordare al d-nei Vasilica Mihaila sa fie schimbat din temelii si ei sa nu o mai umileasca sau agreseze, fara sa aiba vreun drept in acest sens. Restul il puteti citi dvs in poza din front.
De mentionat ca intalnirea propusa de DGASPC Iasi este pentru data de 16.04.2024 orele 15.00.
Vazand solicitarea institutiei pentru a media aceasta situatie care treneaza de circa trei ani, d-na Mihaila a raspuns DGASPC Iasi printr-ul e-mail pe care il vedeti in foto, in care a solicitat, pe scurt, ca intalnirea la sediul DGASPC din data de 16.04.2024 sa fie mutata pe 29.04.2024, iar pana atunci a propus ca pe datele de 16.04 si 23.04.2024 sa stabilieasca intalniri on line cu copiii si sotul pentru o (re)acomodare a unora cu ceilalti.
Ideea acestei solicitari are o logica fireasca pentru ca pe data de 16.04.2024, in masura in care nu i se intampla ceva d-nei Vasilica, astazi fiind in ziua 39 de greva foamei, sa aiba timpul necesar sa urmeze un program de reface, in masura in care va decide sa iasa din greva foamei, pentru ca pana pe data de 29.04.2024 sa poata fi prezenta la sediul DGASPC Iasi pentru intalnirea cu sotul si cei trei copii. Solicitarea celor doua intalniri pe zoom, pe 16 si 23 aprilie, are si ea sens, pentru ca pana cand se vor intalni fizic, in cazul in care intentiile bune ale tatalui sunt reale, conflictul va putea fi rezolvat si cazul inchis, pentru ca va stii ce sa le spuna copiilor pentru a avea o relatie buna cu mama lor.
Un singur lucru mai vreau sa subliniez: pe parcursul celor doua pagini care contin reevaluarea si repozitionarea DGASPC Iasi, nu exista un singur cuvant legat de alienare parentala, mai nou, prin modificarile legii 272/2004 de ieri numita instrainare parinteasca. In continuare reprezentantii considera normal ce a facut tatal, precum si comportmentul copiilor fata de mama, fara sa cerceteze cauzele care au generat acest comportment. Aleg de fiecare data sa se pozitioneze in spatele a ceea ce spun minorii fara capacitate de exercitiu, carora mama nu vrea altceva, decat sa le ofere dragostea ei.
Vedem ce va fi, dar speram ca sa se incheie cu bine pentru toata lumea drama acestei mame.