După participarea de ieri, in Parlamentul Romaniei, la sedința Grupului de lucru pe problema modificarii legii 272/2004, privind protectia si promovarea drepturilor copilului, în calitate de presedinte al Aliantei pentru Drepturile Omului din Romaniei, grup al cărui presedinte este d-na deputat Laura Vicol, astazi a venit randul primariei Valea Lupului. Vezi detalii AICI.
Citeste si: Demersurile Intransigent si ADOR catre Iasi au inceput
Cum am spus, astazi am sunat la primaria Valea Lupului cu intentia de a vorbi cu primarul Florin Liviu Dulgheru care are atributii in solutionarea problemelor de genul celor din cazul Mihaila, mai ales ca vorbim despre o comunitate mica si inca Legea 272/2004 prevede atributii domniei sale, in acest sens. La fel, in aceasta lege sunt prevazute atributii clare si asistentului social, Elena Sălăvăstru. Din pacate sau din fericire, primarul caruia i se auzea gura pe fundal, nu a participat la discutie fiind ocupat dupa cum se manifesta in off. Prin urmare, discutia s-a purtat cu d-na Elena Sălăvăstru care s-a exprimat în așa fel încât în ceea ce imi spunea parea ca relateaza perspectiva d-lui lector universitar Eduard Mihaila si ca mama Vasilica Mihaila cam deranja prin zona facand tot felul de petitii pentru ca isi iubeste copiii, dar si pentru nu dorea decat sa se puna in executare hotararea definitiva a instantei nr. 2857/1 nov. 2021, care trebuia pusa in executare inca de la primul termen impus de executorul judecatorul, de la inceputul anul 2022. Adica primul dintre cei trei care s-au perindat si au fost incapabili sa rezolve o problema atat de usor de rezolvat. I-au creat premisele tatalui sa reuseasca sa influenteze foarte tare, probabil victimizandu-se, pentru ca in mod logic, nu ar avea cum altfel, decat aruncand anatema pe sotia sa pentru ca dumnealui, un tată minunat și un soț și mai și, care și-a dat soția afară din casă cu șase luni inainte să piarda custodia copiilor, nu are decat intentii bune. Puneți voi ghilimele…Din pacate pentru domnia sa, nu toti sunt prosti si, uitandu-se pe documente, pot observa care e realitatea.
Ce m-a frapat la d-na Elena Sălăvăstru a fost ca în discuție a venit data de 1 noiembrie la care d-na Mihaila ar fi trebuit, in opinia sa să ia in custodie copiii, coform deciziei mentionate mai sus. Probabil domnia crezand ca sunt vreun tampit, mi-a spus ca d-na Mihaila nu a procedat corect( intre 1-3 noiembrie a participat in alta localitate la inmormantarea unui var anuntand-o pe d-na asistent social) pentru ca tatal ar fi vrut sa ii incredinteze chiar atunci in ziua in care pe ECRIS a aparut decizia instantei de incredintare a copiilor catre mama sau cu o seara inainte de a aparea pe ECRIS, dupa cum ne-a spus d-na Vasilica Mihaila.
De ce spun ca m-a crezut tampit si nu facea decat, mai mult ca sigur, sa reproduca ce i s-a comunicat de catre tata Eduard in timp? Pentru ca executarea nu se putea face in aceeasi zi in care pe ECRIS a aparut decizia instantei, cu atat mai putin cu o seara inainte. Trebuia ca hotararea definitiva 2857/2021 sa fie investita cu formula executorie de catre instanta la cererea executorului judecatoresc, procedura care dureaza in medie doua-trei saptamani. Asadar, d-na asistent social si-a gasit cea mai proasta scuza pentru ca nu si-a respectat atributiile, aruncand vina pe dna Mihaila, in mod perfid am spune, pentru ca fizic vorbind mai dura inca trei saptamani maxim pana la executare. Si asa cum i-am spus d-nei Sălăvăstru, d-ul Mihaila a luat copiii, cu de la sine putere, inainte de executare, adica exact in ziua de 1 noiembrie, conform declaratiilor d-nei Mihaila, incalcand flagrant art. 379 Cod Penal (Nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor) in conditiile in care putea sa stea linistit inca o perioada, de la 1 noiembrie pana cand instanta ar fi instituit cu formula executorie incredintarea minorilor catre mama. Cand i-am spus lucrurile astea d-nei asistenta social, mi-a spus ca dumneaei nu are pregatire juridica. Asa o fi, dar nu exista un jurist in toata primaria aia sau trebuia sa se puna toata localitatea scut in jurul d-ului lector universitar, Eduard Lucian Mihaila, calcand in picioare legile tarii, drepturile copiilor si deminitatea de mama a d-nei Vasilica, ce nu facea altceva decat sa ceara sa se respecte o hotarare judecatoreasca definitiva prin care ar fi putut, cat mai repede sa isi tina copiii departe de alienarea parentala si sa le ofere dragostea dumneaei care e atat de mare incat este in greva foamei de 20 de zile, pentru a putea sa le-o daruiasca din nou, dupa circa trei ani.
Primarul Florin Liviu Dulgheru, asistenta sociala Elena Sălăvăstru, Florin Ion, Niculina Karacsony si Elena Stanciu de la DGASPC Iasi, d-ul Gîtlan Costel seful IJP Iasi care nu a luat masuri impotriva unor politisti din Valea Lupului lasandu-i pe acestia sa o agreseze, in anumite situatii pe d-na Mihăilă, procurorii care s-au ocupat de acest caz si au dat clasare ca niste orbi, ca sa nu zic incompetenti, cei trei executori judecatoresti incompetenti sunt pasibili de comiterea infractiunii de abuz in serviciu, in timp ce d-ul Mihaila Eduard este, dupa trei de neexecutare a sentintei de incredintare a minorilor, pasibil de comiterea infractiunii prevazute de art. 379 Cod Penal.
Le aduc aminte politistilor si procurorilor, daca au vreo urma de etica si deontologie profesionala si isi respecta atributiile, pentru ca au la indemana art. 292 Cod Penal pentru a se autosesiza, avand in vedere cele semnalate dr d-na Vasilica Mihaila si cei care s-au implicat in acest caz si pe baza documentelor. De-abia dupa ce se vor autosesiza sa iasa in lume. Pana atunci sa mearga pe strada cu capul in jos sau sa isi dea demisia, toți. Rusine să va fie!