In vederea debutului curselor de trap de la Ploiesti, miercuri a fost programata la sediul din Bucuresti al ANZ(Agentia Nationala in Zootehnie), o intalnire cu reprezentantii ACT(Asociatia Calului de Trap). Principala tema de discutii era implementarea regulamentului cadru la Hipodromul Ploiesti, care are girul ANZ. Trebuie facuta precizarea, conform specialistilor, ca acest regulament, in mare masura, este asemanator cu cel francez al curselor. Din pacate, aceasta intalnire a fost reprogramata pentru saptamana viitoare din cauza ca ANZ are un nou director general, in persoana domnului Florin Bîrcă, care l-a inlocuit pe fostul director Constantin Vizitiu.
Am discutat cu domnul Florin Bîrcă, iar acesta doreste ca intalnirea sa aiba loc cat mai repede posibil si sa debuteze cursele conform calendarului. Cei de la hipodrom au intocmit calendarul hipic 2022(foto) si in data de 13 martie ar trebui sa avem prima reuniune. Vor fi 22 de reuniuni in anul 2022 , cu sapte premii gold(clasic), 19 silver(semiclasice), plus cele ordinare.
Pe 20 martie conform programului avem premiul aniversar” 90 de ani”, corect ar fi fost de 100 de ani, pentru ca anul acesta se implineste un veac de cand in Romania au debutat cursele oficiale de galop si trap, ciocoflenderilor de la Serviciul Tehnic al Hipodromului. In prima zi de duminica din luna iulie este programat Marele premiul Regal al Romaniei, care inlocuieste denumirea de derby data de catre comunisti din 1949 incoace. In program nu se precizeaza caracterul gold, silver sau ordinar. Cum ideea revenirii la vechea denumire a celei mai importante cuse din an, imi apartine, tin sa va precizez, ca acest nobil animal care este calul si a facut parte din istoria multor popoare, Casa Regala a Romaniei a fost aproape de fenomenul hipic incepand cu Regina Maria care a pastorit regimentele de cavalerie ale armatei Romane, Regele Ferdinand care in luna octombrie 1922 a inaugurat premiul Arcul de Triumf ,cursa dedicata ostasilor Romani cazuti in primul razboi mondial, atat la galop cat si la trap. Tot aproape a fost si Regele Carol al II-lea, cel care in data de 15 septembrie 1933 inaugura la Ploiesti hipodromul, care purta numele „Parc Regele Carol ai II-lea”. Deosebit de frumoasa era prezenta celor doi monarhii in tribunele hipodroamelor de la Floreasca si Baneasa, din Bucuresti. Proprietarul calului castigator de la mare cursa primea din mana suveranului o cupa din argint cu insemnele Casei Regale. Din pacate anul trecut, la cursa principala, nici-un reprezentant al Casei Regale a Romaniei nu a fost prezent la hipodromul din Ploiesti. Nu cunosc motivele, dar invitatia fusese adresata din timp CaseiRegale. Poate anul acesta, Casa Regala va fi prezenta si va sponsoriza cursa cu cateva mii de euro, cursa care ii poarta numele. Ajungem si la valoarea totala a premiilor din acest an, respectiv mai mult de 1 miliard de lei vechi, mai precis 122.000 lei. Cum se justifica aceasta suma? La noi se aloca bani publici cu o mare lejeritate, ca sa nu spun cu dedicatie. Casa de pariuri Fortuna a decis sa renunte definitiv(adevarata lovitura de imagine pentru hipodrom!), dupa parerea mea din urmatoarele motive: o cursa nu nu poate fi introdusa la pariuri, daca in componenta ei sunt minim 4-5 cai ai aceluasi proprietar, cursele sunt aranjate, caii sunt dopati( asa cum s-a precizat si in presa locala, dupa care primarul Andrei Volosevici s-a autosesizat si a demarat o ancheta, anul trecut- care a ramas fara niciun rezultat), deciziile controversate ale comisarilor din turn uneori protejeaza un anumit proprietar, cu turfisti in tribune in numar din in ce mai mic(la ultima reuniune din anul trecut au fost 30 de platitori), iar modernizarea Hipodromului s-a ridicat la 17.000.000 euro, din care jumatate din bugetul local. Pe de alta parte, indolenta organizatorilor care nu vor sau nu stiu sa promoveze aceasta activitate, din pacate, asa cum o faceau comunistii pana-n 1989.
Poate ultimele raze de speranta in aceasta ceata compacta care invaluie in ultimii cinci ani hipodromul, ar putea fi intalnirea de saptamana viitoare de la Bucuresti, unde trebuie sa fie prezenti si Federatia Romana de Trap si proprietarii independenti. Micile orgolii ar trebui sa dispara si toti patroni de cai sa faca front comun pentru binele acestei activitati. Alta idee culeasa de la un vechi turfist ar fi sa se alerge in fiecare duminica. ACT, intr-o duminica, iar saptamana viitoare FRT, iar turfisti vor veni unde sunt curse cinstite, echilibrate si au parte de spectacol. Alta idee la care subscriu este ca hipodromul sa fie preluat de o firma de specialitate din strainatate -Franta ne doreste, Uniunea Europeana de Trap la fel-, tot ce trebuie sa facem ar fi sa respectam tot ce ni se spune ca si organziare, asa cum au facut maghiarii la Budapesta, dar multi dintre alesi neamului au o gandire obtuza cand vine vorba despre cursele hipice. Cel mai bun exemplul, finala campionatului mondial de trap- „Prix D’amerique”- de la Paris, ajunsa la editia cu nr.101, care are un premiul de 1 milion de euro. Numai pentru aceasta cursa s-a pariat la casele de pariuri din lume, anul acesta, in luna ianuarie, peste un miliard jumatate de euro. Cursa pe care va invit s-o urmariti si comparati cu ce este la noi. Pentru multe tari cursele hipice sunt o adevarata industrie condusa de catre specialisti, unde amatorismul nu are ce cauta.
Autor voluntar
Marian PUȘCAȘ
Te rugăm să distribui și dacă îți place să dai Like acestui articol!