Ieri, un comando de medici specialisti se deplasau spre Cluj pentru a preleva organe in vederea salvarii unei vieti ce astepta o sansa. Din nefericre, un tragic accident de aviatie, care a dus la moartea cunoscutului pilot Adrian Iovan si a unui medic rezident, precum si la accidentarea grava a celorlalti pasageri, reputati medici, a pus capat interventiei medicale ce urma. In dezbatarea publica virtuala sau nu, s-a ridicat problema intarzierii cu 5 ore a unei interventii prompte care ar fi dus, probabil la salvarea celor decedati, stiut fiind faptul ca ei se aflau in frig si grav raniti.
De-abia dupa cinci ore au putut fi localizati cu exactitate, desi suntem in anul 2014, iar tehnologia este sau ar trebui sa fie avansata in acest domeniu. Potrivit Centrului de Investigatii Media : “Pentru a se conforma normelor de securitate aeronautica europene si mondiale, Romania a infiintat, in 2009, in cadrul ROMATSA, “Centrul SAR”. Toate operatiunile de cautare si salvare in caz de prabusire a unui aparat de zbor care survoleaza Romania sint coordonate din acest centru. Printr-o aplicatie software, cei de aici stabilesc, pe baza ultimelor localizari ale aparatului in timpul zborului, in functie de tipul, dimensiunile, greutatea si incarcatura aeronavei, o arie de cautare in care se afla aparatul de zbor care s-a prabusit.”
Deputatul PSD Sebastian Ghita, abonat la contractele cu statul si devenit milionar in euro tocmai din acese contracte, este direct responsabil, conform Centrului de Investigatii Media, de dotarile de proasta factura a ROMATSA, care au condus la intarzierea depistarii ultrarapide a celor care s-au prabusit cu avionul la granita judetelor Cluj si Alba(Muntii Apuseni), ieri. Poate ca vietile celor care au decedat, ar fi fost salvate, daca deputatul Ghita si prietenul sefului STS, Octavian Dumitru Nicolau, ar fi dotat cu tehnolgie de ultima ora Centrul SAR si nu ar fi fost interesati cum sa mai faca un ban pentru buzunarul propriu. De asemenea, interventiile medicale asupra supravietuitorilor ar fi venit in timp mult mai scurt si vietile acestora nu ar mai fi in pericol si la aceasta ora. Poate ca ar fi timpul ca Sebastia Ghita sa-si ia constiinta de-o parte si sa discute cu ea, iar dupa aceea sa iasa public si sa isi ceara scuze public celor care acum sufera, si familiilor celor decedati, pentru modul cum a inteles sa doteze o unitate atat de necesara pentru salvarea unor vieti. Ca sa nu mai spunem ca cineva trebuie sa raspunda pentru aceasta ilocalizare de ev mediu, dupa cinci ore de localizare!
Cati oameni trebuie sa mai moara ca sa ne trezim la realitate si sa schimbam mecanismele ca ele sa functioneze la parametri normali?
Centrul de Investigatii Media spune urmatoarele despre modul de atribuire a sumelor alocate pentru tehnologia necesara :
Centrul SAR a costat statul roman 3.194.374,61 de lei, conform datelor disponibile pe site-urile de licitatii. Suma s-a impartit, aproape egal, intre o firma controlata de deputatul PSD Sebastian Ghita, TeamNet International, si firma Quality Business Solutions, detinuta integral de omul de afaceri Octavian Dumitru Nicolau.
Conform unui anunt de atribuire publicat de un site de licitatii, pe 10 februarie 2009, firma TeamNet International primea de la ROMATSA, in urma unei licitatii deschise, contractul pentru realizarea aplicatiei software pentru Centrul SAR, un contract in valoare de 414.900 de euro fara TVA, adica 1.620.060,03 lei net.
O saptamana mai tarziu, conform unui alt anunt de atribuire, ROMATSA dadea, tot in urma unei licitatii, firmei Quality Business Solutions, firma detinuta integral – conform datelor de la Registrul Comertului – de Octavian Dumitru Nicolau, un contract in valoare de 1,574,314,58 de lei, suma in schimbul careia trebuia sa primeasca echipamentele pentru dotarea Centrului SAR.
Aproape doi ani mai tarziu, ROMATSA inaugura modernul Centru SAR, conform presei.
Firma TeamNet International din Ploiesti este una dintre firmele din grupul ASESOFT, grup de companii controlat de actualul deputat PSD Sebastian Ghita, o firma abonata la contractele cu statul. Cautarile de contracte dupa numele firmei pe site-urile de licitatii au dus la rezultate diferite, de aceea, un numar clar al tuturor contractelor cu institutii de stat incheiate de aceasta firma nu ne este clar. Cert este ca, de exemplu, pe site-ul clubafaceri.ro apar 78 de astfel de contracte ale TeamNet International.
Continuarea o gasiti AICI.